3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2015. december 16-i ülésére

Tárgy:   Együttműködési megállapodás módosítása a KBC-vel
Készítette:   Petényi Roland
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Képviselő testület 2015. november 26-án határozott arról, hogy együttműködési megállapodást köt a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulással. Időközben az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló jogszabályok úgy módosultak, hogy a társulás kikerült a projektmenedzseri tevékenységet ellátó szervezetek köréből. A Társulást alkotó települések és további néhány település (Gyula, Békés, Szarvas, Kondoros, Dévaványa, Sarkad, Körösladány és Vésztő) a jogszabályi változásokra reagálva úgy döntött, hogy 3,2 millió forint törzstőkével létrehozza a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. – t (továbbiakban: Kft.).
 
Fontos, hogy az Önkormányzat már a pályázati források megnyílása előtt felkészüljön arra, hogy a támogatási lehetőségeket minél hatékonyabban kihasználja fejlesztési elképzelései megvalósítása érdekében.  A Kormányrendelet 5. melléklete tartalmazza az európai uniós források felhasználása kapcsán felmerülő költségek elszámolhatóságának nemzeti szintű szabályait.

A Kft. tagjai elkötelezettek amellett, hogy a tagjaikon kívül más településekkel is együttműködjön, a fent leírt célok megvalósítása érdekében és a Kft. képviselői megkeresték Hunya Község Önkormányzatát is a 2014-2020 programozási időszakra vonatkozóan egy lehetséges jövőbeni együttműködés megvalósítása érdekében.
Amennyiben Hunya Község Önkormányzata úgy dönt, hogy fejlesztési projektjeinek előkészítését és megvalósítását a Kft. szakértőinek bevonásával kívánja végrehajtani, akkor együttműködési megállapodást szükséges kötni a Kft. - vel. A szakértők bevonására, a projektmenedzsmenti szolgáltatások igénybevételére irányuló együttműködési megállapodás az előterjesztés mellékletét képezi.  
A megállapodást Hegedüs Roland polgármester úr 2015. december 9-én ünnepélyes keretek között alá is írta Kondoroson a Kft. - vel, azzal a kiegészítő záradékkal, hogy a megállapodás a Képviselő-testület jóváhagyását követően válik hatályossá.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni szíveskedjen és döntését határozat formájában hozza meg.  

Döntési javaslat

"Együttműködési megállapodás a KBC Nonprofit Kft.-vel"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ügyrendi, napirendi kérdések
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 151/2015 (XI.26.) számú Képviselő-testületi határozatát az alábbiak szerint módosítja: 

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a megkötött együttműködési megállapodást megismerte, azzal egyetért.
A Települési Önkormányzat fenntartja magának azt a jogot, hogy az egyes konkrét projektek, beruházások ismeretében döntsön arról, hogy az uniós alapokból történő támogatások felhasználása a településen megvalósuló projektek esetében a 272/2014. (XI. 05.) Kormányrendelet 3.8.2.1. pontja szerint a projektmenedzsmenti, valamint az együttműködési megállapodásban meghatározottakat a Települési Önkormányzat költségvetési szerve, vagy 100 % -ban önkormányzati  tulajdonú gazdasági társasággal lássa el. Az Önkormányzat fenntartja magának a jogot, hogy eseti, az adott projektre vonatkozó együttműködési megállapodást kössön a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. -vel. A Képviselő-testület jóváhagyja a polgármester által aláírt megállapodást.  

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe