6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. május 28-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság 2014. évi tevékenységéről
Készítette:   Omiliák Csaba
Előterjesztő:   Omiliák Csaba

Tisztelt Képviselő-testület!
 
 
      I.            A tűzoltóság adott évre vonatkozó kiemelt céljainak végrehajtása
 
1.                  A Tűzoltóság alaptevékenységére és működésére vonatkozó jogszabályokban rögzített feladatok magas szakmai színvonalú és maradéktalan végrehajtása.
 
2.                  A Tűzoltóság készenléti szolgálati feladatainak biztosítása szolgálatszervezéssel, a továbbképzéssel, a különböző tervek és jelentések naprakész biztosításával, a szerek felszerelések üzembiztos állapotával.
 
3.                  Az éves gazdálkodás értékelése a parancsnok és parancsnok-helyettesek jelenlétében.
 
4.                  A gyakorlattervben, szereplő időpontokban a gyakorlatok megtartása.
 
5.                  Takarékos gazdálkodással biztosítani az intézmény zavartalan működését, a rendszeresített technikai eszközök, felszerelések üzemképes állapotát.
 
6.                  A felvilágosító munkát az önkéntes jogkövetésre és a tulajdonosi szemlélet kialakulására irányítani.
 
7.                  A személyi állomány járandóságainak biztosítása, anyagi- és erkölcsi megbecsülésük szem előtt tartása.
 
8.                  A KAP Online, Pajzs rendszer újításainak megismerése.
 
9.                  Parancsnok, parancsnok-helyetteseknek a heti és napi feladatok megbeszélése.
 
10.              Alkalomszerű állománygyűlés megtartása. 
 
   II.            A Tűzoltóság vezetése, irányítása, fő feladatai
 
1.      Parancsnok részvétele a Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő Testület ülésein.
Parancsnok, Parancsnok-helyettes részvétele a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség havi vezetői értekezletein illetve Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság heti vezetői értekezletein.
A tűzoltóságunk hatékonyan együttműködik a elsődleges műveleti körzetén lévő önkormányzatokkal, civil szervezetekkel.
A Tűzoltóság társadalmi kapcsolatainak erősítése.  
 
2.      A tűzoltóság köztestületi formában működik, 11 főállású, valamint 8 fő önkéntes vonulós létszámmal rendelkezik. A tűzoltó állomány részére az éves elméleti és gyakorlati képzések megtartásra kerültek, melyek az oktatási naplóban lettek rögzítve.
Az éves oktatási tematika alapját a hatályban lévő jogszabályok, intézkedések alkotják. A gyakorlati képzéseken nagy hangsúlyt fektetünk a tűzoltó taktikai ismeretek elsajátítására. A gyakorlati képzéseket követően azonnal megtörténik az értékelés.
 
3.       A tűzoltóság az elsődleges művelet körzetén megtartásra került városi rendezvényeken részt vett (pl. Sajt és Túrófesztivál, Nemzetközi Halászléfőző verseny, Iskolai rendezvények). 
 
4.      Folyamatos kapcsolatot tartunk a németországi Schöneck testvérvárosunk tűzoltóságával, melynek fő célkitűzései: a tűz és műszaki mentés területén a tapasztalatcsere. A 2014. évben a testvérvárosi találkozó alkalmával 4 fő tűzoltó látogatott el a Schöneck testvérvárosi tűzoltóságra.
 
5.      A helyi újságokban és a tűzoltóság honlapján folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot a tűzoltóság munkájáról, és a lakosságot érintő tűzvédelmi szabályokról (pl. tűgyújtási tilalom).
 
6.      A munkavédelmi feladatokat egy külsős munkavédelmi szakember segítségével látjuk el. A munkavédelmi szakember bevonásával kerültek megtartásra a munkavédelmi oktatások. A munkavédelmi szemlék és ellenőrzések dokumentált módon megtalálhatók.
 
III.            Szakmai munka végzésének fontosabb feladatai
 
1.      A 2014. évben a Tűzoltóság 52 db műszaki mentéshez, 26 db tűzesethez illetve 8 db téves jelzéshez vonult. Az éves vonulások száma 86db.
Beavatkozások: - Önálló beavatkozás tűzesetnél: 21db
                          - Kiérkezés előtt felszámolt tűzeset: 1db
                          - Önállóan beavatkozott műszaki mentés: 52db
                          - Kiérkezés előtt felszámolt műszaki mentés: 0db
                          - Téves jelzés: 8db
                          - Hivatásos tűzoltósággal együtt 4 db káresetet számoltunk fel. 
 
2.      A napi szolgálatot 2 fő, ebből híradó ügyeletet folyamatosan egy fő látja el 24 órás szolgálatváltásban. A híradó ügyeletes TÜRR rendszer segítségével riasztja a gépjárműfecskendőre beosztott állományt.
 
3.      A 2014. évben a tűzoltóságunk által 2 db parancsnoki ellenőrző gyakorlaton és 4 db begyakorló gyakorlaton vett részt az állomány. A tűzoltóságunk elsődleges műveleti körzetén a hívatásos tűzoltóság által megrendezésre került helyismereti, begyakorló, parancsnoki ellenőrző gyakorlatokon részt vett, ezzel is gyakorolva, erősítve a közös beavatkozások biztonságát és sikerességét.
A gyakorlatok minden esetben sikeresen zárultak. A gyakorlatokon a személyi állomány a kapott feladatokat végrehajtotta, a gyakorlat során felmerült taktikai megoldások az értékeléskor ki lett elemezve. A gyakorlatokon a szerparancsnok, beavatkozó állomány munkája minden esetben megfelelő volt.
4.      A 2014-es évben 36db ellenőrzés történt a tűzoltóságunkon.
Ellenőrzések megoszlása:- Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság: 25 db
                                         - Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség: 6 db
                                         - Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság: 4db
                                         - BM OKF Ellenőrzési Szolgálat MEO: 1db
Az ellenőrzések során azonnali intézkedésre okot adó hiányosság nem merült fel.                                        
 
IV. Műszaki szakterület feladatainak végrehajtása
 
1.      A tűzoltóság folyamatosan 2db középkategóriájú Mercedes gépjárműfecskendőt tart készenlétben (MB1222, MB1019). A gépjárműfecskendő málházata megfelel a jogszabályi előírásoknak.
A meglévő technikai eszközök az előírásoknak megfelelően felülvizsgálatra kerültek.
A tűzoltó laktanyát az Önkormányzati Tűzoltóság közösen használja a tűzoltó egyesülettel, melyet folyamatosan korszerűsít.
A tűzoltó laktanya közüzemi szolgáltatásai közül a villanyt és a vízellátást az Önkormányzat finanszírozta, ezzel is támogatva a tűzoltóságunkat.
A 2014. évben a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően sikerült a tűzoltóságnak új tűzoltó védőfelszereléseket vásárolnia ( tömlőket, bevetési ruhákat).
A tűzoltóságunkon lecserélésre került a magasnyomású mosóberendezés mellyel a gépjárműveket illetve használat után a tűzoltó tömlőket takarítjuk.
Minden esetben a vásárlásokról engedély kértünk a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatójától illetve a Szarvasi Hívatásos Tűzoltó-parancsnokság Tűzolóparancsnokától. 
 
A napi ügyek intézésére 2013-as évben a Gyomaendrőd Város Önkormányzattól használatra kapott LADA NIVA személygépjárművet használja a tűzoltóság. A laktanya ingatlan állapota kielégítő, a 2015-ös évben tervezünk egy tisztasági festést.
Technikai értelemben a tűzoltóságunk el van látva a szükséges technikai eszközökkel,
így fizikai akadály nincsen a feladat ellátásnak.
 
2.      A laktanyában működik vezetékes internet szolgáltatás, vezetékes telefon szolgáltatás (06-66/386-130). Az informatikai rendszer zavartalan működése érdekében egy aggregátort állítottunk készenlétbe.
 A zavartalan informatikai rendszer működése érdekében egy mobil internet is készenlétben van állítva a híradó ügyeleten.
 
V. Rendezvények
 
Az Önkormányzati Tűzoltóság a Tűzoltó egyesülettel karöltve 3db tűzoltó nyíltnap megrendezésében vett részt. A 2014-es évben a tűzoltóság számos nem a tűzoltóság által rendezett rendezvényen is részt vett, a laktanyában több alkalommal tettek látogatást a helyi iskolák, óvodák diákjai. 
 
Az egység részt vett a 2014-es évben:
-        a Nemzetközi Sajt és Túrófesztiválon
-        az augusztus 20.-i Nemzetközi Halászléfőző versenyen
-        a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola egészségnapján
-        a gyermeknapi rendezvényen, Gyomaendrődön és Hunyán
-        Öregszőlőben a Paprikás krumpli főző versenyen
-        Rózsahegyi napok keretében megrendezett tábortűz biztosításán
-        Dr. Békés Fogászat egészségnapján
 
VI. Értékelés, célok
 
Az idei évre tervezett feladatokat és célokat szinte maradéktalanul sikerült végrehajtanunk. Ennek ellenére folyamatosan szükség van fejlődésre és fejlesztésre, aminek kidolgozása és végrehajtása folyamatosan zajlik, az aktualitások és változások figyelembevételével. A tűzoltóság vezetői állománya és a beosztott főállású és önkéntes állománya folyamatos képzésekkel, gyakorlatokkal kívánja biztosítani a beavatkozás és a mindennapi tűzoltói tevékenység során a megfelelő szakmai színvonal megtartását és emelését.
Az éves ellenőrzéseken az állomány fegyelmezettsége, hozzáállása megfelelő volt. 
 
VII2014- évi gazdasági beszámoló az Önkormányzati Tűzoltóság pénzfelhasználásáról
 
A Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság 2014. évi működése során 33 496 983 Ft összegű bevételt realizált, melyből 28 406 095 Ft az Önkormányzati Tűzoltóságokat megillető normatív állami támogatás, Gyomaendrőd Város Önkormányzata 5 000 000 E Ft összegű működési célú támogatást biztosított, egyéb bevétel: 90.888 Ft. 2013 évről   áthozott 509 267 e/Ft támogatás maradványból 356 486 Ft bérköltségre, 152 781 Ft dologi kiadásra lett 2014 évben felhasználva.
 
A Köztestületnek az állami támogatás terhére a    2014. évi működése során 28 915 362 Ft kiadása merült fel, mely támogatásból bérköltség összege 18 264 716 Ft, a munkaadókat terhelő járulék 3 353 158 Ft, beruházásra, felújításra 317 825 Ft-ot, a egyéb működési kiadásra 6 979 663 Ft-ot fordított. Támogatás maradvány: 0 Ft. 
 
A Köztestület 2014. évben meg tudta tartani a 11 fő tűzoltó állományi létszámát, végrehajtottuk a kötelezően előírt béremelést.
2014. évi állami normatív támogatás mellett a települési önkormányzat támogatása hozzájárult a stabil és biztonságos működési feltételek kialakításához.
 
Az elszámolásban kimutatott 6 826 882 Ft összegű dologi kiadása a laktanya rezsi költségét, a gépjárművek és kisgépek üzemanyag költségét, szakmai eszközök biztonságtechnikai ellenőrzésének költségei, a tűzoltók biztonságát szolgáló ruházat vásárlását foglalja magába, valamint a gépjárművek javításával, és műszaki vizsgáztatásával kapcsolatos kiadásokat.
 
A Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság személyi állománya eddigi tevékenységét a jogszabályi keretek között, hivatástudatát szem előtt tartva hajtotta végre.
A Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság alapvető rendeltetése az elsődleges műveleti körzetében élő lakosságának élet- és vagyonbiztonságának, a nemzetgazdaság és a kritikus infrastruktúra elemek biztonságos működésének védelme, amely kiemelkedően fontos közbiztonsági feladat. A komplex védekezés elősegíti a veszélyhelyzetek megelőzését.
 
Gyomaendrőd, 2015-01-07 
 
                                                                                                 Tisztelettel:
 
Omiliák Csaba
 Tűzoltó parancsnok


Döntési javaslat

"Beszámoló elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: település üzemeltetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzata elfogadja a Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság 2014. évi tevékenységéről szóló beszámolót.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe