6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. november 26-i ülésére

Tárgy:   Hunya község háziorvosi körzet működtetése 2015. január 1. napjától
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva, Kocsisné Takács Gabriella
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Dr. Fabó János háziorvos 2015. december 31. napjával be kívánja fejezni háziorvosi tevékenységét, 2016. január 1. napjával végleg nyugdíjba kíván vonulni. Kéri döntése tudomásulvételét valamint a körzet további ellátásának megszervezését.
A praxisjoggal Hunya Község Önkormányzata rendelkezik, dr. Fabó János közalkalmazottként látta el háziorvosi teendőit.
 
A háziorvosi praxis működtetésével kapcsolatos eljárásrendet a következő jogszabályok határozzák meg:
 
Az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. tv. végrehajtásáról szóló 313/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet, mely meghatározza a tartósan betöltetlen háziorvosi körzet fogalmát:
 
„2. § (1) b) tartósan betöltetlen háziorvosi körzet: az a területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi körzet,
ba) amelyben az ellátási kötelezettségnek hat hónapot meghaladóan csak helyettesítéssel tudnak eleget tenni, kivéve, ha ennek az az oka, hogy a körzetet ellátó háziorvos munkavégzésében akadályoztatva van, vagy
bb) amelyben - a helyettesítés kivételével - az önkormányzat az ellátás nyújtásáról legalább hat hónapig nem tud gondoskodni önálló orvosi tevékenység végzésére jogosult személlyel;”
 
Jelen esetben a háziorvosi körzet az átadástól, 2016. január 01. napjától számított hat hónapon túl, 2016. 07. 01. napjától válik tartósan betöltetlen háziorvosi körzetté.
 
Az önkormányzatnak a körzet finanszírozásával kapcsolatban figyelemmel kell lennie az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendeletáltal meghatározottakra:
 
„12. § (3) ...Az egy éven túl helyettesítéssel ellátott praxis a 14. § (2)-(4) bekezdése szerinti fix összegű díj 60 százalékára jogosult. A fixdíj folyósítása szempontjából nem tekinthető tartós helyettesítésnek, ha a praxis ellátására a szolgáltató teljes munkaidőben a Hr. szerint háziorvosi tevékenység végzésére jogosult másik orvost foglalkoztat.”
 
Jelen esetben a háziorvosi körzetben a finanszírozás 60 %-ra való csökkenésére 2017. január 01. napjától számíthatunk abban az esetben, ha fenti határidőig a praxist nem sikerül betölteni.
 
Fenti jogszabályhelyekre figyelemmel a körzet működtetését az alábbiak szerint javaslom az Önkormányzat számára:
 
-          A folyamatos működtetés biztosítása érdekében 2016. évben helyettesítéssel oldja meg az orvosi ellátást.
-          Polgármester úr dr. Janurik István háziorvossal tárgyalt, aki heti 15 órában – hétköznap 13,00-16,00 óra között- látná el a feladatot.
-          Dr. Varga Edit Brigitta – gyomaendrődön praxisjoggal rendelkező – háziorvos vállalta dr. Janurik István helyettesítését.
-          Javaslom az Önkormányzat számára, hogy az asszisztenciát az OEP finanszírozás terhére közalkalmazott foglalkoztatásával biztosítsa. Az asszisztens heti 40 órában látná el a feladatot, így a hunyai lakosok részére napi 8 órában rendelkezésre állhatna egészségügyi szakdolgozó.
 
A háziorvosi ellátás folyamatos működtetéséhez a Képviselő-testületnek az alábbi döntéseket kell meghoznia:
-          tudomásul kell vennie dr. Fabó János írásbeli bejelentését,
-          ki kell mondania, hogy a körzet működtetését helyettesítés formájában kívánja megoldani,
-          felhatalmazza Hegedüs Roland polgármestert a megbízási szerződés aláírására.
-          felhatalmazza Hegedüs Roland polgármestert az orvosi rendelő szakmai minimum feltételének biztosításához szükséges orvosi műszerek beszerzésére. (Az előterjesztés elkészítéséig nem történt meg az orvosi rendelő felülvizsgálata a minimumfeltételek megléte szempontjából.)
 
Az alábbiakban tájékoztatjuk a Képviselő-testületet a helyettesítéssel ellátott praxis várható bevételének alakulásáról:
 
Fix díj:           
235.000.-Ft
Területi díj:
43.000.-Ft
Indikátor:
97.000.-Ft
Jogviszony ellenőrzési díj:
20.000.-Ft
Szakdolgozók kiegészítő díjazása:
10.000 vagy 20.000.-Ft (attól függően, hogy a dolgozó hány órában van foglalkoztatva)
Rezsitámogatás
130.000.-Ft
Teljesítm. díj
291.000.-Ft
Összesen:
836.000.-Ft
saját bevétel:
30.000.-Ft (kalkulált – jogosítvány újításból)
mindösszesen
866.000.-Ft
 
A Képviselő-testületnek döntést kell hoznia azzal kapcsolatban, hogy a helyettesítő orvos számára milyen összegű havi díjazást határoz meg. A feladat ellátására kapott OEP finanszírozásból kell biztosítani a háziorvosi körzet működtetésével felmerülő összes költséget, illetve a Képviselő-testület döntése, hogy a fenti finanszírozásból mennyit tart vissza a rendelő karbantartására, a minimum feltételek biztosítása céljára.
A legfontosabb annak tisztázása, hogy az Önkormányzat és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár között megkötött alapszerződésben megfogalmazott feladatok – vagyis a háziorvosi szolgálat – finanszírozásának bevételi forrásai, csak az adott feladat biztosításához szükséges kiadásokra használható fel. Egyszerűbben megfogalmazva a Háziorvosi kassza, csak a háziorvosi feladatellátásra használható fel.
 
Az előzetes megbeszélések szerint – valamint a jelenlegi háziorvosi kormányzati funkción időarányosan lekönyvelt adatok alapján – az alábbi kiadásokra számíthatunk havonta:
 
Asszisztens bérköltsége - 40 órás foglalkoztatás esetén – a közalkalmazotti asszisztens esetén a bér függ a közalkalmazotti besorolástól
(Dr. Fabó és Dr. Fabó Jánosné bérköltsége 1.114 eFt/hó )
250.000 Ft
Készletbeszerzés költségei (gyógyszer, kötszer, irodaszer, egyéb üzemeltetési anyagok)
20.000 Ft
Kommunikációs szolgáltatások (Ixdoki program használati díja, telefon, internet )
30.000 Ft
Rendelő fenntartási költségei (rezsidíjak, üzemeltetési kiadások) Az összeg nem tartalmazza a karbantartási költségeket )
66.000 Ft
Egyéb dologi kiadások (ÁFA, díjak, egyéb befizetések )
25.000 Ft
 
A vállalkozó háziorvos vállalkozói díját ezek alapján célszerű megállapítani. 
 
Kérem a Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, a határozati javaslatok elfogadására.
 

1. döntési javaslat

"Dr. Fabó János bejelentésének tudomásulvétele"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügy
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete tudomásul veszi Dr. Fabó János háziorvos bejelentését, mely szerint 2015. december 31. napjával végleges nyugdíjba vonulása okán be kívánja fejezni háziorvosi tevékenységét.
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megköszöni Dr. Fabó János háziorvos a lakosság érdekében településünkön végzett lelkiismeretes szakmai munkáját.
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Megállapodás megkötése betöltetlen háziorvosi körzet helyettesítésére"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügy
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 040090088 számú háziorvosi szolgálat folyamatos működtetése érdekében 2016. január 1. napjától a háziorvosi alapellátást helyettesítés keretében biztosítja, dr. Janurik István háziorvossal a betöltetlen háziorvosi körzet helyettesítésére megállapodást köt az alábbi tartalommal és ezzel egyidejűleg felkéri Hegedüs Roland polgármestert a megbízási szerződés aláírására:
 
Megállapodás betöltetlen háziorvosi körzet helyettesítésére
 
amely létrejött egyrészről
Hunya Község Önkormányzata (székhelye: 5555 Hunya, Rákóczi u. 19., képviseli Hegedüs Roland polgármester) - a továbbiakban: Önkormányzat
másrészről dr. Janurik István háziorvos (lakóhely: 5600 Békéscsaba, Bartók Béla út 45. II./7., Működési nyilvántartási szám: 69962) - a továbbiakban: Szolgáltató –
között a mai napon az alábbi feltételekkel:
 
1. Felek megállapodnak, hogy a Szolgáltató 2016. január 1. napjától egy éves, határozott időtartamra a 040090088 számú háziorvosi szolgálat helyettesítését ellátja.
 
2. Szolgáltató a háziorvosi szolgálat feladatait heti 15 órában az alábbi időpontban látja el:
Hétfő
13,00 -16,00
Kedd
13,00 -16,00
Szerda
13,00 -16,00
Csütörtök
13,00 -16,00
Péntek
13,00 -16,00
 
Rendelés helye: 555 Hunya, Rákóczi u. 22. alatti orvosi rendelő.
 
3.
Az Önkormányzat az asszisztensi feladatok ellátását heti 40 órában körzeti ápoló közalkalmazotti jogviszonyban való alkalmazással biztosítja.
 
4. A körzet másik helyettesítő orvosa: Dr. Varga Edit Brigitta
 
5. Felek rögzítik, hogy a megbízási szerződésben szabályozzák a feladat-ellátás feltételeit.
 
6. Jelen megállapodást Felek elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt alulírott helyen és időben jóváhagyólag aláírták.
 
7. Jelen megállapodás 5 példányban készült, aKépviselő-testületa megállapodást a …./2015. (XI. 26.) határozatával fogadta el.
 
Hunya, 2015. ………………                                   
 
…………………………….                                     ………………………………..
            Dr. Janurik István                                                      Hegedüs Roland
háziorvos                                                                   polgármester
                                                                       Hunya Község Önkormányzata
 
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

3. döntési javaslat

"Működési engedély és a finanszírozási szerződés módosítása "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügy
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri Hegedüs Roland polgármestert, hogy a helyettesítés formájában biztosított háziorvosi szolgálat működési engedély módosítását kérje meg az illetékes egészségügyi államigazgatási szervtől valamint a finanszírozási szerződés módosítását kérje meg Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

4. döntési javaslat

"Háziorvosi körzet orvosi rendelőhöz a szakmai minimumfeltételek biztosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügy
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Hegedüs Roland polgármestert az orvosi rendelő szakmai minimum feltételének biztosításához szükséges orvosi műszerek beszerzésére, melynek forrását a háziorvosi feladat-ellátás OEP finanszírozása biztosítja. 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe