3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2014. november 27-i ülésére

Tárgy:   A Térségi Szociális Gondozási Központ működési engedély módosításának kezdeményezése és engedélyezett létszámának módosítása
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester

Tisztelt Társulási Tanács!
 
Mraucsik Lajosné a Térségi Szociális Gondozási Központ intézményvezetője szóban már jelezte, hogy férőhelyszám csökkentés miatt szükséges lenne az intézmény működési engedélyének módosítása. Kérelmét írásban az alábbiakban terjeszti a Tisztelt Társulási Tanács elé:
„1. Gyomaendrőd, Mirhóháti u. 1-5. szám alatt működő Őszikék Idősek Otthona vonatkozásában a férőhelyek számának 2015. január 1. napjával 60 főről 56 főre történő módosításához hozzájárulni szíveskedjenek.
 
Kérésem indoklása:
2014. május hónapban intézményünkben a Békés Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala a szakmai munkát ellenőrizte. A hatóság négy lakószoba vonatkozásában a helyszínen szóban, azt követően pedig jegyzőkönyvében is kifogásolta a jogszabály szerinti alapterület hiányát. Konkrétan az említett 4 szoba mindegyikében 4-4 fő lakó van elhelyezve, így ezen szobák alapterületének – a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 41. (4) bekezdése értelmében – minimum 24 m²-esnek kellene lennie. Az említett lakószobák alapterülete 16-18 m² között van, tehát 3 fő elhelyezésére alkalmasak.
 
Tekintettel arra, hogy a szobák alapterülete nem növelhető, illetve más szobák lakó számát sem tudjuk növelni, ezért a jogszabályi előírásnak csak az elhelyezett ellátottak számának csökkentésével tudunk megfelelni.
Az ellátottak számának csökkentése nem jár a lakók más egységbe való elköltöztetésével, mivel jelenleg az intézményben 57 főt látunk el és a természetes fogyás által az ellátottak száma 2015. január 1. napján nem fogja meghaladni az 56 főt.
Az elhelyezhető ellátottak számának csökkentése a gondozók létszámcsökkentését is magával hozná, azonban a dolgozói létszám csökkenés egy fő munkavállaló nyugdíjba vonulásával megvalósul. Ebből eredően ezen a téren sem szükséges intézkedést tenni.
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot, hogy – az Őszikék Idősek Otthona tárgyi feltételeinek jogszabályi megfeleltetése érdekében – szíveskedjen engedélyezni 2015. január 1. napjával történő férőhelyszám csökkentést és ezzel egyidejűleg a működési engedély módosítás iránti kérelem beadását az engedélyező hatósághoz.
 
2. Kérem, hogy az Intézményben az engedélyezett közalkalmazott munkavállalók számát 2015. január 1-től, 158 fő helyett 156 főben szíveskedjenek meghatározni.
 
Indoklás:
-         Az 1. pontban kért módosításra tekintettel az idősek otthoni férőhelyek számának csökkentése a szakfeladaton foglalkoztatható létszámot is érinti, így ennek megfelelően 1 fővel csökken az idősek otthona szakfeladat dolgozói létszáma.
-         A Kner Imre Gimnázium tálalókonyháját 2014. szeptember 1-től nem intézményünk üzemelteti. 1 fő tálalókonyhán dolgozó közalkalmazott átkerült az oktatási intézményhez.
Kérem a Tisztelt Társulási tanácsot, szíveskedjen kérelmünket megtárgyalni és lehetőség szerint támogatni.”
 
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot, szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni és a Térségi Szociális Gondozási Központ működési engedély módosítását kezdeményezni valamint az engedélyezett közalkalmazotti létszámot meghatározni a határozati javaslatok szerint:
 


1. döntési javaslat

"A Térségi Szociális Gondozási Központ működési engedély módosításának kezdeményezése "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Térségi Szociális Gondozási Központ fenntartója a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92/K. § (2) bekezdése alapján a szolgáltatói nyilvántartásba történő adatmódosítás - működési engedély módosítása - iránti kérelmet terjeszt elő Békés Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalánál az Őszikék Idősek Otthona tekintetében férőhelyszám csökkentés tárgyában.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"A Térségi Szociális Gondozási Központ engedélyezett létszámának módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Térségi Szociális Gondozási Központ fenntartója 2015. január 1. napjától 156 főben határozza meg az intézmény engedélyezett létszámát. A két fő létszámcsökkenés oka egyrészt az Őszikék Idősek Otthona ellátotti férőhelyszám csökkentéséből adódóan a szakfeladaton foglalkoztatható létszámcsökkenés, másrészt a Kner Imre Gimnázium tálalókonyhájának nem az intézmény általi működtetése, mint feladat megszüntetése.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe