2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2017. május 29-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodában a 2017/2018-as nevelési évbentervezett csoportok és létszámok
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva
Előterjesztő:   Toldi Balázs elnök
Véleményező bizottság:  

 Tisztelt Társulási Tanács!
 
Kovács Péterné a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézményvezetője jelen előterjesztéssel kéri a Tisztelt Társulási Tanácsot, mint az intézmény fenntartóját, hogy a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodában 2017/2018-as nevelési évben indítandó csoportokat és létszámokat hagyja jóvá.
 
A Társulási Tanács 21/2015. (III.30) határozatával úgy döntött, hogy 2015. szeptember 1. napjától az intézményt az alábbi feladat-ellátási helyekkel működteti tovább:
 
 
óvoda
cím
férőhely
csoportok száma
székhely
Százszorszép Óvoda
5500 Gyomaendrőd Kossuth u. 7.
108
4
telephely
Margaréta óvoda
5500 Gyomaendrőd, Jókai u. 4.
44
1
telephely
Csemetekert Óvoda
5502 Gyomaendrőd, Blaha u. 8.
74
3
tagintézmény
Csárdaszállási Napraforgó Óvoda
5621 Csárdaszállás, Kossuth u. 23.
25
1
 
Az óvodai beiratkozás a fenntartói döntés figyelembe vételével történt meg.
Az alábbi táblázatban látható, hogy az óvodába beiratkozott gyermeklétszám alapján hogyan alakul a csoportok száma és létszáma a következő nevelési évre vonatkozóan:
 
Óvoda/csoport
Létszám (fő)
SNI
+ egy főként (fő)
SNI
+ két főként (fő)
 
Átszámított létszám
(fő)
Százszorszép Óvoda (Kossuth út 7.)
Maci csoport
25
2
 
27
Nyuszi csoport
25
 
 
25
Breki csoport
23
3
 
26
Süni csoport
25
 
 
25
Összesen:
98
5
 
103
Margaréta Óvoda (Jókai út 4.)
Mókus csoport
24
1
 
25
Összesen:
24
1
 
25
Csemetekert Óvoda (Blaha út 8.)
Szivárvány csoport
26
 
 
26
Süni csoport
20
2
 
22
Napocska csoport
19
1
 
20
Összesen:
65
3
 
68
Napraforgó Óvoda (Csárdaszállás)
Zümi csoport
12
 
 
12
Összesen:
12
 
 
12
Mindösszesen:
199
9
 
208
 
Az óvodai csoportlétszámokkal kapcsolatos előírásokat a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény határozza meg a fenntartók számára:
- a törvény 83. § (2) bekezdésében határozza meg a fenntartó jogait és kötelezettségeit:[1]
- a csoport és osztálylétszámokat meghatározó 4. melléklet előírásait kell alkalmazni az indítandó csoportok és létszámok meghatározásakor:[2]
- a csoportok kialakításához törvény 25 és 47. §-ai tartalmaznak előírásokat:[3]
 
Az intézményvezető asszony által kialakított csoportlétszámok megfelelnek a törvényi előírásoknak:
- a csoportlétszámok a gyomaendrődi feladat-ellátási helyek esetében meghaladják a minimum létszámot,
- a csoportlétszám a csárdaszállási feladat-ellátási hely esetében nem éri el a minimum létszámot, azonban a köznevelési törvény 89 § (1) bekezdése alapján azon a településen, ahol legalább nyolc óvodáskorú gyermek rendelkezik lakóhellyel és a demográfiai adatok alapján feltételezhető, hogy ez a létszám legalább három évig fennmarad, továbbá ha a szülők ezt igénylik, óvoda esetében a települési önkormányzat a hivatal tájékoztatása mellett gondoskodik a feladat helyben történő ellátásáról. A demográfiai adatok alapján megállapítható, hogy a településen a következő három évben is eléri az óvodáskorú gyermekek száma a 8 főt, valamint a szülők ilyen irányú igényét írásban benyújtották a fenntartó felé. A döntést követően a hivatal gondoskodik az oktatási hivatal tájékoztatásáról. Fent leírtak értelmében a csárdaszállási óvodai csoport 12 fővel történő indítása megfelel a törvényi előírásnak.
- a Százszorszép Óvodában a Maci és a Breki csoportok illetve a Csemetekert óvodában a Szivárvány csoport csoportlétszáma meghaladja a törvényileg meghatározott maximális csoportlétszámot. Ennél a három csoportnál a fenntartónak engedélyeznie kell a maximális csoportlétszám túllépését, mely nem lehet több annak 20 %-ánál.
 
Összegezve a gyermeklétszám és az óvoda széttagoltsága indokolja a 9 csoport indítását.
Törvényességi szempontból megvizsgálva a csoportszámok elfogadását illetve a csoportlétszámok engedélyezését javaslom.
 
Kérem a Társulási Tanácsot, szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni és azt a határozati javaslatok szerint elfogadni.
 

[1] A fenntartó meghatározza az adott nevelési évben indítható óvodai csoportok számát, az adott tanítási évben az iskolában indítható osztályok, a kollégiumban szervezhető csoportok számát,
[2] Az Óvodában indítható csoportlétszámok:
- minimum: 13 fő
- maximum: 25 fő
- átlag: 20 fő
[3] „25. § (7) Az óvodai csoportok, iskolai osztályok, kollégiumi csoportok minimális, maximális és átlaglétszámát a 4. melléklet határozza meg. Az óvodai csoportra, iskolai osztályra, kollégiumi csoportra megállapított maximális létszám a nevelési év, illetve a tanítási év indításánál a fenntartó engedélyével legfeljebb húsz százalékkal átléphető, továbbá függetlenül az indított osztályok, csoportok számától, akkor is, ha a nevelési év, tanítási év során az új gyermek, tanuló átvétele, felvétele miatt indokolt. A minimális létszámtól csak akkor lehet eltérni, ha azt az óvodai, tanulói jogviszony nevelési, tanítási év közben történő megszűnése indokolja, továbbá szakképző iskolában akkor is, ha a képzés során tanulói jogviszony korábbi tanítási évben történő megszűnése miatt az érintett osztály, csoport létszáma a minimális létszám alá csökkent, és átszervezéssel - a tanulóra háruló aránytalan teher nélkül - nem alakítható ki a minimális létszámot elérő létszámú osztály, csoport. A szakképző iskolában a gyakorlati képzésre megállapított minimális létszámtól el lehet térni akkor is, ha az osztályban a szakképzésről szóló törvény szerinti hiányszakképesítés megszerzésére irányuló nevelés-oktatás, képzés folyik. A művészeti felsőoktatási intézmény által fenntartott nyolc évfolyamos gimnázium osztályainak minimális, maximális és átlaglétszámát a szakközépiskola elméleti képzéshez rendelt létszámkeretei szerint kell meghatározni.”
„47. § (7) Az enyhe értelmi fogyatékos, beszédfogyatékos vagy pszichés fejlődési zavarral küzdő sajátos nevelési igényű tanulót két gyermekként, a mozgásszervi, érzékszervi, középsúlyos értelmi fogyatékos, autizmus spektrum zavarral küzdő vagy halmozottan fogyatékos gyermeket, tanulót három gyermekként kell figyelembe venni az óvodai csoport, iskolai osztály, kollégiumi csoport létszámának számításánál, ha nevelés-oktatásuk a többi gyermekkel, tanulóval együtt történik.”
 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  
 Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testület Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága megtárgyalta az előterjesztést, annak a határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja a Társulás számára.
 
1. döntési javaslat

"Csoportszámok és csoportlétszámok jóváhagyása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint fenntartó a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdése alapján a 2017/2018-as nevelési évben a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézményben az alábbi csoportszámok indítását engedélyezi:
 
Óvoda
Gyermeklétszám
Csoportok száma
Százszorszép
98 (103) fő
4
Csemetekert
65 (68) fő
3
Margaréta
24 (25) fő
1
Gyomaendrőd:
187 (196) fő
8
 
 
 
Csárdaszállás Napraforgó Óvoda
12 (12) fő
1
Összesen:
199 (208) fő
9

  
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

" Maximális csoportlétszám túllépésének engedélyezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint fenntartó a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 25. § (7) bekezdése alapján a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézményében a 2017/2018-as nevelési évben az alábbi csoportban engedélyezi a maximális csoportlétszám túllépését:
óvoda megnevezése
Max. csoport-létszám
törvény szerint
csoportlétszám
 
ebből 2-es szorzóval számítandó fő
ebből 3-as szorzóval számítandó fő
Átszámított létszám/engedélyezett csoportlétszám
Százszorszép Óvoda
Maci csoport
25
25
2
 
27
Százszorszép Óvoda
Breki csoport
25
23
3
 
26
Csemetekert Óvoda
Szivárvány csoport
25
26
 
 
26

  
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

3. döntési javaslat

" Óvodai feladat-ellátás helyben történő biztosítása a csárdaszállási tagintézményben"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint fenntartó a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézmény Csárdaszállási Napraforgó Óvoda tagintézményében a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 89. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a demográfiai adatok és a szülői igények alapján a 2017/2018-as nevelési évben az óvodai feladat-ellátást helyben biztosítja a Csárdaszálláson lakóhellyel rendelkező óvodáskorú gyermekek számára.  

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe