1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2014. november 27-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya, Települési Önkormányzati Társulás 2015. évi költségvetési koncepciója
Készítette:   Szilágyiné Bácsi Gabriella
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester

Tisztelt Társulási Tanács!
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (1) bekezdését - mely előírta, hogy a jegyző által elkészített, következő évre vonatkozó költségvetési koncepciót a polgármester október 31-éig nyújtja be a képviselő-testületnek - hatályon kívül helyezte a 2014. évi XXXIX. törvény 64. §. (1) bekezdése.
Annak ellenére, hogy a jogszabály nem teszi kötelezővé az önkormányzatok és társulások számára a költségvetési koncepció összeállítását, mégis célszerűnek látjuk a következő évre várható bevételeket és kiadásokat számba venni, az alapvető célokat, feladatokat áttekinteni, az ismert és tervezett kötelezettségeket rendszerezni.
A koncepciót Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló T/1794. számú törvényjavaslat figyelembe vételével állítottuk össze.
 
 
Bevételek számbavétele
 
Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása
 
Itt jelenik meg a Kistérségi Óvoda működéséhez biztosított állami támogatás összege. A nevelő munkához szükséges támogatást a központi költségvetés úgy bocsátja a fenntartó települési önkormányzat rendelkezésére, hogy az óvodapedagógus és a nevelő munkát segítő kötelező létszám bérét teljes mértékben biztosítja, az óvodák szakmai és dologi kiadásaihoz, valamint a nem a közvetlen szakmai feladatellátásban dolgozók béréhez a központi költségvetés célzott támogatást biztosít, melynek összege 54.000 Ft/fő/évről 68.000 Ft/fő/évre módosult. Nagy feladat az intézmény esetében a végleges költségvetés összeállításáig annak kidolgozása, hogy milyen lehetőségek adódnak a koncepcióban megjelenő több mint 9,6 millió Ft összegű önkormányzati kiegészítő támogatás csökkentésére. A jelenlegi gyermeklétszámhoz kapcsolódóan az állam kevesebb, mint 17 fő pedagógus bérére nyújt támogatást, ugyanakkor a ténylegesen foglalkoztatott óvodapedagógus létszám 20 fő. Szükséges átgondolni a csoportösszevonás lehetőségét és meglépni az ehhez kapcsolódó létszámleépítést.
 
A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása
 
Ebben a kategóriában jelenik meg a családsegítés és a gyermekjóléti szolgáltatás támogatása, valamint a Térségi Szociális Gondozási Központ által ellátott szociális alap és szakosított ellátási feladatok után igényelhető támogatások köre, finanszírozásának módja. A koncepció több mint 43 millió Ft összegű önkormányzati kiegészítő támogatást tartalmaz, mely kiegészítésből 20 millió Ft a diákétkeztetéshez szükséges, 23 millió Ft pedig az intézmény alapfeladataihoz.
 
Kiadások számbavétele
 
A kiadások tervezésénél általános elv volt, hogy a betervezett kiadások a várható infláció körüli mértékben növekedhetnek az előző év terv számaihoz képest.
A társulás önként vállalt feladataihoz kapcsolódó kiadásokat a 2014. évi szinten szerepeltettük.
 
 A 2015. évi költségvetési koncepció várható bevételeinek és kiadásainak alakulása: 
                                                                                                                                          Adatok E Ft-ban
Bevételek
718.892
Intézményi működési bevételek
718.892
Felhalmozási bevételek
0
Finanszírozási bevételek
0
Forrás hiány
0
Kiadások
718.892
Működési kiadások
718.892
Felhalmozási kiadások
0
Finanszírozási kiadások
0
 
A fenti táblázatban szereplő számadatok a Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya, Települési Önkormányzati Társulás és a felügyelete alatt működő intézmények – Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda és a Térségi Szociális Gondozási Központ - költségvetési fő számait tartalmazzák. Intézményenkénti megbontásban a koncepció tervezete az 1. számú mellékletben található.
 
A társulás 489.610 E Ft működési célú támogatási bevétele tartalmazza a székhely települési önkormányzat által igényelt 409.293 E Ft állami támogatást, a Kistérségi Óvoda 9.648 E Ft önkormányzati kiegészítő támogatását, mely összegből 600 E Ft tartozik a Csárdaszállási telephelyen működő óvodához, így ezen összeget a Csárdaszállási önkormányzat biztosítja, továbbá a Térségi Szociális Gondozási Központnál jelentkező 43.437 E Ft működési hiány összegét. Amennyiben az önkormányzatok a kiegészítő támogatást biztosítani tudják, úgy a Társulás és intézményei forráshiány nélkül működtethetők.
 
                                   
Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya, Települési Önkormányzati Társulás Elnöke a társulás 2015. évre vonatkozó költségvetési koncepcióját további egyeztetés és elemzés lefolytatása céljából a Társulási Tanács elé beterjesztette.


Döntési javaslat

"2015. évi költségvetési koncepció"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya, Települési Önkormányzati Társulás Tanácsa a társulás 2015. évi költségvetési koncepciójának beterjesztését tudomásul veszi.
A költségvetési határozat-tervezet készítése során a következő alapelvek érvényesülését javasolja biztosítani:
  • A végleges tervezet kidolgozása során tovább szükséges vizsgálni a bevételek növelésének és a kiadások csökkentésének a lehetőségeit,
  • törekedni kell a feladatok állami támogatásból történő finanszírozásának megvalósítására, és a minél kevesebb összegű önkormányzati kiegészítő támogatási igény biztosítására,
  • az intézmények költségvetési előirányzatait az intézményvezetőkkel történő egyeztetés útján kell kialakítani.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Szilágyiné Bácsi Gabriella

« Vissza
Vissza a főmenübe