6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2017. december 14-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Települési Önkormányzati Társulás Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciójának elfogadása
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva
Előterjesztő:   Toldi Balázs elnök
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Társulási Tanács!
 
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban szociális törvény) 92. § (3) bekezdése írja elő a települési, illetve a megyei önkormányzatok részére, hogy a szociálisan rászorult személyek részére biztosítandó szolgáltatási feladatok meghatározása érdekében szolgáltatástervezési koncepciót (továbbiakban: koncepció) készítsenek:
„92. § (3) A legalább kétezer lakosú települési önkormányzat a településen, fővárosban élő szociálisan rászorult személyek részére biztosítandó szolgáltatási feladatok meghatározása érdekében - jogszabályban meghatározottak szerint - szolgáltatástervezési koncepciót készít. Amennyiben a települések egyes szociális feladataikat társulás keretében látják el, e szolgáltatások tekintetében a szolgáltatástervezési koncepciót a társulás készíti el.”
 
A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet (továbbiakban: rendelet) 111/A. és 111/B. §-a határozza meg a koncepció tartalmi elemeit, előzetes véleményezési eljárásrendjét.
 
A szociális szolgáltatástervezési koncepció célja többek közt, hogy a társulás a helyzetelemzés elkészítésével, az ellátott feladatrendszer áttekintésével felmérje azokat a hiányokat, melyet a szociális szolgáltató rendszer a településen jelenleg kezelni nem képes.
Elmondható, hogy a társulás a kötelező feladat-ellátáson felül is biztosít szociális szolgáltatásokat (idősek számára átmeneti és tartósbentlakásos ellátások) a lakosság számára.
 
A kötelező feladat-ellátások közül településünkön jelenleg a pszichiátriai betegek nappali ellátása nem valósul meg. Az intézmény folyamatosan figyelemmel kíséri az igényeket. A pszichiátriai betegség tüneteivel rendelkező személyek az intézmény látókörében vannak, hiszen ezek a személyek a tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek (időskorúak) nappali ellátását igénybe veszik. Ebben az ellátási formában is megkapják a szükséges szociális és mentális támogatást.
A koncepció rámutat arra, hogy a biztosított szolgáltatások egymásra épülve igazodnak a felmerülő igényekhez, a szociálisan rászorult személyek élethelyzetüknek megfelelően megtalálják azokat a szolgáltatásokat, melyek mindennapi életüket, megélhetésüket segítik.
A helyzetelemzésből látható, hogy a célcsoportok igényeit a társulás által biztosított integrált szolgáltatásrendszer – a szociális pénzbeli és természetbeni ellátásoktól kezdve a tartós bentlakásos intézményi ellátáson keresztül –kiszolgálja.
A fogyatékos személyek számára a támogató szolgálat működtetésével biztosítja azon szolgáltatásokhoz való hozzáférést, melyek településünkön nem kötelező feladatellátás körébe tartozik, így ezek a személyek nem kerülnek ki a családi környezetből.
 
Leszögezhetjük továbbá, hogy a társulás integrált, egymásra épülő szociális ellátó rendszert működtet, ugyanakkor teret ad civil szociális szolgáltatóknak.
 
A társulás elsődleges célja az ellátó rendszer folyamatos, magas szakmai színvonalon történő biztosítása, a hiányzó szolgáltatás (pszichiátriai betegek nappali ellátása) esetében az igények folyamatos felmérése, jelentkező igény esetén a szolgáltatás költséghatékony bevezetése.
 
A Társulási Tanács a véleményezési eljárás lefolytatása után fogadhatja el a koncepciót. Hivatalunk a törvényben előírt véleményezési eljárást lefolytatta:
-          a Térségi Szociális Gondozási Központ vezetője javasolja a koncepció elfogadását;
-          a Gyomaendrődi Család- és gyermekjóléti Központ vezetője javasolja a koncepció elfogadását;
-          a Roma Nemzetiségi Önkormányzat tárgyalásra alkalmasnak tartja és elfogadásra javasolja a koncepciót;
-          a Német Nemzetiségi Önkormányzat tárgyalásra alkalmasnak tartja és elfogadásra javasolja a koncepciót;
-          a Szociálpolitikai Kerekasztal 2017. november 21. napján tartott ülésén megismerte és elfogadásra javasolja a koncepciót.
 
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot szíveskedjen a koncepciót megtárgyalni.
 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Települési Önkormányzati Társulás Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciójának elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Szociális ügyek
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa elfogadja a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 111/A. § (5) bekezdése szerint aktualizált Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Szociális Szolgáltatástervezési Koncepcióját a „Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója 2017.” című dokumentum szerint.
    

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe