7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2017. április 27-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás fenntartói hozzájárulása EFOP-1.1.3-17 kódszámú pályázat benyújtásához
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva, Mraucsik Lajosné önkormányzati intézmény vezető
Előterjesztő:   Toldi Balázs elnök
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Társulási Tanács!
 
Mraucsik Lajosné a Térségi Szociális Gondozási Központ intézményvezetője az EFOP – 1.1.3-17 kódszámú „Nő az esély- foglalkoztatás” című projekt benyújtásához kéri a fenntartó hozzájárulását, mely kérelmet jelen előterjesztéssel terjesztünk a Fenntartó elé:
 
„Intézményünk pályázatot szeretne benyújtani a EFOP – 1.1.3-17 kódszámú „Nő az esély- foglalkoztatás” című projektre, melyhez  a Tisztelt Fenntartó engedélyét, hozzájárulását kérem.
A konstrukció az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program „Az aktív befogadás, többek között az esélyegyenlőség és az aktív részvétel előmozdítása, valamint a foglalkoztathatóság javítása érdekében” prioritásának „1.1. A halmozottan hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci eszközökben való részvételének és munkaerő-piacon való megjelenésének elősegítése” intézkedésének c.) pontjához illeszkedik:
„Romák (kiemelten roma nők) foglalkoztatásba ágyazott képzése. A romák felzárkózásának segítése érdekében a nyílt munkaerő-piachoz közelítő programok indítása. A foglalkoztatási szempontból különösen hátrányos helyzetű romák támogatott képzésére, egyénre szabott segítésére, mentorálásra és átmeneti jelleggel támogatott foglalkoztatására kerül sor.”
 
A Felhívás alapvető célja a társadalmi előítélettel és munkaerő-piaci diszkriminációval küzdő munkanélküli romák (kiemelten roma nők) társadalmi befogadásának és foglakoztatásának javítása, a közszolgáltatásban foglalkoztatottak számának növelésén keresztül. A Felhívás a roma önazonosságukat vállaló személyek foglalkoztatásán keresztül a közszolgáltatást végző intézmények szolgáltatásainak jobb célzásához, minőségének javításához is hozzájárul, másrészt pedig elősegíti az együttműködő közszolgáltatási intézmények kialakítását.
Fenti célokat a célcsoport elsősorban a szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és fenntartóik (állami, önkormányzati, egyház, alapítvány, szociális szövetkezet, egyéb jogi személyiségű nonprofit szervezet) valamint köznevelési intézmények és fenntartóik által működtetett intézményekben történő foglalkoztatásával, majd továbbfoglalkoztatásával kívánjuk elérni.
 
Intézményünk pályázatot szeretne benyújtani 5 fő foglalkoztatására.
Sikeres pályázat esetén a foglalkoztatni kívánt személyek részére a pályázat 100%-os bér és egyéb, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kiadások fedezetéül szolgáló támogatást nyújt 24 hónapon át, azzal a kitétellel, hogy ezeket a személyeket a támogatás megszűnését követően 12 hónapig tovább kell foglalkoztatni az eredeti munkakörben.
 
A projekt 100%-os támogatási intenzitású, a megítélt támogatás 100%-a előlegként megigényelhető.
A 12 hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettség teljesítése intézményünk 2019-2020. évi költségvetését terhelné. 
Költségvetési szempontból a továbbfoglalkoztatási kötelezettség időszakában jelentkező bér és járulékkiadások nem jelentenének többletterhet, mivel az említett időszakban előzetes felmérések alapján 5 fő jelezte nyugdíjba vonulási szándékát.
 
Pályázat által támogatott költségek részletesen:
(Számításainknál a jelenleg hatályos garantált bérminimummal számoltunk.)
  
Bérköltség:
25 440 000,-
Foglalkozás eü. vizsg:
50 000,-
Munkaruha biztosítás:
325 000,-
Szupervízió:
200 000,-
Mentor díja
732 000,-
Tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása:
65 000,-
Projekt menedzsment:
2 558 000,-
Eszköz beszerzés:
865 000,-
Összesen:
30 235 000,-
 
5 fő 12 hónapos továbbfoglalkoztatásához kapcsolódó költségvetés kiadások 168 000,-+ járulék összeggel számolva:
2019. év 6 hónap bér + járulék:  3 083 550,-
2020. év 6 hónap bér + járulék:  3 083 550,-
 
A pályázati program a romák foglalkoztathatóságának javítását a velük szemben fennálló sztereotípiák, előítéletek pozitív irányba történő elmozdulását segíti, mely városunkban is hozzájárulna az érintett társadalmi csoport esélyegyenlőségének fejlődéséhez.
 
A TÁMOP 5.3.1/B-2-12/2 pályázati projektnek köszönhetően 2015. évben 5 fő - magát roma származásúnak valló - dolgozót tudtunk felvenni közalkalmazottnak. Tapasztalatunk pozitív, ezért bátran feltételezzük, hogy amennyiben nyerne pályázatunk, megoldódna a távozó szakemberek pótlása.”
 
Kérem a Tisztelt Intézményi Társulást, hogy Fenntartóként szíveskedjen engedélyezni és támogatni a pályázat benyújtását.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testület Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága megtárgyalta az előterjesztést, annak a határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja a Társulás számára.
    
 
Döntési javaslat

"Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás fenntartói hozzájárulása EFOP-1.1.3-17 kódszámú pályázat benyújtásához"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa hozzájárul, hogy a fenntartásában működő Térségi Szociális Gondozási Központ pályázatot nyújtson be az EFOP – 1.1.3-17 kódszámú „Nő az esély - foglalkoztatás” pályázati felhívásra, az igényelt támogatási összeg: 30.235.000.-Ft. A pályázat támogatásból 100 %-ban finanszírozott, önerőt nem igényel.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe