1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2013. október 30-i ülésére

Tárgy:   Hunya Község Önkormányzatának 2014. évi költségvetési koncepciója
Készítette:   Szopkó Rudolfné
Előterjesztő:   Petényi Szilárdné polgármester
Véleményező bizottság:   Ügyrendi Bizottság

 

 
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. Törvény 24. § (1) bekezdése szerint a jegyző által elkészített következő évi költségvetési koncepciót a polgármesternek október
31-ig kell benyújtani a képviselő-testületnek.
Célja, hogy a képviselő-testület útmutatást adjon a költségvetési rendelettervezet elkészítéséhez, meghatározza azokat a – költségvetést alátámasztó – rendeleteket, amelyeket módosítani kíván (helyi adó rendeletek, egyéb díjak.).
Mivel a kormánynak nincs még 2014. évi költségvetési törvényjavaslata a 2014. évi koncepciót nagyban meghatározza a 2013. évi tervezési tapasztalat.
 
A kormányzat gazdaságpolitikája
Az elmúlt időszakban Magyarországot elhúzódó pénzügyi-gazdasági válsággal terhelt gazdasági környezet veszi körül, amelyben a kormány célja, hogy az államadósság mértékét és a munkanélküliséget csökkentse, a gazdaság élénküljön, a foglalkoztatottak száma emelkedjen.
Reformokat – centralizálást - hajtottak végre az önkormányzatok működését befolyásolóan a közigazgatás az oktatás és a szociális ellátás területein.
A változásokkal párhuzamosan új finanszírozási struktúra került kialakításra.
Az eddigi normatív finanszírozási rendszer átalakult.
A helyi önkormányzatok 2013. január 1.-től nem részsülnek személyi jövedelemadó
részesedésben és a jövedelem differenciálódás támogatása is megszűnt, valamint a gépjárműadó 60 %-a az államot illeti.
A központi költségvetés támogatást biztosít a működéshez, illetve az önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. §.-ban meghatározott egyes feladatokhoz. A támogatása településkategóriánként számított egy főre jutó kiadási szint, és a településenkénti egy főre jutó elvárt bevétel különbségén alapszik.
 
Az önkormányzat 2014. évi költségvetésének irányelvei.
A 2013. évtől átalakult önkormányzati feladatellátással a mozgástér is leszűkült.
Korábban az önkormányzatok által ellátott feladatok egy része az államhoz kerül, ezzel együtt a források nagyobb része, illetve egyéb, feladathoz szorosan nem kötődő támogatások egy része is átirányításra kerül a központi költségvetésbe.
A saját bevételek tervezésénél a gépjármű adóból származó bevétel 40 %-a illeti meg az önkormányzatot, ami jóval kisebb, mint a korábbi években. Úgy gondoljuk, hogy a lakosságra már nem lehet nagyobb terhet hárítani. Keresni kell, hogy van-e az önkormányzatnak egyéb bevételi forrásokra lehetősége.
 
Mindezek szellemében ésszerű, takarékos gazdálkodási keretek között a település fejlődését az intézmények fenntarthatóságát és működését biztosítani kell.
Szeretnénk a hivatal működését a jelenlegi kirendeltségi formában továbbra is megtartani, mert csak így tudjuk biztosítani a település jelenlegi színvonalát.
A kirendeltség működésére nyújtott állami támogatás biztos, hogy nem fedezi a szükséges kiadásokat, ezért várhatóan a pénzmaradványból is szükség lesz a működési kiadásokra fordítani, ami nem helyes, de egyelőre nem látunk más megoldást.
A községgazdálkodási feladatok között a közvilágítás, zöldterület gazdálkodás, közutak fenntartása, temető fenntartásra biztosított állami támogatás is csak részben nyújt fedezetet a kiadásokra. Ezek működését továbbra is biztosítani kell, szeretnénk megőrizni településünk rendezettségét, szépségét.
A szociális ellátások tekintetében igyekeztünk olyan kereteket kialakítani, ami minimális ellátást biztosít.
A középtávú fejlesztési elképzeléseink jó részét - középületek felújítása, Alkotmány utca, Óvoda, Sallai utca felújítása, karbantartása rendezése, zöldfelület rendezés, parkosítás, - sikerült megvalósítanunk. Szeretnénk még kialakítani a piacteret, ahol fedett elárusító asztalokat kívánunk kialakítani.
 
Középületeink karbantartását folyamatosan biztosítani kell, hogy azok álagát megóvjuk. Ennek keretében szeretnénk a Művelődési ház külső festését megvalósítani.
Az ivóvíz minőség javítását szolgáló projekt folyamatban van.
A változásokhoz a településrendezési tervünket is folyamatosan módosítani kell.
A megvalósításokhoz igyekszünk kihasználni a pályázatok, nyújtotta lehetőségeket, együtt kell működni más szervekkel (pl.: Alapítvány) de feladatot jelent a pályázatokhoz az önerő előteremtése is.
 
Bevételek alakulása
Jelenlegi ismereteink alapján számításokat végeztünk a reálisan számba vehető bevételek nagyságrendjére, mely alapján az önkormányzat 2014. évi forráslehetősége (bevétele) 58. 689 ezer forint.
A koncepcióban a bevételeket a 2013.-as szinten számoltuk. A központi költségvetésből kapott központi támogatás összege 12. 864 ezer forint, ami feladatlapú támogatás.
Az egészségügyi alapellátási feladatokra 9. 600 ezer forint előirányzatot terveztünk, ami TB finanszírozású.
Helyi és átengedett központi adókból 22. 000 ezer forintot terveztünk. Az iparűzési adónál még nem tudjuk, hogy a 2013. január 1.-től bevezetett 1 %-os adókulcs milyen hatással lesz a bevételekre.
A saját bevételek összege 14. 225 ezer forint, mely magába foglalja a mázsálási díjat, a helypénzt, a bérleti díjakat, az étkezők térítési díjait, valamint az Államháztartáson belül továbbszámlázott szolgáltatások bevételeit is.
 
A kiadások alakulása
A 2014. évi koncepció 76. 282. ezer forint kiadással számol, mely összegből a működtetési kiadásokra 71. 829 ezer forintot fordít. A hiány mértéke 17. 593 ezer forint, melyet a 2013. évi pénzmaradványból kívánunk biztosítani.
A személyi juttatásoknál a 2013. évi tervezett költségvetés alapján terveztük. A működési kiadásokból a személyi kiadások összege 14. 016 ezer forint, a járulékokra tervezett összeg
3. 305 ezer forint, a dologi és egyéb folyó kiadások összege 38. 464. ezer forint. Működési célú pénzeszköz átadás összege 14. 894 ezer forint. Szociálpolitikai ellátások és egyéb juttatások, társadalombiztosítási pénzbeli ellátásokra 1. 150 ezer forintot terveztünk.
 
A felhalmozási kiadások összege 4. 453 ezer forint, mely magába foglalja a piactéren az elárusítóhelyek kialakítását, valamint az ivóvízminőség program 2014. évi önerejét.
 
A koncepcióban 17. 593 ezer forint hiánnyal számoltunk, melyet a 2013. évi pénzmaradványból kívánunk biztosítani.
 
 
 
 
Hunya, 2013. október 11.
 
 
 
 
                                                                                                          Petényi Szilárdné
                                                                                                            polgármester

 


Döntési javaslat

"Hunya Község Önkormányzata 2014. évi koncepciója"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 2014. évi költségvetési koncepciót megtárgyalta és az előterjesztés szerint elfogadja.
 
A költségvetési rendelet tervezet készítése során a következő alapelvek érvényesülését javasolja biztosítani:
  • A végleges tervezet kidolgozása során tovább szükséges vizsgálni a bevételek növelésének és a kiadások csökkentésének a lehetőségeit,
  • működési hiány nélküli költségvetés összeállítására kell törekedni,

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe