4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2015. április 29-i ülésére

Tárgy:   Hunya Község Önkormányzatánál működő közfoglalkoztatási tevékenységgel kapcsolatos feladatok belső ellenőrzési jelentés elfogadása
Készítette:   Hanyecz Adrienn
Előterjesztő:   Petényi Szilárdné polgármester

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
2014. december 8.-12.-e között Bencze Lajosné okleveles könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő átfogó ellenőrzést végzett a közfoglalkoztatási tevékenység szabályszerűség és pénzügyi ellenőrzése vonatkozásában. Az ellenőrzés alá vont időszak 2013.07.01-2014.06.30-ra terjedt ki. Az ellenőrzés célja többek között annak a megállapítása, hogy a közfoglalkoztatási tevékenység végzéséhez a Támogatási szerződések rendelkezésre álltak-e, a pályázati pénzeszközök a szerződésekben meghatározott célokra lettek-e felhasználva, az analitikus nyilvántartások rendelkezésre állnak-e, a beszerzett eszközök a számviteli és az analitikus nyilvántartásokban rögzítésre kerültek-e, végül de nem utolsó sorban a személyi anyagok rendelkezésre álltak-e. Az ellenőrzési módszernek a dokumentumok és nyilvántartások vizsgálatát alkalmazták.
 
Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az ellenőrzés megállapításait:
 
Megállapítások
 
I.                    A közfoglalkoztatási tevékenységek ellenőrzése
 
I.1.)Hatósági szerződések
 
A közfoglalkoztatási tevékenység végzéséhez a Támogatási szerződések rendelkezésre álltak. A Hatósági szerződések a Békés Megyei Kormányhivatal Gyomaendrődi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége és a Hunyai Községi Önkormányzata között jöttek létre. A munkavállalókkal a feladatok ellátására a közfoglalkoztatási szerződéseket megkötötték, a munkavégzés igazolására dokumentumonként, jelenléti ívet vezetnek, az elvégzett munkáról munkanaplót vezetnek.
 
I.2.) A közfoglalkoztatási tevékenységekhez kapcsolódó analitikus nyilvántartások
 
a.) Jelenléti ív
 
Az ellenőrzésre kiválasztott 2013.12. havi jelenléti ív minden munkavállaló esetében szabályosan van kitöltve.
 
b.)Szabadság nyilvántartása
 
Van vezetve a munkavállalókról szabadság nyilvántartás, azonban javasolva lett a nyomdailag előállított nyomtatványok használata, melyben a munkavállaló, munkáltató aláírásával dokumentálni tudja a szabadság igénybevételének engedélyezését. A javasolt szabadság nyilvántartó karton több információt tartalmaz, illetve követhetővé válik a megállapított, a felhasznált, illetve a fel nem használt szabadságok száma.
 
c.)Munkavállalók nyilvántartása
 
A munkavállalókról vezetett nyilvántartás alátámasztja a támogatási szerződésekben lévő létszám, feladat, időtartam adatokat, precízen, pontosan van vezetve a nyilvántartás.
 
d.)Munkaruha, védőruha, szerszám kiadása
 
A munkavállalók részére kiadott munkaruha, védőruha, szerszám átvétele dokumentált, a visszavételre vonatkozó információval a jegyzék teljes körűen foglalkozik.
 
e.) Munkanapló, megtermelt termények kimutatása
 
A munkanapló rendelkezésre állt, a mezőgazdaságban megtermelt termények sorsa követhető, dokumentumokkal alátámasztott, az év végi leltározást elvégezték.
 
f.)Egyéb analitikus nyilvántartás
 
Az analitikus nyilvántartás alátámasztja hatósági szerződésenként a kapott támogatási összeg felhasználását.
 
g.)Támogatások elszámolása
 
Az elszámolásokhoz kapcsolódó dokumentumok rendelkezésre álltak hatósági szerződésenként tárolva, ellenőrizhető módon.
 
h.)Közfoglalkoztatással kapcsolatos költségek elkülönített nyilvántartása
 
Az Önkormányzat a közfoglalkoztatással kapcsolatosan felmerült költségeket elkülönítetten tartja nyilván, ezzel eleget tett a hatósági szerződésekben vállalt kötelezettségének.
 
II.) Közfoglalkoztatásban résztvevők személyi anyagainak ellenőrzése
 
A belső ellenőrzés megállapította, hogy az ellenőrzésre kiválasztott 10 fő személyi anyaga rendelkezésre állt, néhány kivétellel a személyi anyagok tartalmazták a foglalkoztatáshoz szükséges dokumentumokat. Javasolja a belső ellenőrzés a hiányzó dokumentumok pótlását, személyi anyagba való elhelyezését.
 
III.) Összefoglaló megállapítás
 
A közfoglalkoztatási tevékenység végzéséhez a Támogatási szerződések rendelkezésre álltak. A közfoglalkoztatáshoz nyújtott pályázati pénzeszközök a szerződésekben meghatározott célokra lettek felhasználva. A közfoglalkoztatási tevékenységekhez kapcsolódó, ellenőrzés alá vont analitikus nyilvántartások rendelkezésre álltak. A beszerzett tárgyi eszközök a számviteli és az analitikus nyilvántartásokban rögzítésre kerültek.
 
Az ellenőrzés megállapításai alapján az Önkormányzat megtette a szükséges intézkedéseket, a feltárt hiányosságokat pótolta:
 
-          Szabadság nyilvántartás
 
Az ellenőrzés a szabadság nyilvántartáshoz nyomdailag előállított nyomtatványok használatát javasolta, az intézkedést megtette az önkormányzat B.Sz.ny.18-49. raktárszámú szabadság engedély tömb valamint a B.18-50.r.sz. Szabadság nyilvántartó kartonból vásárolt több példányt, így teljessé válik a szabadságok dokumentálása.
 
-          Munkaruha, védőruha, szerszám kiadása
 
Az ellenőrzés a jegyzék kiegészítését javasolta – visszaadás dátuma, átadó, átvevő aláírása - abban az esetben, ha a kiadott eszközökkel a munkavállaló elszámolási kötelezettséggel tartozik, mivel a jelenlegi átvételi jegyzékből ez nem derül ki. Ezt a kiegészítést az Önkormányzat orvosolta. Továbbá a munkavállaló adóazonosító számának és lakcímének feltüntetésére is odafigyel az Önkormányzat.
 
-          Munkanapló, megtermelt termények kimutatása
 
A mezőgazdasági földterületeken megtermelt terményeket „Átvételi elismervény” nyomtatványon veszi át az átvevő. A nyomtatványon feltüntetésre kerül a megtermelt termény mennyisége, megnevezése. A nyomtatványon fel fogja tüntetni az Önkormányzat az átadó aláírását is a jövőre nézve.
 
-          Közfoglalkoztatásban résztvevők személyi anyagainak ellenőrzése
 
A hiányzó dokumentumokat pótolta az Önkormányzat a személyi anyagokba.
 
Kérem a tisztelt Képviselő-testületet a közfoglalkoztatási tevékenység belső ellenőrzési jelentés elfogadására.

 


Döntési javaslat

"Hunya Község Önkormányzatánál működő közfoglalkoztatási tevékenységgel kapcsolatos feladatok belső ellenőrzési jelentés elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: szervezeti, személyi ügyek
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja a közfoglalkoztatási tevékenységgel kapcsolatos belső ellenőrzési jelentést és az abban foglalt megállapításokra, a hiányosságok pótlására megtett intézkedéseket.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe