2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2016. szeptember 28-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a szünidei gyermekétkeztetésről
Készítette:   Hanyecz Adrienn
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
2016. január 1-től megváltoztak a szünidőben biztosított ingyenes gyermekétkeztetés szabályai.
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 21/C. § (1) bekezdése a) pontja értelmében Hunya Község Önkormányzata szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést ingyenesen biztosítja a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére a tavaszi, nyári, őszi és téli szünidőben, munkanapokon.
A szünidei gyermekétkeztetést – a Gyvt. 21. § (1) bekezdés g) pontja, valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII.29.) Korm. rendelet 13/A. § (3) bekezdése értelmében – a települési önkormányzatnak az általános- és középiskolai oktatásban résztvevő gyermekek részére a nyári és évközi (téli, őszi, tavaszi) szünetekben, míg az óvodai nevelésben résztvevő gyermekek részére a már említett szünetekben az óvoda zárva tartásának időtartama alatti munkanapokon kell biztosítania.
A szünidei gyermekétkeztetés – bármely szünidő vonatkozásában – formanyomtatványon igényelhető, napi lebontásban történik az igények felmérése az egyes szünetekre vonatkozóan. Az érintett gyermekek szülei/törvényes képviselői írásban értesülnek az igénylés módjáról.
A rendelkezéseknek megfelelően a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Hunyai Kirendeltsége először a 2015/2016-os tanév tavaszi szünetére vonatkozóan küldte ki a tájékoztatást, illetve a nyilatkozatot a jogosult gyermekek (4 fő) törvényes képviselői részére, melyből 2 fő gyermek vonatkozásában juttatták vissza a kirendeltséghez a nyilatkozatot. A viszonylag kevés igénylés oka, hogy az óvodák nem feltétlen azonos időtartamban tartanak zárva, mint az iskolák, esetenként be sem zártak a tavaszi szünetre, az ingyenes étkezés viszont csak a zárva tartás munkanapjaira vonatkozik. Ezt követően a kirendeltség ügyintézője összesítette az igényléseket, majd határozatban rendelkezett a szünidei gyermekétkeztetés megállapításáról.
A nyári szünetre vonatkozóan 11 fő gyermek vonatkozásában került kiküldésre a tájékoztató és nyilatkozat, ekkor már lényegesen többen, 9-en igényelték különböző időtartamokra az ingyenes ebédet. Az iskolák június 16-tól augusztus 31-ig, míg az óvodák rövidebb időtartamban tartottak zárva.
A 2016/2017 tanév őszi szünidei gyermekétkeztetésre vonatkozó igényfelmérés folyamatban van, 10 fő gyermek igényelheti az őszi szünetre az ingyenes ebédet, nyilatkozatukat szeptember 30-ig kell visszajuttatniuk a hivatalhoz.
A Hunya Község Önkormányzat Konyhájának élelmezésvezetőjével történt egyeztetésnek megfelelően az ebéd kiosztására
  • Hunya Község Önkormányzat Konyhája (5555 Hunya, Rákóczi út 8.)
kerül sor 11.30 és 13.30 óra között.
 
Hunya Község Önkormányzat Konyhájának szünidei gyermekétkeztetésre vonatkozó tájékoztatása az előterjesztés mellékletében található.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására a beszámoló elfogadására.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Beszámoló a szünidei gyermekétkeztetésről "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: szervezeti, személyi ügyek
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testület elfogadja a 2016. évi szünidei gyermekétkeztetésről szóló beszámolót. 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe