4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. március 27-i ülésére

Tárgy:   Az ivóvíz-ellátási és szennyvíz-elvezetési szolgáltatás díjainak megállapításáról és a szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 10/2003. (XII. 4.) önkormányzati rendelet módosaítása
Készítette:   Pardi László
Előterjesztő:   Petényi Szilárdné polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
2013. február 18-án törvényességi felügyeleti észrevétel érkezett Békés Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztályától, melyben azt kifogásolták, hogy Hunya Község Önkormányzata a szennyvíz elszállításának költségeit határozatban, nem pedig rendeletben szabályozza.
A Kormányhivatal észrevételei:
„156/2012. (XII.14.) határozat (szennyvíz díj): 2013 januártól a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) rendelkezéseit kell alkalmazni a szennyvízre.  A Vgtv. 2013. január elsejétől kiegészült egy új 44/C. §-sal, amely szerint: „44/C. § (1) A települési önkormányzat vagy azok társulása kötelezően ellátandó közszolgáltatásként a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást (a továbbiakban: közszolgáltatás) szervez és tart fenn. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz átvételére köteles szennyvíztisztító telepet, szennyvízelvezető mű erre kijelölt elemét, a tavas vagy egyéb szennyvíztisztító művet (a továbbiakban együtt: átadási hely) a vízügyi hatóság - az átadás helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője véleményének kikérésével - jelöli ki.
(2) A települési önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati rendeletben állapítja meg:
a) a közszolgáltatás tartalmát, a közszolgáltatással ellátott terület határait;
b) a közszolgáltató megnevezését, valamint annak a működési területnek a határait, amelyen belül a közszolgáltató a közszolgáltatást rendszeresen ellátni köteles és az ártalmatlanítás céljából történő átadási helyet;
c) a közszolgáltatás ellátásának rendjét, módját és időtartamát, a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos ezzel összefüggő jogait és kötelezettségeit, valamint a közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemeit;
d) a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettséget, a közszolgáltatás igénybevételének módját és feltételeit;
e) az ingatlantulajdonost terhelő díjfizetési kötelezettséget, az alkalmazható díj legmagasabb mértékét, megfizetésének rendjét, az esetleges kedvezmények és a szolgáltatás ingyenességének eseteit;
f) az üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályokat;
g) a közszolgáltatással összefüggő személyes adatok (a természetes személyazonosító adatok, valamint a lakcím) kezelésére vonatkozó rendelkezéseket.”
 A képviselő-testületnek tehát rendeletet kell alkotnia a fentiek szabályozására. (A régi Hgt. szerint is rendeletben kellett volna szabályozni. (régi Hgt. 3. § d) pont, 23. § f) pont) határidő a rendelet megalkotására: 2013. március 29.”
 
A fennálló hiányosságok kiküszöbölése érdekében Az ivóvíz-ellátási és szennyvíz-elvezetési szolgáltatás díjainak megállapításáról és a szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 12/2008.(XII.16.) Kt.sz. rendelet módosítása szükséges.
 
A módosítás során a rendeletet kiegészítésre kerül egy új „A szennyvízelvezetés díja”  résszel mely az alábbi rendelkezéseket tartalmazza:
  • A települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatásért a tulajdonos díjat köteles fizetni.
  • A díjfizetés a szolgáltatás megtörténtekor esedékes készpénzfizetési számla ellenében.
  • A közszolgáltatás térítési díját 2. melléklet tartalmazza·
  • A közszolgáltatási díj megállapításánál a 2000. évi XLIII. törvény 25-26. §-a, valamint a 64/2008. (III. 28.) Korm. rendelet előírásai az irányadók.
  • A szolgáltató az alkalmazott díjtételt megrendeléskor - amennyiben az nem levélben történik - köteles a megrendelő tudomására hozni. Ha a megrendelés és teljesítés közt eltelt időszak alatt árváltozás történik a szolgáltatásban az alkalmazott díjtétel a megrendeléskor érvényes tarifa szerint kerül számlázásra.
  • A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével kapcsolatban a tulajdonos a szolgáltatónál illetve megbízottjánál kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésével kapcsolatos kötelezettségre halasztó hatálya nincs. A tulajdonos által írásban tett kifogásra a szolgáltató 15 napon belül írásban köteles válaszolni.
  • A szolgáltató köteles kártérítést fizetni, ha a tulajdonos ingatlanán a szolgáltatás végzése során kárt okozott.
  • Szolgáltató köteles a szolgáltatás során okozott (keletkezett) szennyeződés megszüntetéséről gondoskodni.
A fentieken kívül további változtatás szükséges mivel az Országgyűlés 2011. december 23-ai ülésén elfogadta a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényt, melynek 2012. április 15-én hatályba lépett 254. § (2) bekezdése előírja, hogy az önkormányzatok 2012. május 31-ig kötelesek hatályon kívül helyezni az önkormányzati rendeletekben meghatározott szabálysértési rendelkezéseket. A jelen rendelet 8.§-a szabálysértési rendelkezéseket tartalmaz, ezért ezeket hatályon kívül kell helyezni.

 


Döntési javaslat

"Rendelet módosítás elfogadása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: település üzemeltetés
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Hunya Község Képviselő-testülete az ivóvíz-ellátási és szennyvíz-elvezetési szolgáltatás díjainak megállapításáról és a szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 10/2003. (XII. 4.) önkormányzati rendelet módosítását az alábbiak szerint elfogadja:
 
Hunya Község Önkormányzat Képviselő - testületének
…../2013. (III. 27) önkormányzati rendelete
a 10/2003. (XII. 4.) ivóvíz-ellátási és szennyvíz-elvezetési szolgáltatás díjainak megállapításáról és a szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló önkormányzati rendeletének módosításáról
 
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. §-ában kapott felhatalmazás, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el
 
1. § Az ivóvíz-ellátási és szennyvíz-elvezetési szolgáltatás díjainak megállapításáról és a szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 10/2003. (XII. 4.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ivr.) kiegészül a következő A szennyvízelvezetés díja címmel é s a 6/A. §-al.
„A szennyvízelvezetés díja
 
6/A. § (1) A települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatásért a tulajdonos díjat köteles fizetni.
(2) A díjfizetés a szolgáltatás megtörténtekor esedékes készpénzfizetési számla ellenében.
(3) A közszolgáltatás térítési díját 2. melléklet tartalmazza
(4) A közszolgáltatási díj megállapításánál a 2000. évi XLIII. törvény 25-26. §-a, valamint a 64/2008. (III. 28.) Korm. rendelet előírásai az irányadók.
(5) A szolgáltató az alkalmazott díjtételt megrendeléskor - amennyiben az nem levélben történik - köteles a megrendelő tudomására hozni. Ha a megrendelés és teljesítés közt eltelt időszak alatt árváltozás történik a szolgáltatásban az alkalmazott díjtétel a megrendeléskor érvényes tarifa szerint kerül számlázásra.
(6) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével kapcsolatban a tulajdonos a szolgáltatónál illetve megbízottjánál kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésével kapcsolatos kötelezettségre halasztó hatálya nincs. A tulajdonos által írásban tett kifogásra a szolgáltató 15 napon belül írásban köteles válaszolni.
(7) A szolgáltató köteles kártérítést fizetni, ha a tulajdonos ingatlanán a szolgáltatás végzése során kárt okozott.
(8) Szolgáltató köteles a szolgáltatás során okozott (keletkezett) szennyeződés megszüntetéséről gondoskodni.„
 
2. § Az Ivr. 2. mellékletként kiegészül a rendelet 1. mellékletével.
 
1. Záró rendelkezések
 
3. § (1) Ez a rendelet 2013. április 1-én lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.
(2) Hatályát veszti az Ivr. 8. §-a.
 
 
1.      melléklet a ../2013. (…) önkormányzati rendelethez
 
Szennyvízszállítási díjtételek
 
Lakosság részére
1-3 m3
3049 Ft/m3 + Áfa
4-8 m3
2849 ft6m3 + Áfa
Közületek részére
1-8 m3
3049 Ft/m3 + Áfa
WC gödrök ürítése 1m3 mennyiségig
8757 Ft/m3 + Áfa

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe