2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2015. június 29-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Kistérségi óvoda alapító okiratának módosítása
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság

Tisztelt Társulási Tanács!
 
A Társulási Tanács márciusi ülésén úgy döntött, hogy a Kistérségi Óvodát 2015. szeptember 1. napjától 4 feladat-ellátási hellyel működteti tovább, a Napsugár óvoda telephely megszüntetésre kerül. A döntés értelmében szükséges változások az alapító okirat módosításával átvezetésre kerültek. A Társulás döntését követően hivatalunk a Magyar Államkincstárhoz benyújtotta az egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratot a törzskönyvi nyilvántartási eljárásnak megfelelően. A Magyar Államkincstár azonban nem vezette át a kért módosításokat a nyilvántartásán, hiánypótlásra szólította fel a Társulási Tanácsot:
-          Az alapító okirat 1.3.1. pontjában a székhely megjelölésnél csak a székhely címét kell feltüntetni, a Százszorszép Óvoda megnevezést törölni kell az alapító okiratból.
 
Az alapító okiraton az előző módosításokhoz képest egy újabb módosítást hajtottunk végre: a Csemetekert Óvoda maximális férőhelyszámát a csoportszobák nagyságához igazítottuk, így a maximális férőhelyszám 83 főről 74 főre változott.
 
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni és dönteni a Kistérségi Óvoda alapító okirat módosításával kapcsolatban.


Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság   A Bizottság az alapító okirat módosítását javasolja a Társulási Tanács számára.
 
1. döntési javaslat

"Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Kistérségi óvoda alapító okiratának módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 8/A. §-ban kapott felhatalmazás alapján a Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Kistérségi Óvoda alapító okiratát az alábbiak szerint módosítja:
Okirat száma: VI.           /2015.
Módosító okirat
 
A Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda a Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás által 2014. június 10. napján kiadott alapító okiratát az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. §-a és a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 21. § (2) bekezdése alapján – a Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya települési Önkormányzati Társulás …/2015. (……...) számú határozatára figyelemmel –a következők szerint módosítom:

1.      Az alapító okirat új számozás szerinti 1. alcíme a következő 1.2. ponttal egészül ki:
1.2. A költségvetési szerv idegen nyelvű megnevezése
1.2.1. német nyelven: Regionalkindergarten von Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya
 
2.      Az alapító okirat 2. pontjából – mely a módosított okirat 1.3.1. pontjában szerepel – „Százszorszép Óvoda” megnevezés elhagyásra kerül.
 
3.      Az alapító okirat 3. pontjából – mely a módosított okirat 1.2.2. pontjában szerepel – elhagyásra kerül az alábbi telephely: „Napsugár Óvoda – 5502 Gyomaendrőd Szabadság út 6. sz.”
 
4.      Az alapító okirat 4. pontja elhagyásra kerül.
 
5.      Az alapító okirat 5.1.1. pontja helyébe – mely a módosított okiratban a 4.3.1. pont alatt szerepel – a következő rendelkezés lép:
„Óvodai nevelés intézményeinek, programjainak komplex támogatása – Iskolás kor előtti oktatás, az óvodai nevelés és iskola-előkészítés. Hátrányos helyzetű valamint halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek integrált nevelése. Beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő gyermekek nevelése.
Óvoda – 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 7.
Óvoda – 5502 Gyomaendrőd, Blaha út 8.
Óvoda – 5500 Gyomaendrőd, Jókai út 4.
Óvoda – 5621 Csárdaszállás, Kossuth út 23.”
 
6.      Az alapító okirat 5.1.2. pontja helyébe – mely a módosított okiratban a 4.3.2. pont alatt szerepel – a következő rendelkezés lép:
„Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése, ellátása
Sajátos nevelési igényű gyermekek integrált ellátása:
-          mozgásszervi, érzékszervi (látási, hallási), értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd.”
 
7.      Az alapító okirat 5.1.3. pontja helyébe – mely a módosított okiratban a 4.3.3. pont alatt szerepel – a következő rendelkezés lép:
„Nemzetiségi óvodai nevelés, ellátás
-          Magyar nyelvű roma kulturális nevelést folytató óvodaként roma nemzetiséghez tartozó gyermekek óvodai nevelése kizárólag magyar nyelven.
Csemetekert Óvoda 5502 Gyomaendrőd, Blaha út 8.
-          Német nemzetiségi nevelést folytató kétnyelvű óvodaként az intézmény, mint nemzetiségi nevelést (német nyelven) folytató kétnyelvű óvoda a nemzetiségi nevelés országos alapprogramjában meghatározottak figyelembe vételével látja el a nemzetiséghez tartozók nevelését.”
Százszorszép Óvoda Tausendschön Kindergarten
5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 7.
 
8.      Az alapító okirat 5.1.4. pontja helyébe – mely a módosított okiratban a 4.3.4. pont alatt szerepel – a következő rendelkezés lép:
„Oktatásban résztvevők étkeztetése
Óvoda – 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 7.
Óvoda – 5502 Gyomaendrőd, Blaha út 8.
Óvoda – 5500 Gyomaendrőd, Jókai út 4.
Óvoda – 5621 Csárdaszállás, Kossuth út 23.”
 
9.      Az alapító okirat 5.1.4. pontjában – mely pont a módosított okirat 4.4. pontja alatt szerepel – az oktatásban résztvevők étkeztetéséhez kapcsolódó kormányzati funkciókód a következőre módosul:
5
096015
Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben
 
10. Az alapító okirat 5.2. pontja elhagyásra kerül.
 
11. Az alapító okirat 6. pontja helyébe – mely a módosított okiratban a 4.5. pont alatt szerepel – a következő rendelkezés lép:
„Az intézmény alaptevékenysége szerint köznevelési feladatokat ellátó költségvetési szerv. A Százszorszép Óvoda, Margaréta Óvoda kötelező felvételre vonatkozó körzete: a gyomai, korábbi közigazgatási városrész.
A Csemetekert Óvoda kötelező felvételre vonatkozó körzete: az endrődi, korábbi közigazgatási városrész.
A Napraforgó Óvoda-Csárdaszállási tagintézmény kötelező felvételre vonatkozó körzete: Csárdaszállás Község közigazgatási területe.
Az intézmény fogadja Hunya Község közigazgatási területéről jelentkező gyermekeket az óvoda feladat-ellátási telephelyein és tagintézményében.”
 
12. Az alapító okirat 7. pontjából a 7.1. pont elhagyásra kerül.
 
13. Az alapító okirat 9. pontja helyébe – mely a módosított okiratban az 5.1. pont alatt szerepel – a következő rendelkezés lép:
„Az intézményvezető pályáztatás útján nyeri el kinevezését, mely öt évre szól. Az intézmény élén álló intézményvezető vonatkozásában a kiemelt munkáltatói jogokat (kinevezés, fegyelmi eljárás, felmentés) Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás gyakorolja a Kjt. 1992. évi XXXIII. törvény 23. §-a alapján. Az egyéb munkáltatói jogokat Gyomaendrőd Város Polgármestere gyakorolja.”
 
14. Az alapító okirat új számozás szerinti 5. alcíme a következő 5.3. ponttal egészül ki:
„A költségvetési szerv szervezeti felépítése és működése: A költségvetési szerv szervezeti felépítését és működésének rendjét, a vezetők közötti feladatmegosztást, a belső és külső kapcsolatokra vonatkozó rendelkezéseket a Szervezeti és Működési Szabályzat határozza meg.”
 
15. Az alapító okirat új számozás szerinti 6. alcíme a következő 6.2.2. és 6.2.3. ponttal egészül ki:
„6.2.2. alapfeladatának jogszabály szerinti megnevezése: óvodai nevelés, ellátás
6.2.3. gazdálkodásával összefüggő jogosítványok: Az intézmény önálló gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv. Az intézményvezető felelős a rendelkezésre álló költségvetés alapján az intézmény működéséhez szükséges személyié tárgyi feltételek biztosításáért, az intézmény költségvetésének teljesítéséért. Az intézmény gazdálkodásával kapcsolatos jogosítványok Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal, Gyomaendrőd Város Önkormányzata és Gyomaendrőd Város Önkormányzatához, valamint Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulásához tartozó, gazdasági szervezettel nem rendelkező intézmények Egységes Gazdálkodási Szabályzatában kerültek rögzítésre.”
 
16. Az alapító okirat 14. pontja helyébe – mely a módosított okiratban az 6.4. pont alatt szerepel – a következő rendelkezés lép:
6.4.1. székhelyén: Százszorszép Óvoda 108 fő
6.4.2. telephelyein:
 
telephely megnevezése
maximális gyermek-, tanulólétszám
1
Csemetekert Óvoda
74 fő
2
Margaréta Óvoda
44 fő
 
6.4.3. tagintézményében:
 
tagintézmény megnevezése
maximális gyermek-, tanulólétszám
1
Napraforgó Óvoda (Csárdaszállás)
25 fő
 
17. Az alapító okirat 15. pontja helyébe – mely a módosított okiratban az 6.5. pont alatt szerepel – a következő rendelkezés lép:
„ A feladatellátást szolgáló ingatlanvagyon: Az intézmény ingatlanvagyonnal nem rendelkezik. A működéshez szükséges alábbi ingatlanokat a fenntartó használatba adja az intézménynek:
 
ingatlan címe
ingatlan helyrajzi száma
ingatlan hasznos alapterülete (m2)
vagyon feletti rendelkezés joga vagy a vagyon használati joga
az ingatlan funkciója, célja
1
5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 7.
113
579
használati jog
óvoda
2
5502 Gyomaendrőd, Blaha Lujza út 8.
5059
379
használati jog
óvoda
3
5500 Gyomaendrőd, Jókai út 4.
69
344
használati jog
óvoda
4
5621 Csárdaszállás, Kossuth út 23.
75
336
használati jog
óvoda
 
Jelen módosító okiratot 2015. szeptember 1. napjától kell alkalmazni.
 
Gyomaendrőd, 2015. június 30.
P.H.
Toldi Balázs
társulás elnöke
 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Kistérségi óvoda alapító okiratának egységes szerkezetbe foglalása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 8/A. §-ban kapott felhatalmazás alapján a Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Kistérségi Óvoda alapító okiratát az alábbiak szerint fogadja el:
Okirat száma: VI.         /2015.
Alapító okirat
módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva
 
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. §-a és a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 21. § (2) bekezdése alapján a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda alapító okiratát a következők szerint adom ki:
1.      A költségvetési szerv
megnevezése, székhelye, telephelye
1.1.       A költségvetési szerv
1.1.1.    megnevezése: Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda
 
1.2.       A költségvetési szerv idegen nyelvű megnevezése
1.2.1. német nyelven: Regionalkindergarten von Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya
 
1.3.       A költségvetési szerv
1.3.1.    székhelye: 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 7.
1.3.2.    telephelye(i):
 
 
telephely megnevezése
telephely címe
1
Csemetekert Óvoda
5502 Gyomaendrőd, Blaha Lujza út 8.
2
Margaréta Óvoda
5500 Gyomaendrőd, Jókai út 4.

2.     
A költségvetési szerv
alapításával és megszűnésével összefüggő rendelkezések
2.1.       A költségvetési szerv alapításának dátuma: 2012. szeptember 1.

3.     
A költségvetési szerv irányítása, felügyelete
3.1.       A költségvetési szerv irányító szervének/felügyeleti szervének
3.1.1.    megnevezése: Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
3.1.2.    székhelye: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.

4.     
A költségvetési szerv tevékenysége

4.1.       A költségvetési szerv közfeladata: Óvodai nevelés, ellátás, mely a gyermek három éves korától a tankötelezettség kezdetéig tartó, a teljes óvodai életet átívelő foglalkoztatásokat és a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokat is magába foglaló óvodai nevelési tevékenység

4.2.      
A költségvetési szerv főtevékenységének államháztartási szakágazati besorolása:
 
szakágazat száma
szakágazat megnevezése
1
Óvodai nevelés
851020

4.3.      
A költségvetési szerv alaptevékenysége:
4.3.1.                                                                                                                                                                                                                                                                      Óvodai nevelés intézményeinek, programjainak komplex támogatása – Iskolás kor előtti oktatás, az óvodai nevelés és iskola-előkészítés. Hátrányos helyzetű valamint halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek integrált nevelése. Beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő gyermekek nevelése.
Óvoda – 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 7.
Óvoda – 5502 Gyomaendrőd, Blaha út 8.
Óvoda – 5500 Gyomaendrőd, Jókai út 4.
Óvoda – 5621 Csárdaszállás, Kossuth út 23.
 
4.3.2.                                                                                                                                                                                                                                                                      Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése, ellátása
Sajátos nevelési igényű gyermekek integrált ellátása:
-          mozgásszervi, érzékszervi (látási, hallási), értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd.
 
4.3.3.                                                                                                                                                                                                                                                                      Nemzetiségi óvodai nevelés, ellátás
-          Magyar nyelvű roma kulturális nevelést folytató óvodaként roma nemzetiséghez tartozó gyermekek óvodai nevelése kizárólag magyar nyelven.
Csemetekert Óvoda 5502 Gyomaendrőd, Blaha út 8.
-          Német nemzetiségi nevelést folytató kétnyelvű óvodaként az intézmény, mint nemzetiségi nevelést (német nyelven) folytató kétnyelvű óvoda a nemzetiségi nevelés országos alapprogramjában meghatározottak figyelembe vételével látja el a nemzetiséghez tartozók nevelését.
Százszorszép Óvoda Tausendschön Kindergarten
5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 7.
4.3.4.                                                                                                                                                                                                                                                                      Oktatásban résztvevők étkeztetése
Óvoda – 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 7.
Óvoda – 5502 Gyomaendrőd, Blaha út 8.
Óvoda – 5500 Gyomaendrőd, Jókai út 4.
Óvoda – 5621 Csárdaszállás, Kossuth út 23.

4.4.      
A költségvetési szerv alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése:
 
kormányzati funkciószám
kormányzati funkció megnevezése
1
091110
Óvodai nevelés, ellátás szakmai feladatai
2
091140
Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai
3
091120
Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének, ellátásának szakmai feladatai
4
091130
Nemzetiségi óvodai nevelés, ellátás szakmai feladatai
5
096015
Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

4.5.      
A költségvetési szerv illetékessége, működési területe:
Az intézmény alaptevékenysége szerint köznevelési feladatokat ellátó költségvetési szerv. A Százszorszép Óvoda, Margaréta Óvoda kötelező felvételre vonatkozó körzete: a gyomai, korábbi közigazgatási városrész.
A Csemetekert Óvoda kötelező felvételre vonatkozó körzete: az endrődi, korábbi közigazgatási városrész.
A Napraforgó Óvoda-Csárdaszállási tagintézmény kötelező felvételre vonatkozó körzete: Csárdaszállás Község közigazgatási területe.
Az intézmény fogadja Hunya Község közigazgatási területéről jelentkező gyermekeket az óvoda feladat-ellátási telephelyein és tagintézményében.

5.     
A költségvetési szerv szervezete és működése

5.1.      
A költségvetési szerv vezetőjének megbízási rendje:
Az intézményvezető pályáztatás útján nyeri el kinevezését, mely öt évre szól. Az intézmény élén álló intézményvezető vonatkozásában a kiemelt munkáltatói jogokat (kinevezés, fegyelmi eljárás, felmentés) Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás gyakorolja a Kjt. 1992. évi XXXIII. törvény 23. §-a alapján. Az egyéb munkáltatói jogokat Gyomaendrőd Város Polgármestere gyakorolja.

5.2.      
A költségvetési szervnél alkalmazásban álló személyek jogviszonya:
 
foglalkoztatási jogviszony
jogviszonyt szabályozó jogszabály
1
közalkalmazotti jogviszony
A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

5.3.      
A költségvetési szerv szervezeti felépítése és működése: A költségvetési szerv szervezeti felépítését és működésének rendjét, a vezetők közötti feladatmegosztást, a belső és külső kapcsolatokra vonatkozó rendelkezéseket a Szervezeti és Működési Szabályzat határozza meg.

6.     
A köznevelési intézményre vonatkozó rendelkezések
6.1.       A köznevelési intézmény fenntartójának
6.1.1.    megnevezése: Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
6.1.2.    székhelye: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.
 
6.2.       A köznevelési intézmény
6.2.1.    típusa: óvoda
6.2.2.    alapfeladatának jogszabály szerinti megnevezése: óvodai nevelés, ellátás
6.2.3.    gazdálkodásával összefüggő jogosítványok: Az intézmény önálló gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv. Az intézményvezető felelős a rendelkezésre álló költségvetés alapján az intézmény működéséhez szükséges személyié tárgyi feltételek biztosításáért, az intézmény költségvetésének teljesítéséért. Az intézmény gazdálkodásával kapcsolatos jogosítványok Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal, Gyomaendrőd Város Önkormányzata és Gyomaendrőd Város Önkormányzatához, valamint Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulásához tartozó, gazdasági szervezettel nem rendelkező intézmények Egységes Gazdálkodási Szabályzatában kerültek rögzítésre.

6.3.      
A köznevelési intézmény tagintézménye(i):
 
tagintézmény megnevezése
tagintézmény címe
1
Napraforgó Óvoda
5621 Csárdaszállás Kossuth út 23.

6.4.      
A feladat-ellátási helyenként felvehető maximális gyermek-, tanulólétszám a köznevelési intézmény
6.4.1.    székhelyén: Százszorszép Óvoda 108 fő
6.4.2.    telephelyein:
 
telephely megnevezése
maximális gyermek-, tanulólétszám
1
Csemetekert Óvoda
74 fő
2
Margaréta Óvoda
44 fő
 
6.4.3.    tagintézményében:
 
tagintézmény megnevezése
maximális gyermek-, tanulólétszám
1
Napraforgó Óvoda(Csárdaszállás)
25 fő

6.5.      
A feladatellátást szolgáló ingatlanvagyon: Az intézmény ingatlanvagyonnal nem rendelkezik. A működéshez szükséges alábbi ingatlanokat a fenntartó használatba adja az intézménynek:
 
ingatlan címe
ingatlan helyrajzi száma
ingatlan hasznos alapterülete (m2)
vagyon feletti rendelkezés joga vagy a vagyon használati joga
az ingatlan funkciója, célja
1
5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 7.
113
579
használati jog
óvoda
2
5502 Gyomaendrőd, Blaha Lujza út 8.
5059
379
használati jog
óvoda
3
5500 Gyomaendrőd, Jókai út 4.
69
344
használati jog
óvoda
4
5621 Csárdaszállás, Kossuth út 23.
75
336
használati jog
óvoda
 
7.      Záró rendelkezés

Jelen alapító okiratot 2015. szeptember 1. napjától kell alkalmazni, ezzel egyidejűleg a költségvetési szerv 2014. június 10. napján kelt alapító okiratot visszavonom.
Gyomaendrőd, 2015. június 30.
P.H.
Toldi Balázs
társulás elnöke
 
 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe