1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2014. február 20-i ülésére

Tárgy:   A gyomaendrődi Százszorszép Óvoda fejlesztése, DAOP pályázat
Készítette:   Weigertné Szilágyi Erika
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő

Tisztelt Társulási Tanács!
 
 Gyomaendrőd Város Önkormányzata még 2012. év április hónap elején pályázatot nyújtott be a MAG Zrt-hez a DAOP-4.2.1-11 kódszámú pályázati felhívás alapján, „A gyomaendrődi Százszorszép Óvoda fejlesztése” címmel. A pályázat azonosító száma: DAOP-4.2.1-11-2012-0032.
A projekt rövid tartalma: A projekt a gyomaendrődi Kossuth utcában lévő Százszorszép Óvodára irányul, egyik fő célja az óvoda épületének új csoportszobával való bővítése. A fejlesztés keretében az óvoda tornaszobája kerül felújításra, az udvarra új játékok, növények lennének telepítve és az utcán egy mozgáskorlátozott parkolóhely kialakítására kerülhet sor.
 
A pályázat költségvetése:
-         Összes költség:                     125.999.999 Ft
-         Igényelt támogatás:             119.699.999 Ft
-         Saját forrás:                              6.300.000 Ft
 
A pályázatot az NFÜ 2012. szeptember 3-án kelt döntése értelmében elutasította, mely döntés ellen önkormányzatunk kifogással élt. A kifogás elbírálásának eredményéről – mely szerint az abban foglaltaknak helyt adtak – a Miniszterelnökség 2014. január 21-én kelt leveléből értesültünk. Pályázatunkat az értékelési folyamatba visszahelyezték, melynek kapcsán ismételten szükséges tisztázó kérdésekre választ adnunk.
A tisztázó kérdések közül egy érinti a Társulást is, nyilatkozni szükséges arról, hogy a pályázatot a pályázó változtatás nélkül fenntartja. A pályázó – többek között – helyi önkormányzat lehetett.
A Százszorszép Óvoda a pályázat benyújtásakor a Kis Bálint Általános Iskola telephelyeként, Gyomaendrőd Város Önkormányzatának fenntartásában működött, így evidens volt, hogy a pályázatot is Gyomaendrőd Város Önkormányzata nyújtotta be.  
2012. szeptember 1-jével új Óvodai intézmény alakult Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda néven, melynek székhelye a Százszorszép Óvoda. Az intézmény fenntartója akkor a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Intézményi Társulás. 2013. július 1-el az intézményi társulások jogszabály erejénél fogva megszűntek. Az Intézményi Társulás általános jogutódja a 2013. július 1-el alakult Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás, mely alakulása óta a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda fenntartója.
Ha a jelenlegi körülményeket vesszük figyelembe előzőek szerint, akkor a pályázó a jogi személyiséggel rendelkező önkormányzati társulás lenne. Ez a körülmény azonban a pályázat benyújtásakor még nem állt fenn.
A Társulási Megállapodás 10.2 a) pontja alapján az egyes telephelyek által használt ingatlanok tulajdonjoga a tag önkormányzat tulajdonában marad, a telephelyeken már meglévő ingóságok ugyancsak az önkormányzatok tulajdonában maradnak, melyet tételes leltár műszaki állapot meghatározást követően a közösen fenntartott intézmény használatába ad azzal, hogy az csak az átadó önkormányzat helye szerinti telephelyen hasznosítható. Ezen ingóságok és ingatlanok beruházási és felújítási kötelezettségéről a tulajdonos önkormányzat saját forrásai terhére gondoskodik.
A Százszorszép Óvodához köthető ingó- és ingatlan vagyon Gyomaendrőd Város Önkormányzatának tulajdonában van. Ezért, továbbá az előzőek ismeretében a Százszorszép Óvoda épületének és eszközállományának fejlesztése Gyomaendrőd feladata.
Fentiekből következően a pályázó továbbra is Gyomaendrőd Város Önkormányzata kellene hogy legyen, aki a pályázatot változtatás nélkül fenntartja. Az erről szóló nyilatkozatot a tisztázó kérdésekre adandó válaszok egyikeként elkészítjük és csatoljuk a dokumentációhoz.
Ahhoz, hogy a dokumentáció teljes legyen, szükség van a fentiek Társulási Tanács általi tudomásul vételére, az alábbi határozat szerint.
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot a fentiekben foglaltak megvitatására és a határozati javaslat elfogadására.

 


Döntési javaslat

"gyomaendrődi Százszorszép Óvoda fejlesztése, DAOP pályázat fenntartása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda fenntartója tudomásul veszi, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata 2012. április 2-án pályázatot nyújtott be a DAOP-4.2.1-11 számú pályázati felhívás alapján, „A gyomaendrődi Százszorszép Óvoda fejlesztése” címmel (DAOP-4.2.1-11-2012-0032).
A pályázatot Gyomaendrőd Város Önkormányzata változtatás nélkül fenntartja.
A fenntartó egyetért a pályázatban foglaltakkal, mert a működési feltételeket javítja, az óvoda működtetése költséghatékonnyá válik.
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa tudomásul veszi, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata a fejlesztés megvalósításához szükség önerőt (6.300.000 Ft-ot) a 2014. évi költségvetési rendeletébe beépíti.
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 02. 21.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Weigertné Szilágyi Erika

« Vissza
Vissza a főmenübe