7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2014. február 5-i ülésére

Tárgy:   Címzetes főjegyzői cím adományozás kezdeményezése
Készítette:   Lévai Éva, Megyeri László
Előterjesztő:   Petényi Szilárdné polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: kttv.) 253. § (1) bekezdése, továbbá végrehajtási rendeletként a címzetes főjegyzői cím adományozásának, a címre való jogosultság megszűnésének, a cím visszavonásának eljárási szabályairól, valamint a címadományozási juttatás kifizetésére vonatkozó szabályokról szóló 143/2012. (VII. 3.) Korm. rendelet szabályozza a címzetes főjegyzői cím adományozásának feltételeit és részletszabályait.
 
A kttv. Rendelkezése értelmében “a miniszterelnök – a megyei, illetve a fővárosi kormányhivatal javaslatára – határozatlan időre címzetes főjegyzői címet adományozhat az illetékességi területén tartósan kiemelkedő szakmai munkát végző jegyzőnek – ide nem értve az aljegyzőt –, aki
a) a cím adományozását megelőző tíz évben folyamatosan jegyzői tisztséget tölt be,
b) legmagasabb fokozatú minősítést kap.
A cím adományozására minden évben a Közszolgálati Tisztviselők Napja alkalmából kerül sor.
A címzetes főjegyzői cím adományozását a képviselő-testület a megyei, illetve a fővárosi kormányhivatal útján kezdeményezheti, amely a javaslatot köteles a saját és a jegyzői szakmai érdek-képviseleti szerv véleményével ellátva a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszterhez felterjeszteni, aki azt a miniszterelnök elé terjeszti döntéshozatalra.
 
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Tájékoztatom a testület tagjait, hogy Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Dr. Csorba Csaba több mint két évtizedes kiváló jegyzői szakmai munkásságát azzal is elismerte, hogy 2004-2006 között már három alkalommal is kezdeményezte a címzetes főjegyzői cím adományozását.
 
Sajnos ezek a kezdeményezések eredménytelenek voltak az önkormányzatunkon túlmutató okok és körülmények s nem a jegyzői szakmai kvalitások hiánya vagy méltatlansága okán.
 
Önök előtt is ismert, hogy jegyző úr ebben az időszakban településünkön is ellátta huzamosabb ideig helyettesítőként a jegyzői feladatokat, melyet a lakosság és a Képviselő-testület is pozitívan értékelt.
 
Gyomaendrőd Város Polgármestere a gyomaendrődi Képviselő-testület tagjaival, a közös önkormányzati hivatalt működtető önkormányzatok polgármestereivel, továbbá a kormányhivatal politikai és szakmai vezetőivel folytatott előzetes konzultációja alapján jó esély mutatkozik arra, hogy Dr. Csorba Csaba jegyző úr részére adományozásra kerüljön a cím viselése és az ezzel járó juttatás, ezért kezdeményezem a címzetes főjegyzői cím adományozásának felterjesztését a Békés Megyei Kormányhivatal részére.
 
Indokolás:
 
Dr. Csorba Csaba Zsolt (Miskolc, 1961. május 30., szakképzettsége: Államigazgatási Főiskola 1983 igazgatás szervező, 1987 szociálpolitikai szakigazgatás szervező, 1997 Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar - jogász.) 1991. december 1. óta látja el folyamatosan Gyomaendrőd Város Jegyzője, majd a jegyzői tisztség folyamatosságának fenntartásával 2013. május 1-től három települési önkormányzat, Gyomaendrőd, Csárdaszállás és Hunya kiszolgálását ellátó Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője tisztséget.
 
Dr. Csorba Csaba közigazgatási pályafutását Gyomaendrődi Városi Jogú Nagyközség Tanácsánál kezdte szociálpolitikai előadóként majd az egészségügyi és szociális feladatokat ellátó szervezeti egység vezetőjeként. A rendszerváltást követően nem sokkal jegyzővé nevezték ki.
Jegyzői munkássága alatt a Képviselő-testület, a bizottságok, nemzetiségi önkormányzatok és az önkormányzati hivatal szakszerűen és törvényesen működött, látta el közszolgálati feladatait. Az elmúlt több mint húsz év során a testületek és a hivatal több nagy horderejű társadalmi változásból eredő és helyi közfeladatot oldott meg sikeresen. Nagy horderejű feladatok voltak a teljesség igénye nélkül: a kárpótlásból és a privatizációból adódó helyi önkormányzati feladatok, önkormányzati vagyonátadás és vagyonkezelés, a választások, népszámlálások és statisztikai összeírások, ár- és belvíz védekezési feladatok, az azt követő helyreállítások, kiemelt közmunka programok megvalósítása, okmányirodák kialakítása, intézmények átszervezése és legutóbb a közös önkormányzati hivatal megszervezése is.
 
Az elmúlt években egy sor eredményes pályázat benyújtása és komoly értékű felújítási és fejlesztési célú beruházás eredményes megvalósítására került sor. Dr. Csorba Csaba kiváló jogi és közigazgatási ismeretei, vezetői, szervezői készsége folytán több sikeres helyi és térségi beruházás valósult meg. Az összességében tízmilliárd forint értéket képviselő fejlesztési projektek, így a szennyvíz- és fürdő beruházás, a térségi hulladékártalmatlanító és szelektív hulladékgyűjtő beruházás, kerékpárút építés, közmunka és belvízprogramok, a szennyvíztisztító telep korszerűsítés és egyéb kisebb projektek közbeszerzési eljárásával, a kivitelezés lebonyolításával kapcsolatos feladatokat sikeresen oldotta meg. Mindezek során többször kellett a megváltozott társadalmi és jogi környezethez, a korszerűségi elvárásokhoz és kihívásokhoz illeszteni, igazítani a hivatali struktúrát, végezni a hatósági feladatokat, ellátni a körzet- és járásközponti szerepkörből adódó feladatokat úgy, hogy az zökkenőmentes átmenetet és törvényes működést biztosítson. Az elmúlt években végzett ÁSZ, Magyar Államkincstári, NAV és törvényességi felügyeleti vizsgálatok alapvetően jónak, szakszerűnek ítélték meg az önkormányzat és hivatala működését. Ezt támasztja alá a 2013 év elején végzett saját kezdeményezésű felmérés, majd év végén az ÁROP keretében végzett reprezentatív lakossági közvélemény kutatás is.
 
Dr. Csorba Csaba kinevezése óta folyamatosan képzi önmagát. Munka mellett végezte el a jogi egyetemet, eredményes közigazgatási szakvizsgát tett, több, az ismeret megújítását szolgáló és az európai integrációhoz kapcsolódó tanfolyamon, önképzésen vett részt eredményesen. Német nyelvi képzésen vett részt és elvégezte az EU Közbeszerzési referensi szakképzést és a Szegedi Tudományegyetemen Európa Uniós szakjogászi képzését is. Eredményesen szervezte meg 2009-2011 között a hivatali ÁROP képzést, támogatja a dolgozók képzését, a közigazgatási innovációt és a folyamatos informatikai fejlesztést. 2013-ban informatikai tanfolyamon vett részt és ezen túl eredményesen vizsgázott a költségvetési szerv vezetői, továbbá közigazgatás és vezetés című e-learning kötelező képzéseken is.
 
Szakmailag felkészült, széles ismeretekkel rendelkezik a város és térsége társadalmi, gazdasági helyzetéről, kiváló kapcsolati tőkével rendelkezik és elismert közigazgatási szakember. Ezt erősíti az a tény is, hogy személye, illetve az általa vezetett hivatal szakemberei látták el több környező településen átmenetileg a jegyzői feladatokat is.
 
Dr. Csorba Csaba eredményes szakmai tevékenységének elismeréséül 2004. július elsején a Köztisztviselők Napja alkalmából a belügyminisztertől a „Köz szolgálatárért érdemjel” ezüst fokozatát vehette át.
 
Tisztelt Képviselő-testület!
 
A fentiekben leírt indokok alapján a következő határozati javaslatot terjesztem a Képviselő-testület elé.

 


Döntési javaslat

"Címzetes főjegyzői cím adományozás kezdeményezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: szervezeti, személyi ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 253. § (2) hatáskörében eljárva, figyelemmel a 143/2012. (VII. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában foglaltakra, kezdeményezi Dr. Csorba Csaba Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője részére a címzetes főjegyzői cím címadományozási juttatást a következő feltételek megléte alapján.
a)     Dr. Csorba Csabát Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete 267/1991. (XI. 28.) számú határozatával 1991. december 1. napjától határozatlan időre Gyomaendrőd Város jegyzőjévé nevezte ki, majd a jegyzői megbízatás folyamatosságának fenntartásával a Magyar önkormányzatokról szóló törvény alapján létrehozott Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjévé került kinevezésre 2013. május 1-től.
b)     Dr. Csorba Csaba jegyző 2013. évi teljesítménykövetelményének értékelése alapján kiállított minősítési lapja a legmagasabb fokozatú minősítést tartalmazza.
 
A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a címadományozásról szóló kezdeményezést továbbítsa a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja részére.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 02. 15.
Felelős: Petényi Szilárdné
Hivatali felelős: Lévai Éva

« Vissza
Vissza a főmenübe