5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2014. november 19-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal alapítói megállapodásának felülvizsgálata
Készítette:   Dr. Csorba Csaba jegyző
Előterjesztő:   Petényi Szilárdné polgármester
Véleményező bizottság:   Ügyrendi Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. (továbbiakban: Mötv.) 85. § (3) bekezdése alapján az általános önkormányzati választások napját követő hatvan napon belül a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról vagy megszüntetéséről állapodnak meg, mely a választásokat követő év első napjával lép hatályba.
A Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal működéséről a három önkormányzat 2013. áprilisában kötöttek szerződést. A közös önkormányzati hivatal létrehozására és működésére vonatkozó alapvető szabályokat az Mötv. 84-86.§ állapítja meg. A közös önkormányzati hivatalt azok a járáson belüli községi önkormányzatok hozzák létre, amelyek közigazgatási területét legfeljebb egy település közigazgatási területe választja el egymástól, és a községek lakosságszáma nem haladja meg a kétezer főt. A közös önkormányzati hivatalhoz tartozó települések összlakosságszámának el kell érni legalább a kétezer főt, vagy a közös hivatalhoz tartozó települések számának el kell érni a hét települést. Amennyiben a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó települések közül valamelyik város az összlakosságszámra vonatkozó követelményt nem kell alkalmazni, és az minősül székhely településnek. A közös hivatal létszámát az érintett települések megállapodásukban határozzák meg. A városi önkormányzat nem tagadhatja meg a közös önkormányzati hivatal létrehozására irányuló megállapodás megkötését. A megállapodásban az abban foglaltak szerint kell biztosítani az igazgatási munka folyamatos ellátásához személyi és tárgyi feltételeket. A közös önkormányzati hivatal működési költségeit a közös hivatalhoz tartozó önkormányzatok a megállapodásban foglaltak szerint biztosítják, vagy ha ezt ebben az okiratban nem rendezték, akkor lakosság arányosan. A közös önkormányzati hivatal jegyzője, aljegyzője, vagy megbízottja köteles a képviselő-testületek ülésen részt venni. A jegyző valamennyi érintett településen köteles ellátni a jegyzői feladatokat.
Amennyiben a közös önkormányzati hivatal székhelye város, a felek eltérő megállapodásának hiányában a jegyzőt a város polgármestere nevezi ki és gyakorolja felette a munkáltatói jogokat.    
A felek által a törvényben meghatározott határidőben történő döntésük kihat a következő önkormányzati ciklus idejére, mert amennyiben a közös önkormányzati hivatal fenntartásáról döntenek, úgy abból legközelebb a következő általános önkormányzati választást követően dönthetnek.
Figyelemmel arra, hogy az Mötv. 85.§ (7) bekezdése szerint a városi önkormányzat nem tagadhatja meg a közös önkormányzati hivatal létrehozására irányuló megállapodás megkötését, ha azt a vele határos település kezdeményezi, így véleményem szerint a felmondására sincs meg a lehetősége, erről az érintett községi önkormányzatoknak kell dönteni. A Közös Önkormányzati Hivatal működéséről minden alapító önkormányzat Képviselő-testülete előtt beszámoltunk, melyet elfogadtak. A működési feltételekről a felek konszenzussal döntenek. Módosításra a megállapodás 4.) pontjának második bekezdésében foglaltakra jelentkezett igény.
A jelenleg hatályos rendelkezés az alábbiakat tartalmazza:
„A felek, mint a jegyző esetében a munkáltató jog gyakorlói megállapodnak abban, hogy a községekben az igazgatási munka ellenőrzése, felügyelete, továbbá ügyfélfogadás érdekében a közös hivatal vezetését ellátó jegyző, vagy az aljegyző minden hónap első keddi napján a hunyai, minden első szerdáján a csárdaszállási kirendeltségen köteles tartózkodni teljes munkaidőben. A fent meghatározott időpontokon kívül a jegyző vagy aljegyző köteles részt venni a községek önkormányzatainak képviselő-testületi, továbbá annak bizottsági ülésein. „
A gyakorlatban az ügyfélfogadás Hunyán, minden hét szerdáján, Csárdaszálláson a csütörtöki napokon került biztosításra. Mindkét helyen délelőtt.
A módosítás alapján, figyelemmel az egyeztető tárgyalásokra, minden héten szerdán Hunyán egész nap, minden héten csütörtöki napon Csárdaszálláson délelőtt tartózkodik a jegyző vagy az aljegyző.
Változott továbbá a létszám is a köztisztviselői és kisegítői létszám 51 főre módosult, ebből 45 fő Gyomaendrődön, 3 fő Csárdaszálláson, 3 fő Hunyán dolgozik.


1. döntési javaslat

"Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal alapítói megállapodásának felülvizsgálata"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: szervezeti, személyi ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Hunya  Község Önkormányzatának Képviselő-testülete kijelenti, hogy a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatalt az Mötv. 85.§ (3) bekezdésében foglaltakra figyelemmel nem kívánja megszüntetni.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal alapítói megállapodásának felülvizsgálata"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: szervezeti, személyi ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete  a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozásáról szóló 2013. április 1-én megkötött Megállapodás 4.) pontjának első két bekezdését az alábbiak szerint módosítja:
Megállapodás
(tervezet)
Mely létrejött Csárdaszállás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (5621 Csárdaszállás, Petőfi út 17. sz. képviseli: Petneházi Bálintné) Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (5555 Hunya, Rákóczi út 19. sz. képviseli Petényi Szilárdné polgármester) Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124. sz. képviseli Toldi Balázs polgármester) (Továbbiakban együttesen : felek) között az alábbi feltételekkel:
A Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozásáról szóló 2013. április 1-én megkötött Megállapodás 4.) pontjának első két bekezdését az alábbiak szerint módosítják:
A felek a közös önkormányzati hivatal létszámát az alábbiak szerint állapítják meg:
A közös hivatal teljes létszáma 51 fő. A községekben történő folyamatos igazgatási munka biztosításának érdekében a csárdaszállási kirendeltségen 3 fő, a hunyai kirendeltségen 3 fő dolgozik.
A felek, mint a jegyző esetében a munkáltató jog gyakorlói megállapodnak abban, hogy a községekben az igazgatási munka ellenőrzése, felügyelete, továbbá ügyfélfogadás érdekében a közös hivatal vezetését ellátó jegyző, vagy az aljegyző minden hét szerdai napján 9-16 h-ig a hunyai, minden héten csütörtökön 9-12 h-ig  a csárdaszállási kirendeltségen köteles tartózkodni.
A Megállapodás egyéb rendelkezéseit a módosítás nem érinti az változatlanul hatályban marad.
A jelen megállapodás a képviselőtestületek általi elfogadásával válik érvényessé, és hatályossá.
Gyomaendrőd, 2014. ………………….hó …….nap
 
 
Petényi Szilárdné
polgármester
Petneházi Bálintné
polgármester
Toldi Balázs
polgármester

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 12. 31.
Felelős: Petényi Szilárdné
Hivatali felelős: Dr. Csorba Csaba

« Vissza
Vissza a főmenübe