2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2014. szeptember 24-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 2013/2014-es nevelési évben végzett tevékenységéről készített beszámoló elfogadása, 2014/2015-ös nevelési év munkatervének tudomásul vétele
Készítette:   Komróczkiné Tóth Katalin
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság

 

Tisztelt Társulási Tanács!
 
A Kistérségi Óvoda intézményvezetője Czikkelyné Fodor Tünde elkészítette az intézmény 2013/2014 nevelési évben végzett tevékenységéről szóló beszámolóját, valamint a 2014/2015-ös nevelési év vezetői munkatervét, mely dokumentumok elfogadását kéri a Társulási Tanácstól.
 
Az óvodai beszámoló részletesen bemutatja az intézmény által 2013/2014-es nevelési évben végzett tevékenységet. Az intézményvezető az egyes tagintézményektől kapott beszámolókból (3. számú melléklet) állította össze az intézmény beszámolóját (1. számú melléklet). A beszámoló alapján az óvoda 2013/2014-es nevelési évben végzett tevékenysége az alábbiakban értékelhető:
 
Kihasználtság: A Csemetekert Óvoda 65 %-os, a Napsugár Óvoda 82%-os, a Margaréta Óvoda 56%-os, a Százszorszép Óvoda 76%-os és a Csárdaszállási Óvoda 52 %-os kihasználtsággal működött az előző nevelési évben. Az egész intézmény kihasználtsága pedig 66,2 %-os volt. A csökkenő gyermeklétszám és az óvodai intézmény széttagoltsága eredményezi a 66,2 %-os kihasználtságot.
A személyi feltételek biztosítottak voltak, az év közbeni személyi változásokat a fenntartó hozzájárulásával sikerült házon belül megoldani.
Továbbképzéseik a terveknek megfelelően megvalósultak.
Tárgyi feltételek alakulásáról, a különböző karbantartási munkákról és az év folyamán beszerzett eszközökről is részletesen beszámol az intézményvezető minden telephely vonatkozásában.
Pedagógiai munkájukat a 2013/2014-es nevelési évben az új pedagógus-életpálya modellre vonatkozó törvényi változások határozták meg, ugyanis ki kellett dolgozniuk a pedagógusok előmeneteli rendszerét az Intézményben. Néhány pedagógus feltöltötte portfólióját az Oktatási Hivatal honlapjára, mely lehetővé teszi majd a 2015 januárjától való magasabb fizetési fokozatba kerülést és a minősülést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015 februárjától minden évben meghirdeti majd, hogy hány ember pályázhat a minősítésre és a magasabb fizetési kategóriába kerülésre.
Négy benyújtott pályázatukból hármat nyertek meg, ezek megvalósításáról, programjáról is részletesen ír, valamint a rendezvényeikről, melynek több eleme hagyományteremtő céllal került megrendezésre.
Az Oktatási Hivatallal, a Polgármesteri Hivatallal, a Kisebbségi Önkormányzatokkal, a Szülőkkel, az iskolákkal, a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottsággal, Családsegítővel, a Nevelési Tanácsadóval, a Művelődési Házzal, a Könyvtárral, Gyermekorvossal, Védőnőkkel, egyházzal való kapcsolatukat részletesen bemutatja, majd értékeli néhány mondatban az eltelt tanévet.
 
A beszámoló alapján teljes, átfogó képet kapunk a Kistérségi Óvoda 2013/2014-es nevelési évben végzett tevékenységéről, az Intézmény működéséről, a megvalósított tervekről, a tényleges munkáról, és betekintést nyerhetünk a dolgozók mindennapi életébe. Az óvodában végzett szakmai nevelő munka a jogszabályoknak megfelelően valósult meg, a zavartalan és folyamatos óvodai feladatellátáshoz a fenntartó biztosította a személyi és tárgyi feltételeket.
 
A 2014/15-ös nevelési évre vonatkozó vezetői munkaterv tartalmazza az egyestagintézmények nyitvatartási idejét, mely megegyezik a tavalyi évvel, a tagintézményben dolgozók beosztását, a telephelyek elérhetőségét.
A 2014/15-ös nevelési évre vonatkozó, júniusban elfogadott gyermek és csoportszám a következők szerint alakult:
 
Óvoda
Gyermek és csoportszám
 
 
Elfogadott
Beindított
Százszorszép
78 (85)fő/ 4 csoport
80 (86)fő/ 4 csoport
Csemetekert
46 (46)fő/ 2 csoport
41 fő/ 2 csoport
Napsugár
22 (25)fő/ 1 csoport
22 (25)fő/ 1 csoport
Margaréta
32 (34)fő/ 1,5 csoport
34(36)fő/ 1,5 csoport
Gyomaendrőd:
178 (190) fő/ 8,5 csoport
177 (188) fő/ 8,5 csoport
Csárdaszállás
15 (16) fő/ 1 csoport
13 (14) fő/ 1 csoport
Összesen:
193 (206)/ 9,5 csoport
190 (202)/ 9,5 csoport
 
A csoportlétszám alakulása a Csemetekert tagóvoda tekintetében az elfogadott létszámtól kevesebb, mivel 1 fő átjelentkezett a Százszorszép Óvodába, 2 fő elköltözött Gyomaendrődről valamint 2015. január-februárjában 2 fő előjegyzett gyermekkel számol az intézményvezető, akiket még most nem számolhat bele a létszámba. A csárdaszállási óvodában pedig két előjegyzett kisgyermek nem kezdte meg a nevelési évet. Összegzésként tehát elmondható, hogy a 2014/15-ös nevelési év folyamán az intézményben összesen 179 fő a beíratott kisgyermekek száma, szemben az elfogadott 178 fővel.
 
A fenntartó a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdés h) pontja alapján értékeli a nevelési-oktatási intézmény pedagógiai programjában meghatározott feladatok végrehajtását, a pedagógiai-szakmai munka eredményességét, mely kötelezettségének az intézményvezető által elkészített intézményi beszámoló elfogadásával tesz eleget.
 
Intézményvezető Asszony elkészítette az óvoda 2014/2015-ös nevelési évre szóló munkatervét (2. melléklet), melynek elfogadását kéri a Társulási Tanácstól. A munkaterv fenntartói jóváhagyását a köznevelési törvény nem írja elő, ezért javaslom annak tudomásulvételét.
 
Mind a beszámoló, mind a munkaterv az előterjesztés mellékletét képezi.
 
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot, szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni, a Kistérségi Óvoda beszámolóját a 2013/2014-es nevelési évről elfogadni valamint a 2014/2015-ös nevelési év munkatervét tudomásul venni a határozati javaslatok szerint.
 

 


Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  

A bizottság az előterjesztést megtárgyalta, és annak a határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja.

 
Döntési javaslat

"Közös ovi beszámoló"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

1.
Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda fenntartója a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdés h) pontja alapján elfogadja a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 2013/2014. nevelési évben végzett tevékenységéről szóló beszámolót.
 
2.
Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda fenntartója tudomásul veszi az intézmény vezetői éves munkatervét a 2014/2015-ös nevelési évre vonatkozóan.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe