4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2014. április 28-i ülésére

Tárgy:   A Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda alapító okiratának módosítása
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő

Tisztelt Társulási Tanács!
 
2014. január 1. napjával hatályba lépett az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (továbbiakban: Ávr.) módosítása valamint a kormányzati funkciók, államháztartási szakfeladatok és szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 68/2013. (XII.29.) NGM rendelet. A módosítások érintették az alapító okiratok tartalmi elemeit.
 
Fenti rendeleteknek megfelelően a Magyar Államkincstár a szakfeladat-számokat megfeleltette a kormányzati funkciókódoknak és ezekről értesítette az önkormányzatokat. Ezt a változást az alapító okiratokon testületi döntés nélkül, egyszerűsített eljárás keretében, dokumentumsablon használatával lehetett átvezetni 2014. február 28-ig, mely feladatot a Hivatal a megadott határidőig elvégezte.
 
Az Ávr. 180. § (4) bekezdése értelmében az alapító okiratot érintő, soron következő módosítás esetén kell gondoskodni a dokumentumsablon szerinti alapító okirat kiegészítés egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratba kerüléséről.
 
Czikkené Fodor Tünde 2014. februárjában alapító okirat módosítási kérelemmel fordult a fenntartó felé. Kérelmével egyidőben folyt az alapító okiratok kiegészítése a kormányzati funkciókódok megadásával, ezért írásban tájékoztattuk az intézmény vezetőjét, hogy kérelmében csak a törzskönyvi eljárás lezárását követően, a soron következő Társulási Tanács ülésén lehet dönteni, valamint kiegészítést kértünk az általa kért alapító okirat módosítással kapcsolatban. (a kérelem és annak kiegészítése is az előterjesztés mellékletét képezi.)
Az intézményvezető egyrészt kérte, hogy az intézmény középsúlyos értelmi fogyatékos, down szindrómás kisgyermekek nevelését, sajátos nevelési igényét is elláthassa, továbbá kérte, hogy a Százszorszép Óvoda férőhelyét 114 főről 108 főre módosítsák, mely férőhely így megfelel a gyermekenként kötelezően biztosítandó alapterületnek. (2 m²/fő, összes alapterület 215,758 m²≈216 m²)
Az intézményvezető írásbeli kiegészítésében leírta, hogy a középsúlyos értelmi fogyatékos, down szindrómás kisgyermekek integrált ellátásához mind a személyi, mind a tárgyi feltételek biztosítottak, a sajátos nevelési igény ellátása további önkormányzati forrást, kiegészítést nem igényel.
 
Fent leírtaknak megfelelően a Hivatal előkészítette az alapító okirat módosítását, mely az alábbi módosításokat tartalmazza:
- az alapító okirat bevezető részében pontosítottuk a törvényi és jogszabályi hivatkozásokat,
- adminisztrációs hibaként két 4. pont szerepel az alapító okiratban, ezért „Az intézmény tagintézménye” megnevezésű pont számozását 3.1. számozásra módosítottuk.
- az alapító okirat 5. pontjában elvégeztük a szakmai alaptevékenységek kormányzati funkció kód szerinti megfeleltetését, töröltük a szakfeladat-számokat, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátását a középsúlyos értelmi fogyatékos, down szindrómás gyermekek ellátásával egészítettük ki.
- az alapító okirat 8. pontja tartalmazza a költségvetési gazdálkodási besorolását, melyet a január 1. napján hatályba lépő rendelkezések szerint az alapító okiratoknak nem lehet tartalmazniuk, ezért a pont törlésre kerül.
- az alapító okirat 14. pontjában a Százszorszép Óvoda maximális férőhelyszámát a tényleges alapterülethez igazítottuk.
 
Az előterjesztés mellékletét képezi a módosítást is tartalmazó egységes szerkezetbe foglalt alapító okirat-tervezet.
 
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni és a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda alapító okiratát a határozati javaslat szerint módosítani.

 


Döntési javaslat

"A Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda alapító okiratának módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

A Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 2012. május 31-én kiadott 22/2012. (V. 31.) számú határozattal elfogadott alapító okiratát Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8. §.(5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény 21. § (3) bekezdése, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. Korm rend. 5. §. (1)-(2) bekezdései, valamint a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet szerinti tartalommal az alábbiak szerint módosítja:
 
1. Az alapító okirat bevezető része
 
Törzsszám: 798198
Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Önkormányzatok Képviselő-testületei a 22/2012. (V. 31.) Kt. számú határozata alapján az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv., az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII. 31.) Korm. rend., az államháztartási szakágazat rendjéről szóló 56/2011.(XII. 31.) NGM rendelet és a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. tv. 97.§ (4) bekezdésében foglaltak alapján a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda alapító okiratát a következők szerint határozza meg:
 
az alábbiak szerint módosul:
 
Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Önkormányzatok Képviselő-testületei a 22/2012. (V. 31.) Kt. számú határozata alapján az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8. §.(5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény 21. § (3) bekezdése, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. Korm rend. 5. §. (1)-(2) bekezdései, valamint a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak alapján a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda alapító okiratát a következők szerint határozza meg:
 
2. Az alapító okirat 4./ Az intézmény tagintézménye pontjának számozása 3.1. számozásra módosul.
 
3. Az alapító okirat 5./ pontja
 
5./ A költségvetési szerv jogszabályban meghatározott közfeladata:
Az intézmény közfeladata az Óvodai nevelés, ellátás, mely a gyermek három éves korától a tankötelezettség kezdetéig tartó, a teljes óvodai életet átívelő foglalkoztatásokat és a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokat is magába foglaló óvodai nevelési tevékenység.
 
5.1. Alaptevékenység :
ALAPVETŐ SZAKÁGAZAT: 851020 Óvodai nevelés
5.1.1.Óvodai nevelés Intézményeinek, programjainak komplex támogatása
Szakágazat szám: 85102 TEÁOR szám: 8510
Szakfeladat szám: 85101 – Óvodai nevelés
             Óvoda- 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 7. sz.
             Óvoda - 5502 Gyomaendrőd, Szabadság út 6. sz.
             Óvoda- 5502 Gyomaendrőd, Blaha út 8. sz.
             Óvoda- 5500 Gyomaendrőd, Jókai út 4. sz.
             Óvoda – 5621Csárdaszállás, Kossuth út 23. sz.
 851011 – Óvodai nevelés ellátása
- Iskolás kor előtti oktatás, az óvodai nevelés és iskola-előkészítés
- Hátrányos helyzetű tanulók valamint halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek integrált nevelése
-   Beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő tanulók nevelése-oktatása.
 851012 – Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése, ellátása
- Különleges gondozás keretében, gyógypedagógiai ellátás – a sajátos nevelési igényű tanulók integrált ellátása:
- testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos rendellenességével küzd,
-  a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének súlyos rendellenességével küzd
 851013 – Nemzetiségi óvodai nevelés, ellátás
- roma nemzetiséghez tartozó gyermekek óvodai nevelése kizárólag magyar nyelven folyó nemzetiségi nevelés
 
5.1.2.Egyéb vendéglátás
Szakágazat szám: 562900 TEÁOR szám: 5629
Szakfeladat szám: 56291 – Oktatásban, üdültetésben részt vevők, dolgozók elkülönült étkeztetése
             Óvoda- 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 7. sz.
             Óvoda - 5502 Gyomaendrőd, Szabadság út 6. sz.
             Óvoda- 5502 Gyomaendrőd, Blaha út 8. sz.
             Óvoda- 5500 Gyomaendrőd, Jókai út 4. sz.
             Óvoda – 5621Csárdaszállás, Kossuth út 23. sz.
562912 – Óvodai intézményi étkeztetés
562917 – Munkahelyi étkeztetés
 
5.2. Vállalkozási tevékenység
A költségvetési szerv vállalkozási tevékenységet nem folytat.
 
az alábbiak szerint módosul:
 
5./ A költségvetési szerv jogszabályban meghatározott közfeladata:
Óvodai nevelés, ellátás, mely a gyermek három éves korától a tankötelezettség kezdetéig tartó, a teljes óvodai életet átívelő foglalkoztatásokat és a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokat is magába foglaló óvodai nevelési tevékenység.
 
Fő tevékenységének államháztartási szakágazati besorolása: 851020
 
5.1. Szakmai alaptevékenységei:
 
5.1.1.Óvodai nevelés intézményeinek, programjainak komplex támogatása
Iskolás kor előtti oktatás, az óvodai nevelés és iskola-előkészítés. Hátrányos helyzetű tanulók valamint halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek integrált nevelése. Beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő tanulók nevelése-oktatása.
 
Óvoda- 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 7. sz.
Óvoda - 5502 Gyomaendrőd, Szabadság út 6. sz.
Óvoda- 5502 Gyomaendrőd, Blaha út 8. sz.
Óvoda- 5500 Gyomaendrőd, Jókai út 4. sz.
Óvoda – 5621Csárdaszállás, Kossuth út 23. sz.
 
Kormányzati funkció szerinti megjelölése:
091110 Óvodai nevelés, ellátás szakmai feladatai
091140 Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai
 
5.1.2. Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése, ellátása
Különleges gondozás keretében, gyógypedagógiai ellátás – a sajátos nevelési igényű tanulók integrált ellátása:
- testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, középsúlyos értelmi fogyatékos, down szindrómás, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos rendellenességével küzd,
- a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének súlyos rendellenességével küzd
 
Kormányzati funkció szerinti megjelölése:
091120 Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének, ellátásának szakmai feladatai
 
5.1.3. Nemzetiségi óvodai nevelés, ellátás
Roma nemzetiséghez tartozó gyermekek óvodai nevelése kizárólag magyar nyelven folyó nemzetiségi nevelés
 
Kormányzati funkció szerinti megjelölése:
091140 Nemzetiségi óvodai nevelés, ellátás szakmai feladatai
 
5.1.4. Oktatásban részt vevők étkeztetése
Óvoda- 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 7. sz.
Óvoda - 5502 Gyomaendrőd, Szabadság út 6. sz.
Óvoda- 5502 Gyomaendrőd, Blaha út 8. sz.
Óvoda- 5500 Gyomaendrőd, Jókai út 4. sz.
Óvoda – 5621Csárdaszállás, Kossuth út 23. sz.
 
Kormányzati funkció szerinti megjelölése:
096010 Óvodai intézményi étkeztetés
 
5.2. Vállalkozási tevékenység
A költségvetési szerv vállalkozási tevékenységet nem folytat.
 
4. Az alapító okirat 8./ pontja törlésre kerül.
 
5. Az alapító okirat 14. pontja
 
14./Az intézmény maximális gyermek-, és tanuló létszáma, tagozat megnevezése
          Gyomaendrőd   - Százszorszép Óvoda: 114 fő,
                                    - Napsugár Óvoda: 30 fő
     - Csemetekert Óvoda: 83 fő
     - Margaréta Óvoda: 82 fő
          Csárdaszállás      - óvoda: 25 fő
 
az alábbiak szerint módosul:
 
14./Az intézmény maximális gyermek-, és tanuló létszáma, tagozat megnevezése
Gyomaendrőd            - Százszorszép Óvoda: 108 fő,
- Napsugár Óvoda: 30 fő
- Csemetekert Óvoda: 83 fő
- Margaréta Óvoda: 82 fő
Csárdaszállás            - óvoda: 25 fő
 
Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa utasítja Várfi Andrást a Társulási Tanács elnökét, hogy az alapító okirat módosítást a MÁK felé jelentse.
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe