1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2013. október 29-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya, Települési Önkormányzati Társulás 2014. évi költségvetési koncepciója
Készítette:   Szilágyiné Bácsi Gabriella, Tóthné Gál Julianna
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő

 

Tisztelt Társulási Tanács!
 
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (1) bekezdésében előírt kötelezettségnek megfelelően történik Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya, Települési Önkormányzati Társulás 2014. évi költségvetési koncepciójára készített javaslat előterjesztése.
A koncepciót Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló T/12415. számú törvényjavaslat figyelembe vételével állítottuk össze.
A tervezés jelenlegi szakaszában meg kell határozni az alapvető célokat,számba kell venni az átengedett illetve helyben képződő bevételeket és az ismert kötelezettségeket, valamint át kell tekinteni a társulás és intézményeinél lévőó feladatok körét.
 
Bevételek számbavétele
 
Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása
 
Itt jelenik meg a Kistérségi Óvoda működéséhez biztosított állami támogatás összege. A nevelő munkához szükséges támogatást a központi költségvetés úgy bocsátja a fenntartó települési önkormányzat rendelkezésére, hogy az óvodapedagógus és a nevelő munkát segítő kötelező létszám bérét teljes mértékben biztosítja, az óvodák szakmai és dologi kiadásaihoz a központi költségvetés célzott támogatást biztosít, melynek összege 54.000 Ft/fő/év.
 
A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása
 
Ebben a kategóriában jelenik meg a családsegítés és a gyermekjóléti szolgáltatás támogatása, valamint a Térségi Szociális Gondozási Központ által ellátott szociális alap és szakosított ellátási feladatok után igényelhető támogatások köre, finanszírozásának módja.
 
Kiadások számbavétele
 
A kiadások tervezésénél általános elv volt, hogy a betervezett kiadások a várható infláció körüli mértékben növekedhetnek az előző év terv számaihoz képest.
A társulás önként vállalt feladataihoz kapcsolódó kiadásokat a 2013. évi szinten szerepeltettük.
 
 A 2014. évi költségvetési koncepció várható bevételeinek és kiadásainak alakulása: 
                                                                                                                                          Adatok E Ft-ban
Bevételek
722.412
Intézményi működési bevételek
722.412
Felhalmozási bevételek
0
Finanszírozási bevételek
0
Forrás hiány
0
Kiadások
722.412
Működési kiadások
722.412
Felhalmozási kiadások
0
Finanszírozási kiadások
0
 
A fenti táblázatban szereplő számadatok a Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya, Települési Önkormányzati Társulás és a felügyelete alatt működő intézmények – Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda és a Térségi Szociális Gondozási Központ - költségvetési fő számait tartalmazzák. Intézményenkénti megbontásban a koncepció tervezete az 1. számú mellékletben található.
 
A társulás 463.556 E Ft működési célú támogatási bevétele tartalmazza a székhely települési önkormányzat által igényelt 420.360 E Ft állami támogatást, a Kistérségi Óvoda 1.331 E Ft önkormányzati kiegészítő támogatását, mely a Csárdaszállási telephelyen működő óvodánál jelentkezik, így ezen összeget a Csárdaszállási önkormányzat biztosítja, továbbá Térségi Szociális Gondozási Központnál jelentkező 41.865 E Ft működési hiány összegét. Amennyiben az önkormányzatok a kiegészítő támogatást biztosítani tudják, úgy a Társulás és intézményei forráshiány nélkül működtethetők.
 
A Térségi Szociális Gondozási Központ 15.000 E Ft fejlesztési igénye Gyomaendrőd Város Önkormányzatának fejlesztési tartalékában került megtervezésre és beállításra. A 15.000 E Ft fejlesztési összeg tartalmazza 5.000 E Ft összegben ipari mosógép beszerzését, 7.000 E Ft-ért multifunkcionális sütő beszerzését és 3.000 E Ft összegben a Nagylaposi épület felújítását.  
                                     
Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya, Települési Önkormányzati Társulás Elnöke a társulás 2014. évre vonatkozó költségvetési koncepcióját további egyeztetetés és elemzés lefolytatása céljából a Társulási Tanács elé beterjesztette.

 

 


Döntési javaslat

"Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya, Települési Önkormányzati Társulás 2014. évi költségvetési koncepciója"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya, Települési Önkormányzati Társulás Tanácsa a társulás 2014. évi költségvetési koncepciójának beterjesztését tudomásul veszi.
A költségvetési határozat-tervezet készítése során a következő alapelvek érvényesülését javasolja biztosítani:
  • A végleges tervezet kidolgozása során tovább szükséges vizsgálni a bevételek növelésének és a kiadások csökkentésének a lehetőségeit,
  • törekedni kell a feladatok állami támogatásból történő finanszírozásának megvalósítására, és a minél kevesebb összegű önkormányzati kiegészítő támogatási igény biztosítására,
  • az intézmények költségvetési előirányzatait az intézményvezetőkkel történő egyeztetés útján kell kialakítani.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 10. 31.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Szilágyiné Bácsi Gabriella

« Vissza
Vissza a főmenübe