5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2016. május 25-i ülésére

Tárgy:   Információs rendszer biztonságot szolgáló fejlesztés
Készítette:   Megyeri László
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Toldi Balázs Gyomaendrőd Város Polgármestere levélben keresett meg, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata önerőből fejleszti Gyomaendrődön az önkormányzat hivatali informatikai rendszerét. A fejlesztést többek között az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvényben előírt biztonsági követelményeknek való megfelelés is szükségessé tette.

A központi kiszolgáló korszerűsítése mellett tervezik az internet felőli védelmet is megerősíteni az úgynevezett „tűzfal” védelem kiépítésével. Az internet felőli védelem kiépítésénél most lehetőségünk van társulnunk a saját hivatalunk védelmének megteremtése érdekében. Ha mi is csatlakozunk a a fejlesztési folyamathoz, akkor egy közös hivatal szintű védelmi vonalat tudunk úgy megvalósítani, hogy az egyes hivatali rendszerek úgy kerülnek megvédésre a külső támadásoktól, hogy azok logikailag egy közös védelmi vonal mögött fognak elhelyezkedni.
Ehhez az szükséges, hogy Hunyán is letelepítésre kerüljenek azok a műszaki berendezések, amelyek egymással és a Polarnet Kft. internet szolgáltatói központjában elhelyezendő biztonsági berendezéssel egy zárt védelmi rendszert alkothassanak. Ezek az eszközök a tűzfal szolgáltatás mellett biztosítani tudják azt a titkosított kommunikációs csatornát is, amelyen keresztül a községi munkaállomások nagy biztonsággal tudnak felcsatlakozni a gyomaendrődi kiszolgáló számítógépre a közösen használt programok és adatok elérése érdekében.
A gyomaendrődi fejlesztést természetesen Gyomaendrőd Város Önkormányzata finanszírozza. Amennyiben mi is csatlakozni kívánunk a közös tűzfal védelmi rendszer kiépítéséhez, akkor a központi elem bennünket érintő költségeit és a nálunk elhelyezésre kerülő eszközöket kell megfinanszíroznunk.
A közös információs rendszer biztonsági beruházás során az internet szolgáltatói oldal központi berendezésének reánk eső részét, valamint a hunyai hivatalban elhelyezésre kerülő berendezés és szoftverei mellett az internet kijárat védelmének és a belső vonalak védelmének üzembe helyezése költségeivel kell számolni.
A reánk eső költségek összege nettó 290.000.- forintra tervezhető. Ezen túl évente ~20.000.- forint szoftverfrissítési díjjal is számolni kell.

Javaslom, hogy csatlakozzunk az információs rendszer biztonságot célzó beruházáshoz és a 2016. évi tartalék terhére irányozzunk elő 400 ezer forint keretösszeget.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Információs rendszer biztonságot szolgáló fejlesztés"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: beruházás
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete csatlakozik Gyomaendrőd Önkormányzatának a közös önkormányzati hivatal egységes információs rendszer biztonságot célzó, külső határvédelmi rendszer védelmét megvalósító beruházásához. A hunyai hivatali kirendeltség védelmi rendszerének fejlesztéséhez a 2016. évi tartalék terhére 400.000.- forint keretösszeget irányoz elő.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe