1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2014. február 12-i ülésére

Tárgy:   Iskolai gyermekétkezetés színvonalának javítása
Készítette:   Weigertné Szilágyi Erika
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő

 

Tisztelt Társulási Tanács!
 
 
Kihirdetésre került a belügyminiszter 4/2014. (I. 31.) BM rendelete az egyes önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó fejlesztési támogatás igénybevételének részletes szabályairól.
Az általános rendelkezések értelmében vissza nem térítendő támogatás olyan építéssel és eszközbeszerzéssel járó beruházás megvalósításához kapcsolódóan vehető igénybe, amelynél a kedvezményezett az építéshez kapcsolódó támogatási összeg legalább 5 %-ának mértékéig határozott idejű közfoglalkoztatási jogviszony keretében közfoglalkoztatottat alkalmaz. Már meglévő közfoglalkoztatásban résztvevőkre az e rendelet szerinti támogatás nem használható fel.
A kérelmező a települési önkormányzat vagy a társulás székhely önkormányzata lehet. Egy települési önkormányzat a támogatási célok közül kizárólag egy célra nyújthat be kérelmet.
Az igényelhető támogatás legmagasabb összege 30 millió Ft lehet, maximális mértéke az fejlesztéshez szükséges összeg 80 %-a. Az eszközbeszerzésre igényelt támogatás nem haladhatja meg az igényelt támogatási összeg 10 %-át.
 
A rendelet szerint 2 támogatási cél közül lehet választani.
-          Kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése felújítása
-          Óvodai, iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztés, felújítás
 
A kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása esetén a tízezer fő lakosságszámot meghaladó településeken lévő bölcsődei nevelést, vagy óvodai nevelést, vagy óvodai, iskolai, kollégiumi étkeztetést végző intézmény infrastrukturális fejlesztése, felújítása támogatható. Az intézményfejlesztési támogatás az épület felújítására, fejlesztésére, elsősorban fűtéskorszerűsítésre, nyílászárócserére, hőszigetelésre és a feladatellátáshoz szükséges eszközök vagy berendezések beszerzésére, óvodai feladatot vagy étkeztetést ellátó intézmény esetében kapacitásbővítésre is igényelhető.
 
Az óvodai, iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztés, felújítás esetében egy sportlétesítmény infrastrukturális fejlesztésére igényelhető támogatás. Feltétel, hogy a kérelmező települési önkormányzat rendelkezzen a sportra vonatkozó jogszabályok szerinti helyi sportfejlesztési koncepcióval. E cél keretei között, a 2013. évben kihirdetett BM rendelet alapján van folyamatban jelenleg a Varga Lajos Sportcsarnok fejlesztése.
 
A kérelemhez benyújtandó adatlapokat 2014. február 13-ig kell rögzíteni és lezárni az ebr42 önkormányzati információs rendszerben, továbbá a kérelem dokumentációját papír alapon egy eredeti és egy hitelesített másolati példányban a Magyar Államkincstár kérelmező székhelye szerinti területileg illetékes igazgatóságához benyújtani. A postára adás határideje 2014. február 14. A határidő elmulasztása jogvesztő.
A miniszter a benyújtott kérelmekről a rendelkezésre álló előirányzat erejéig 2014. március 18-ig, valamint a maradvány és a döntéssel le nem kötött összeg terhére legkésőbb 2014. december 10-ig dönt. Az elnyert támogatást 2015. december 31-ig kell felhasználni.
 
A rendelet alapján a Kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása cél keretei között lehetőség van a Kossuth úton található, Kis Bálint Általános Iskola diákjai által használt tálalókonyha felújítására, a Központi Konyha 2 tálalókonyhájának (Kis Bálint Általános Iskola és a Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola diákjai által használt tálalókonyhák) fejlesztése érdekében eszközbeszerzésre, valamint a Központi Konyha fejlesztése érdekében hűtőkamra építésére.
 
A Kossuth úti tálalókonyha felújítása vonatkozásában támogatás elnyerése esetén a következőket szeretnénk megvalósítani:
Építési munka megnevezése:
Anyag: (Ft)
Díj: (Ft)
A + D összesen: (Ft)
Külső homlokzat utólagos hőszigetelése + födém hőszigetelése
  • 10 cm vastag födémszigetelés szigetelő paplan terítéssel
  • 8 cm vastag homlokzati hőszigetelés
  • Kiegészítő villany és gázszerelési munkálatokkal
3.831.937,-
2.637.150,-
6.469.087,-
Utólagos vízszigetelés lábazati falban, helyreállítással
  • külső falak utólagos vízszigetelése
  • 50 cm magasságig szárító vakolat felhordása
815.811,-
839.293,-
1.655.104,-
Homlokzati nyílászárók cseréje, helyreállítással
  • meglévő nyílászáró elrendezésével azonos új, műanyag, kívülről színes ablakok és ajtók beépítése
  • javítási munkálatok
  • kávázás
1.993.875,-
885.102,-
2.878.977,-
Tetőhéjazat felújítás + bádogos szerkezetek
  • fa tartó szerkezetek javítása
  • tetőfóliázás
  • cserép csere
  • kiegészítő bádogos munkálatok
4.147.252,-
2.145.836,-
6.293.088,-
Belső festések és padlóburkolat felújítás
  • belső falfelületek festése
  • fa felületek mázolása
  • régi csempe és járólapok bontása a konyhai és kiszolgáló helységekben
  • 201 m2 padló burkolat kiépítés
  • 144 m2 falburkolat kiépítés
2.357.715,-
3.933.368,-
6.291.083,-
Hűtőkamra építése
 
 
2.141.601,-
MINDÖSSZESEN (nettó):
 
 
25.728.940,-
ÁFA 27%:
 
 
6.946.814,-
VÉGÖSSZESEN:
 
 
32.675.754,-

 

 
A két, általános iskolák diákjai által használt tálalókonyha vonatkozásában lehetőség nyílhat 2-2 db GN 4/1 kiszolgáló oldalon nyitott 200 mm mély medence, alul tolóajtóval és fűtött tárolóval ellátott VM4 melegen tartó pultok, valamint a melegen tartó pultokhoz 8-8 db GN edények beszerzésére.
Az eszközök bekerülési költsége:
  • 2-2 db GN 4/1 kiszolgáló oldalon nyitott 200 mm mély medence, alul tolóajtóval és fűtött tárolóval ellátott VM4 melegen tartó pult: 2.431.400 Ft
  • 8-8 db GN edény: 418.898 Ft
  • Hűtő kamrához HACCP polcrendszer: 474.980 Ft
Továbbá szintén a pályázat keretei között igénylünk támogatást a Központi Konyhához hűtőkamra kialakítása érdekében, melyre egy jelenleg göngyöleg tárolására használt helyiségben, annak falbontással történő bővítésével lenne lehetőség.
 
Fentiek megvalósításának költség- és forrásösszetétele az alábbiak szerint alakulna.
A beruházás összes költsége: 36.001.031 Ft
Ebből eszközbeszerzés:3.325.278 Ft
Igényelt támogatás: 28.800.824 Ft
Biztosítandó saját forrás: 7.200.207 Ft
 
A pályázat benyújtásakor kérelmező a települési önkormányzat vagy a társulás székhely önkormányzata lehet. Ennek nyomán a pályázatot a Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás székhely önkormányzata, azaz Gyomaendrőd Város Önkormányzata nyújthatja be, melyet a Társulási Tanácsnak el kell fogadni. Támogatás elnyerése esetén a megvalósításhoz szükséges önerőt Gyomaendrőd Város Önkormányzata biztosítja.
 
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot az előterjesztésben foglaltak megvitatására és a határozati javaslat elfogadására.

 


Döntési javaslat

"Iskolai gyermekétkezetés színvonalának javítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Pályázat benyújtása
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a tervezett fejlesztéssel érintett Térségi Szociális Gondozási Központ fenntartója elfogadja, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata pályázatot nyújt be a 4/2014. (I.31.) BM rendeletben meghatározott kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztéséhez, felújításához kapcsolódó támogatások igénybevételére, az iskolai közétkeztetés színvonalának fejlesztése érdekében.
 
A fejlesztés forrásösszetétele az alábbiak szerint alakul:
Bruttó költség:
36.001.031 Ft
Támogatás mértéke (80 %):  
28.800.824 Ft
Önkormányzati saját erő (20 %):
7.200.207 Ft
 
A pályázat benyújtásával Gyomaendrőd Város Önkormányzata vállalja, hogy az építéshez kapcsolódó támogatási összeg 5 %-ának mértékéig határozott idejű közfoglalkoztatási jogviszony keretében közfoglalkoztatottat alkalmaz.
 
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa tudomásul veszi, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata a fejlesztés megvalósításához szükség önerőt a 2014. évi költségvetési rendeletébe beépíti

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 02. 13.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Weigertné Szilágyi Erika

« Vissza
Vissza a főmenübe