1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2016. augusztus 30-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodában a 2016/2017- es nevelési évben indítandó csoportok és létszámok jóváhagyása
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Társulási Tanács!
 
Kovács Péterné a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézményvezetője jelen előterjesztéssel kéri a Tisztelt Társulási Tanácsot, mint az intézmény fenntartóját, hogy a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodában 2016/2017-es nevelési évben indítandó csoportokat és létszámokat hagyja jóvá.
 
A Társulási Tanács 21/2015. (III.30) határozatával úgy döntött, hogy 2015. szeptember 1. napjától az intézményt az alábbi feladat-ellátási helyekkel működteti tovább:
 
 
óvoda
cím
férőhely
csoportok száma
székhely
Százszorszép Óvoda
5500 Gyomaendrőd Kossuth u. 7.
108
4
telephely
Margaréta óvoda
5500 Gyomaendrőd, Jókai u. 4.
44
1
telephely
Csemetekert Óvoda
5502 Gyomaendrőd, Blaha u. 8.
74
3
tagintézmény
Csárdaszállási Napraforgó Óvoda
5621 Csárdaszállás, Kossuth u. 23.
25
1
 
Az óvodai beiratkozás a fenntartói döntés figyelembe vételével történt meg. Az alábbi táblázatban látható, hogy az óvodába beiratkozott gyereklétszám alapján hogyan alakul a csoportok száma és létszáma a következő nevelési évre vonatkozóan.
 
Az Intézményvezető Asszony kéri a Társulási Tanácsot, hogy a Kistérségi Óvoda 2016. szeptember 1. napjától 9 óvodai csoporttal működhessen:
 
Óvoda/csoport
Létszám
(elő-felvétel)
(fő)
Létszám
összesen
(fő)
 
SNI
+ egy főként (fő)
SNI
+ két főként (fő)
 
Átszámított létszám
(fő)
Százszorszép Óvoda
(Kossuth út 7.)
Maci csoport
22
22
1
 
23
Nyuszi csoport
23
23
 
1
25
Breki csoport
24 (1)
25
 
1
27
Süni csoport
23 (1)
24
 
 
24
Összesen:
92 (2)
94
1
2
99
Margaréta Óvoda
(Jókai út 4.)
Mókus csoport
21
21
2
 
23
Összesen:
21
21
2
 
23
Csemetekert Óvoda
(Blaha út 8.)
Szivárvány csoport
18 (2)
20
 
 
20
Süni csoport
22
22
1
 
23
Napocska csoport
22
22
 
 
22
Összesen:
62 (2)
64
1
 
65
Napraforgó Óvoda
(Csárdaszállás)
Zümi csoport
11 (1)
12
 
 
12
Összesen:
11 (1)
12
 
 
12
Mindösszesen:
186 (5)
191
4
2
199
 
Az óvodai csoportlétszámokkal kapcsolatos előírásokat a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény határozza meg a fenntartók számára:
- a törvény 83. § (2) bekezdésében határozza meg a fenntartó jogait és kötelezettségeit:
A fenntartó
d) meghatározza az adott nevelési évben indítható óvodai csoportok számát, az adott tanítási évben az iskolában indítható osztályok, a kollégiumban szervezhető csoportok számát,
 
- A törvény csoport és osztálylétszámokat meghatározó 4. melléklet előírásait kell alkalmazni az indítandó csoportok és létszámok meghatározásakor:
 
Intézménytípus/Oktatási forma 
Osztály- és csoportlétszámok
minimum
maximum
átlag
Óvoda
13
25
20
 
A csoportok kialakításához törvény 25 és 47. §-ai tartalmaznak előírásokat:
 
„25. § (7) Az óvodai csoportok, iskolai osztályok, kollégiumi csoportok minimális, maximális és átlaglétszámát a 4. melléklet határozza meg. Az óvodai csoportra, iskolai osztályra, kollégiumi csoportra megállapított maximális létszám a nevelési év, illetőleg a tanítási év indításánál a fenntartó engedélyével legfeljebb húsz százalékkal átléphető, továbbá függetlenül az indított osztályok, csoportok számától, akkor is, ha a nevelési év, tanítási év során az új gyermek, tanuló átvétele, felvétele miatt indokolt. A minimális létszámtól csak akkor lehet eltérni, ha azt az óvodai, tanulói jogviszony nevelési, tanítási év közben történő megszűnése indokolja, továbbá szakképző iskolában akkor is, ha a képzés során tanulói jogviszony korábbi tanítási évben történő megszűnése miatt az érintett osztály, csoport létszáma a minimális létszám alá csökkent, és átszervezéssel - a tanulóra háruló aránytalan teher nélkül - nem alakítható ki a minimális létszámot elérő létszámú osztály, csoport.”
 
„47. § (7) Az enyhe értelmi fogyatékos, beszédfogyatékos vagy pszichés fejlődési zavarral küzdő sajátos nevelési igényű tanulót két gyermekként, a mozgásszervi, érzékszervi, középsúlyos értelmi fogyatékos, autizmus spektrum zavarral küzdő vagy halmozottan fogyatékos gyermeket, tanulót három gyermekként kell figyelembe venni az óvodai csoport, iskolai osztály, kollégiumi csoport létszámának számításánál, ha nevelés-oktatásuk a többi gyermekkel, tanulóval együtt történik.”
 
Az intézményvezető asszony által kialakított csoportlétszámok megfelelnek a törvényi előírásoknak:
- a csoportlétszámok a gyomaendrődi feladat-ellátási helyek esetében meghaladják a minimum létszámot,
- a csoportlétszám a csárdaszállási feladat-ellátási hely esetében nem éri el a minimum létszámot:
A köznevelési törvény 89 § (1) bekezdése alapján azon a településen, ahol legalább nyolc óvodáskorú gyermek rendelkezik lakóhellyel és a demográfiai adatok alapján feltételezhető, hogy ez a létszám legalább három évig fennmarad, továbbá ha a szülők ezt igénylik, óvoda esetében a települési önkormányzat a hivatal tájékoztatása mellett gondoskodik a feladat helyben történő ellátásáról.
A demográfiai adatok alapján megállapítható, hogy a településen a következő három évben is eléri az óvodáskorú gyermekek száma a 8 főt, valamint a szülők ilyen irányú igényét írásban benyújtották a fenntartó felé. A döntést követően a hivatal gondoskodik az oktatási hivatal tájékoztatásáról. Fent leírtak értelmében a csárdaszállási óvodai csoport 12 fővel történő indítása megfelel a törvényi előírásnak.
- a Százszorszép Óvodában egy csoportlétszám haladja meg a törvényileg meghatározott maximális csoportlétszámot. Ennél a csoportnál a fenntartónak engedélyeznie kell a maximális csoportlétszám túllépését, mely nem lehet több 20 %-nál.
 
Összegezve a gyermeklétszám és az óvoda széttagoltsága indokolja a 9 csoport indítását.
 
Törvényességi szempontból megvizsgálva a csoportszámok elfogadását illetve a csoportlétszámok engedélyezését javaslom.
 
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot, szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni és azt a határozati javaslatok szerint elfogadni.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  
A Bizottság megtárgyalta az előterjesztést, annak a határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja a Társulási Tanács számára.
 
 
 
1. döntési javaslat

"Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodában a 2016/2017- es nevelési évben indítandó csoportok és létszámok jóváhagyása "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint fenntartó a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdése alapján a 2016/2017-es nevelési évben a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézményben az alábbi csoportszámok indítását engedélyezi:
 
Óvoda
Gyermeklétszám
Csoportok száma
Százszorszép
94 (99) fő
4
Csemetekert
64 (65) fő
3
Margaréta
21 (23) fő
1
Gyomaendrőd:
179 (187) fő
8
 
 
 
Csárdaszállás Napraforgó Óvoda
12 (12) fő
1
Összesen:
191 (199) fő
9
    
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodában a 2016/2017- es nevelési évben a maximális csoportlétszám túllépésének engedélyezése "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint fenntartó a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 25. § (7) bekezdése alapján a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézményében az alábbi csoportban engedélyezi a maximális csoportlétszám túllépését a 2016/2017-os nevelési évben:
 
óvoda megnevezése
Max. csoport-létszám
törvény szerint
csoport-létszám
 
2-es szorzóval számítandó fő
3-as szorzóval számítandó fő
Átszámított létszám/engedélyezett csoportlétszám
Százszorszép Óvoda
Breki csoport
25
25
0
1
27
 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

3. döntési javaslat

"Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézmény Csárdaszállási Napraforgó Óvoda tagintézmény - feladat helyben történő ellátása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint fenntartó a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézmény Csárdaszállási Napraforgó Óvoda tagintézményben a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 89. § (1) bekezdése alapján gondoskodik a feladat helyben történő ellátásáról.  

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe