4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2016. szeptember 28-i ülésére

Tárgy:   Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület kérelme
Készítette:   Feketéné Balogh Rita, Hanyecz Adrienn
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

A Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület (a továbbiakban: Egyesület) a 2014-2020-as LEADER programjához kapcsolódóan ismételt kérelemmel fordult Hunya Község Önkormányzatához. A kérelem az előterjesztés mellékletét képezi.
 
Előzmény

Önkormányzatunk is tagja között tudó Egyesület 2007-2013-as LEADER programja lezárult 2015. október 31. napján. Az Egyesület a megkezdett munkát a 2014-2020-as programozási időszakban is folytatni kívánta. Az erre az időszakra szóló LEADER Helyi Fejlesztési Stratégia kidolgozásához az Egyesület 8,5 millió forint összegű előkészítő támogatásban részesült.
Tekintettel arra, hogy a megvalósítandó projekt utófinanszírozott, az Egyesület a tag önkormányzatok segítségét kérte a támogatás előfinanszírozásában. Az előfinanszírozáshoz szükséges 8,5 millió Ft települések közötti megosztása lakosságarányosan került megállapításra, mely összeg Hunya Község Önkormányzat tekintetében 66.393,- Ft volt.  Az összeg kölcsön formájában került az Egyesület részére átutalásra,
A programnak a megvalósításához a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkársága 65,4 millió forint összegű támogatást ítélt meg az Egyesület részére. Az utófinanszírozású támogatás felhasználásáról az Irányító Hatóság és az Egyesület között létrejövő támogatási szerződés rendelkezik, melynek aláírása 2016 szeptemberében várható.
Az Irányító Hatóságtól kapott tájékoztatás alapján ezen támogatás is utófinanszírozású, így a program végrehajtáshoz kapcsolódó feladatok zavartalan ellátásához 9.512.728,- Ft összeg előfinanszírozása szükséges.  
Az Egyesület ismételten a tag önkormányzatok segítségét kéri a támogatás előfinanszírozásában. Az előfinanszírozáshoz szükséges összeg települések közötti megosztása lakosságarányosan került megállapításra. Az Önkormányzatunkra eső előfinanszírozandó összeg 74.303.-Ft. Ezen összeg átadásának két előfeltétele van, egyrészt a Támogatási szerződés megkötése, másrészt az önkormányzatunk részéről megelőlegezett 66.393,- forint összegű támogatás Egyesület részéről történő visszafizetése.
A megelőlegezett összeget az Egyesület a működési és animációs forrás a 2020. december 31-én esedékes programzárásig felmerülő kiadásokra fordíthatja fel, az utolsó elszámolás teljesítése, egyidejűleg a visszatérítendő támogatás visszautalásának várható időpontja 2021. június 30. napja.
 
 Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés megtárgyalása után az alábbi döntési javaslatot fogadja el.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület kérelme"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete 74.303,- forint összegű kölcsönt biztosít a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület részére a „Sokszínű természet, sokszínű társadalom a Körösök Völgyében 2014-2020" című Helyi Fejlesztési Stratégiai program megvalósításához. A kölcsön biztosításának előfeltétele, hogy az Egyesület bemutassa az Irányító Hatóság és az Egyesület között megkötött Támogatási szerződés másolatát, valamint visszafizesse Hunya Község Önkormányzat részére a 2016. évben 66.393,- forint összegben megelőlegezett támogatást.
A 74.303,- forint összegű kölcsön forrásaként kijelöli a 2016. évi költségvetésben az "Egyéb nonprofit szervezetek egyéb működési célú támogatás kiadásai" sorát, amelyen az időarányos teljesítés kevesebb, mint a tervezett, ezért külön forráskijelölést nem igényel.
Hunya Község Önkormányzat  Képviselő-testülete felhatalmazza Hegedüs Roland polgármestert a tagi kölcsönnel kapcsolatos együttműködési megállapodás aláírására, valamint a szükséges jognyilatkozat megtételére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe