1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2014. május 29-i ülésére

Tárgy:   A Térségi Szociális Gondozási Központ 2014. évre megállapított intézményi térítési díjának módosítása
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva, Mraucsik Lajosné önkormányzati intézmény vezető
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő

 

Tisztelt Társulási Tanács!
 
A Térségi Szociális Gondozási Központ intézményvezetője, Mraucsik Lajosné az alábbi kérelemmel fordult a fenntartó felé:
 
„Intézményünknél 2014. május 19-21. időszakban a Békés Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala a szociális szolgáltatások tekintetében teljes körű ellenőrzést végzett.
Az ellenőrző hatóság megállapította, hogy az idősek otthoni ellátásnál az 1-2 ágyas előteres fürdőszobás lakrészekben lakó ellátottak részére megállapított intézményi térítési díj eltér az önköltség alapján indokolt térítési díjtól, mivel a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 115.§ (10) bekezdése értelmében a fenntartó az önköltség alapján számított intézményi térítési díjjal azonos összegben, vagy annál alacsonyabb összegben határozhatja csak meg az intézményi térítési díjat.
 
A törvény nem nyújt lehetőséget arra, hogy a jobb minőségű, magasabb színvonalú elhelyezésben részesülők számára az önköltségalapján számított összegnél magasabb intézményi térítési díj kerüljön meghatározásra.
 
Az ellenőrzés befejezésekor a probléma jegyzőkönyvben rögzítésre került.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 115.§ (9) bekezdése - a szolgáltatási önköltséget a tárgy évre tervezett adatok alapján, a tárgy év április 1. napjáig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgy időszaki folyamatok indokolják- lehetőséget nyújt az intézményi térítési díj év közbeni felülvizsgálatára. Újra elvégeztük a 2014. évre vonatkozó önköltségszámításunkat, melynek eredményeként 2014. június 1. napjától az idősek otthoni és az átmeneti elhelyezést (gondozóház) biztosító szolgáltatásnál az intézményi térítési díj 68.700,-Ft összegben kerülhet meghatározásra.
 
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot, hogy 68.700.-Ft összegben határozza meg az idősek otthoni és az átmeneti elhelyezést (gondozóház) biztosító szolgáltatásnál az intézményi térítési díj összegét.
A Társulási Tanács döntését követően a törvényi eljárási rendnek megfelelően Csárdaszállás és Hunya községek Önkormányzatának hozzájárulásával a térítési díj módosítás átvezetésre kerül Gyomaendrőd Város Önkormányzatának a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 2/2009.(I.30.) önkormányzati rendeletén az alábbiak szerint:
- a rendelet 3. számú mellékletében az intézményi térítési díjakat megállapító tábla „idősek otthona, idősek gondozóháza „szolgáltatásnál a 13. sorban, az 1-2 ágyas előteres, önálló vizesblokkos szoba 2750,-/nap, 82 500,-Ft/ hó összegben meghatározott intézményi térítési díj 2014. május 31. napjával törlésre kerül, így a melléklet sorainak számozása eggyel csökken, egyéb tekintetben azonban nem változik.
 
A problémát az ellenőrzés 2014. május 21. napján tárta fel, ezért azonnali intézkedéseket tettünk, melynek keretében a Magyar Államkincstárhoz benyújtottuk a feladatfinanszírozás módosításához kapcsolódó kérelmünket.”
 
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot, hogy 2014. június 1. napjától 68.700.-Ft összegben határozza meg az idősek otthoni és az átmeneti elhelyezést (gondozóház) biztosító szolgáltatásnál az intézményi térítési díj összegét.

 


Döntési javaslat

"A Térségi Szociális Gondozási Központ 2014. évre megállapított intézményi térítési díjának módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Szociális ügyek
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Térségi Szociális Gondozási Központ fenntartója 2014. június 1. napjától az alábbiakban határozza meg a Térségi Szociális Gondozási Központ által nyújtott szociális bentlakásos és átmeneti elhelyezés intézményi térítési díjait:
 
SZOCIÁLIS BENTLAKÁSOS ÉS ÁTMENETI ELHELYEZÉS
Átlagos ápolást, gondozást igénylő ellátás
Őszikék Idősek Otthona Gyomaendrőd, Mirhóháti u. 1-5.
Rózsakert Idősek Otthona Gyomaendrőd, Blaha u. 2-6.
Szent Imre Idősek Otthona Gyomaendrőd, Kondorosi u. 1.
Őszi Napsugár Idősek Otthona Gyomaendrőd Mirhóháti u. 8.
Ellátási forma
1993. évi III. tv szerint számított intézményi térítési díjak 2014. június 1. napjától:
Önkormányzati kompenzáció
2014. június 1. napjától érvényes intézményi térítési díjak
Szolgáltatási 
egység
 
- Átlagos szintű és demens gondozást, ápolást igénylő ellátás
2.290,-
--
2.290,-
Ft/fő/nap
 
68.700,-
--
68.700,-
Ft/fő/hó
 
Átmeneti elhelyezés Gyomaendrőd, Blaha u. 2-6.
- Átmeneti elhelyezést nyújtó ellátás
2.290,-
--
2.290,-
Ft/fő/nap
 
68.700,-
--
68.700,-
Ft/fő/hó
           
 
Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa ezzel egyidejűleg javasolja a térítési díj módosításának átvezetését a Társulást alapító önkormányzatoknak az alábbiak szerint:
- javasolja Csárdaszállás és Hunya községek Önkormányzatainak, hogy a fenti tartalmú rendeletmódosításhoz járuljanak hozzá, továbbá javasolja Gyomaendrőd Város Önkormányzatának, hogy a térítési díjak módosítását vezesse át a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 2/2009.(I.30.) önkormányzati rendeletén.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe