4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2015. február 23-i ülésére

Tárgy:   A 2015/2016-os nevelési évre vonatkozó óvodai beiratkozás időpontjának meghatározása
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester

Tisztelt Társulási Tanács!
 
A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 20. § szabályozza az óvodai beíratás időpontját és módját:
 
„20. § (1) Az óvodai beiratkozásra a tárgyév április 20-a és május 20-a között kerül sor. A fenntartó az óvodai beiratkozás idejéről, az óvodai jogviszony létesítésével összefüggő eljárásról a beiratkozás első határnapját megelőzően legalább harminc nappal közleményt vagy hirdetményt tesz közzé a saját honlapján, valamint közlemény vagy hirdetmény közzétételét kezdeményezi a fenntartásában működő óvoda honlapján, ennek hiányában a helyben szokásos módon.
 
(1a) A fenntartói közlemény, hirdetmény tartalmazza
a)      az óvodai felvételről, az óvodai jogviszony létesítéséről, a nevelési év meghatározásáról,
b)      az óvodai beiratkozás időpontjának meghatározásáról,
c)      a gyermek óvodai beíratásához szükséges közokiratokról, dokumentumokról,
d)      az óvodáztatási kötelezettség nem teljesítése esetén alkalmazható jogkövetkezményekről,
e)      az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai felvételéről, a nevelésükre az alapító okiratuk szerint jogosult óvodákról és azok elérhetőségéről,
f)       az alapító okiratuk szerinti nemzetiségi nevelést folytató óvodákról és azok elérhetőségéről,
g)      az óvoda felvételi körzetéről szóló tájékoztatást,
h)      az óvodai felvétel tárgyában meghozott döntés közlésének határnapját, amely legkésőbb a beiratkozásra kiírt utolsó határnapot követő huszonegyedik munkanap, valamint
i)       a jogorvoslati eljárás szabályait.
 
(1b) A jegyző az óvodakötelesekről vezetett nyilvántartást tárgyév március elsejéig megküldi a kötelező felvételt biztosító óvoda vezetője részére.
 
(1c) A szülő, amennyiben azt az óvodai beiratkozás napján – az elektronikus elérhetőségének megadásával – kérte, elektronikus úton értesítést kap arról, hogy a gyermeke óvodai felvételt nyert vagy felvétele elutasításra került.
 
(2) A szülő az óvodai nevelésben történő részvételre jogszabály alapján kötelezett gyermekét köteles beíratni az önkormányzat által közzétett közleményben vagy hirdetményben meghatározott időpontban. A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek szülője, amennyiben gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni a gyermek lakóhelye szerint illetékes jegyzőt.
 
(3) Az óvodai beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát.
 
(4) Az óvoda vezetője
a)    az óvodai felvételi, átvételi kérelemnek helyt adó döntését írásban,
b)    a kérelem elutasítására vonatkozó döntését határozati formában
közli a szülővel. Az óvodai nevelésben való részvételre kötelezett gyermek átvétele esetén az óvoda vezetője a döntésről értesíti az előző óvoda vezetőjét.
 
(5) A kötelező felvételt biztosító óvoda vezetője az Nkt. 45. § (10) bekezdése szerint megküldött nyilvántartás alapján értesíti a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjét, ha a gyermeket az óvodába nem íratták be.
 
(6) Az óvoda vezetője értesíti a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjét, ha olyan gyermeket vett fel vagy vett át, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye nem a nevelési-oktatási intézmény felvételi körzetében van.
 
(7) A kijelölt óvoda vezetője a megküldött szakértői vélemény vagy a kormányhivatal határozata alapján értesíti a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjét, ha a gyermeket az óvodába nem íratták be.
 
(8) Az óvodába felvett gyermeket az óvoda nyilvántartja. Ha a gyermek óvodát változtat, további nyilvántartása az átadó óvoda értesítése alapján az átvevő óvoda feladata. Az óvoda törli az óvodába felvettek nyilvántartásából azt a gyermeket, akinek óvodai jogviszonya a (2) bekezdés szerint megszűnt.”
 
A Kistérségi Óvodavezetővel egyeztetve az óvodai beíratás időpontja a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodában 2015. május 4. 5. 6. napok.
 
Az előterjesztés készítésekor a Hivatal egyeztetett a közhasznú társaságok fenntartásában működő óvodák vezetőivel, így Gyomaendrőd területén mindegyik óvodában a fent időpontban történik meg a beiratkozás.
 
Az óvodák fenti jogszabályi rendelkezésekre tekintettel kötelesek a beíratás időpontját legalább harminc nappal korábban közzétenni.
A beíratás időpontját az intézményeken kívül a fenntartó közzéteszi Gyomaendrőd Város honlapján.
 
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot, hogy szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni és azt a határozati javaslat szerint elfogadni.

 


Döntési javaslat

"A 2015/2016-os nevelési évre vonatkozó óvodai beiratkozás időpontjának meghatározása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda fenntartója a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) b) pontja alapján Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodában a 2015/2016-os nevelési évre történő beíratást 2015. május 4. 5. 6. napokra rendeli el.
Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa egyidejűleg utasítja a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda vezetőjét, hogy az óvodai beiratkozás idejét, az erről való döntés és a jogorvoslat benyújtásának határidejét a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 20. § (1a) bekezdésének megfelelően– a helyben szokásos módon – tegye közzé.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe