4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2017. március 29-i ülésére

Tárgy:   Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben - kedvezményezett térségek EFOP-1.5.3-16 pályázat
Készítette:   Petényi Roland
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!

Megjelent a „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek című" EFOP-1.5.3-16 kódszámú támogatási felhívás, melyre Gyomaendrőd Város Önkormányzata jogosult pályázni a Gyomaendrődi járás településeivel – így Hunya Község Önkormányzatával – konzorciumban.
 
Az EFOP – 1.5.3 kódszámú támogatási felhívás célja alapvetően a humán közszolgáltatások szükséges kapacitásának és szolgáltatáspalettájának, továbbá a sikeres esélykompenzációhoz szükséges szakemberek kompetencia-fejlesztésének országos támogatása egységes eszközökkel. E cél elérése érdekében a felhívás 5 részcélt támogat, amelyeket kötelezően meg kell valósítani.
  1. A humán közszolgáltatások terén jelentkező szakemberhiány enyhítését szolgáló ösztönző programok megvalósítása
  2. A hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztathatóságra való felkészítésének, munkaerő-piaci eszközökben való részesedésének és munkaerő-piacon való megjelenésének elősegítése
  3. A helyi kisközösségek társadalom-szervező szerepének megerősítése
  4. A vidék megtartó képességének erősítése, valamint az ezzel kapcsolatos disszemináció támogatása
  5. A kultúrák közötti párbeszéd erősítése
A támogatási felhívás kiemelt célcsoportja a hátrányos helyzetű, aktív korú lakosság, a fiatalkorú lakosság, az idősek, a helyi közszolgáltatásban dolgozók, illetve a potenciális alkalmazottak, továbbá nemzetiségek, etnikumok. A társadalmi együttélés, felzárkózás, közösségfejlesztés tekintetében célcsoportként jelenik meg adott projekt hatóterületén élő teljes lakosság.
 
A támogatási felhívás alapján kötelezően és választhatóan megvalósítható tevékenységek kerültek meghatározása, amelyek végrehajtása szükséges a 100%-os támogatási intenzitás elérése érdekében. A választható tevékenységek között lehetőség nyílik eszközbeszerzésre, nem építési engedély köteles felújítási tevékenyégre is, valamint a kötelezően megvalósítandó tevékenységhez kapcsolódóan az alábbi tevékenységek megvalósítására: 
 
1. A humán közszolgáltatások szakember-ellátottságának fejlesztését szolgáló ösztönző programok megvalósítása:
 a) Az igényfelmérés részeként beazonosításra került és megfelelően alátámasztott szakemberhiány, szaktudás hiány enyhítését szolgáló tevékenységek megvalósítása
b) Helyi emberi erőforrás fejlesztési terv megvalósítása
Célcsoport: a humán közszolgáltatásokban dolgozók, illetve a potenciális alkalmazottak
 
2. A hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó aktív korú emberek foglalkoztathatóságának javítását támogató szolgáltatás-csomagok kialakítása, megerősítése:
 a) A célcsoport foglalkoztathatóságát elősegítő fejlesztési tevékenységek, egyéni fejlesztési terv alapján:
·         Az egyéni kompetenciák felmérése.
  • Munkaszocializáció megszerzését segítő konstruktív és értékteremtő tevékenységek.
  • Csoportmunkában történő együttműködés kompetencia fejlesztése.
  • Munkára való képességet javító intézkedések a meglévő és a térségbe érkező, létrehozandó új munkáltatók munkaerő bázisának folyamatos minőségi biztosítása érdekében.
  • Az önálló életvitelre képessé tevő programok.
  • Az álláskereséshez felkészítő tanácsadás.
b) A hátrányos helyzetű aktív korú lakosság aktív munkaerő-piaci eszközökben való részesedésének elősegítése:
  • Mentorok alkalmazása a hátrányos helyzetből adódó sajátosságok kezelése, a munkakörnyezetbe való beilleszkedés érdekében.
  • Munkavállalóvá vált hátrányos helyzetű személy mentorálása (munkában és azon kívül). Szükséges mentorálás a munkába lépésig, illetve a programok alatt.
  • Szemléletformáló, antidiszkriminációs képzések megvalósítása a potenciális munkáltatók körében.
  • Innovatív programok kidolgozása a mélyszegénységben élők, különösen a romák, valamint a hátrányos helyzetbe került emberek integrációjának támogatására, és az őket segítő szervezetek hatékonyságának javítására.
Célcsoport: a hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó aktív korú emberek
 
3. A helyi kisközösségek társadalmi szerepének megerősítése:
a) Közösségfejlesztéshez, közösségépítéshez kapcsolódó tevékenységek:
  • Közösségszervező alkalmazása.
  • Közösségi terek és kulturális szolgáltatások kihasználtságát növelő programok
b) Fiatalok közösségépítése:
  • A közösségi terekben a korosztályi érdeklődésnek megfelelő, tartalmas programok elérhetővé tétele a fiatalok számára, ideértve a fiatalok folyamatos tájékoztatását az őket érintő képzési, tanulási, ösztöndíj, továbbá a foglalkoztatáshoz, lakhatáshoz kapcsolódó lehetőségekről.
c) Közösség egészségfejlesztése:
  • Az egészséges életmód közösségi szintű megerősítését, a közösség egészségkultúrájának fejlesztését célzó, életmód váltást támogató programok szervezése, illetve az ehhez kapcsolódó helyi kommunikáció (pl. programok, rendezvények, információs napok, előadások)
Célcsoport: az adott projekt hatóterületén élő teljes lakosság
 
4. A települési/térségi életminőség javítása, a vidék megtartó képességének fejlesztése, valamint az ezzel kapcsolatos disszemináció támogatása:
A célcsoport helyben maradását ösztönző, a helyi életminőséget javító szolgáltatás-fejlesztések programok megvalósítása:
  • Közszolgáltatások elérhetővé tétele, helyi szolgáltatások továbbfejlesztése.
  • Több települést érintő szolgáltatásfejlesztési cselekvési terv
 Konzorciumi partnerek, együttműködő partnerek:
Az EFOP-1.5.3-16 projekt megvalósítása a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet szerint kedvezményezett járások térségeiben történhet.
Csak konzorciumi formában nyújtható be támogatási kérelem, legalább 5 települési önkormányzat részvételével, legfeljebb 10 konzorciumi partnerrel a konzorciumvezetőt is beleértve.
 
A konzorcium vezetője Gyomaendrőd Város Önkormányzata lesz, a tervezett konzorciumi partnerek:
  • Csárdaszállás Községi Önkormányzat
  • Dévaványa Város Önkormányzata
  • Ecsegfalva Község Önkormányzata
  • Hunya Község Önkormányzata
 A pályázat összeállítása közben újabb konzorciumi partnerek bevonása is szükségessé válhat. A pályázati felhívás meghatározza, hogy pozitív elbírálás esetén kötelező együttműködni az alábbi pályázatokat megvalósító szervezettel:
  • az EFOP-1.7.1-16 kódszámú „Az egymást erősítő, elmaradottságot konzerváló területi folyamatok megtörése" című felhívás kedvezményezettje – amennyiben van a projekt megvalósulási helyszínén nyertes pályázat
  • az EFOP-1.3.2-16 kódszámú „Felzárkózási mentorhálózat fejlesztése" című kiemelt projekt kedvezményezettje
  • az EFOP-3.9.2-16 kódszámú „Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben –kedvezményezett térségek" című projekt kedvezményezettjei – amennyiben van a projekt megvalósulási helyszínén nyertes pályázat
 A pályázatok benyújtása folyamatban van, a lehetséges együttműködő partnerek egyelőre nem ismertek.
 
A támogatás mértéke, összege
 
Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 100 millió Ft, maximum 500 millió Ft a következő megkötések alapján:
Teljes lakónépesség (a megvalósításra kerülő projekt által elért, a megvalósításba bevont települések közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezők, fő)
 
A támogatás maximális összege (Ft)
4.000-20.000 főig:
250 000 000 Ft
20.000 fő felett:
500 000 000 Ft
 
A Gyomaendrődi járás lakóhellyel rendelkező lakónépessége meghaladja a 20.000 főt, így a felálló konzorcium 500.000.000 Ft-ra jogosult pályázni.
 
A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 100 %-a azzal a megkötéssel, hogy kizárólag kötelezően megvalósítható tevékenység vállalása esetén a támogatási összeg 60%-ig lehet támogatásban részesülni. Előleg igénylése lehetséges.
 
A projekt fizikai befejezésére a projekt megkezdését, vagy amennyiben a projekt a támogatási szerződés hatályba lépéséig nem kezdődött meg, a támogatási szerződés hatályba lépését követően legalább 24 hónap, legfeljebb 48 hónap áll rendelkezésre.
 
Jelen Felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2017. év március hó 1. naptól 2019. év március hó 1. napig van lehetőség. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:
 
I. szakasz: 2017. március 1. – 2017. április 1. (javasolt beadási idő)
II. szakasz: 2017. április 7. – 2017. május 8.
III. szakasz: 2017. május 15. – 2017. november 30.
IV. szakasz: 2017. december 7. – 2018. június 28.
V. szakasz: 2018. július 5. – 2019. március 1.
 
Az összeállított pályázati program az alábbi elemeket tartalmazza:
Járási prevenciós program, felvilágosító rendezvények, egyéni fejlesztési tervek készítése, csoportmunka tréning, önálló életvitelt javító tréning, motivációs és attitűdformáló képzés, Karrier tréning a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűek számára.
 
Egészséges életmódot népszerűsítő rendezvények és sportesemények szervezése, szabadidős és sportprogramok szervezése időskorúaknak, életmód klubok létrehozása és működtetése, Szűrőprogramok szervezése.
 
Közösségi programok szervezése, önkéntes tájékoztató programok, generációk közötti együttműködési programok, tudáscsere, nyári táborok, települési ösztöndíjprogramok középiskolai tanulóknak. 
 

Fenntartási kötelezettségek:
 
A támogatást igénylő a támogatás visszafizetésének terhe mellett vállalja, hogy az alábbi tevékenységeket a projekt megvalósítás befejezésétől számított 3 évig fenntartja:
  1. a célcsoport számára biztosított tevékenységek, programok részletes bemutatását tartalmazó szakmai anyagok saját vagy fenntartója és a bevont települések honlapján online elérhetővé tételét a társintézmények, társszervezetek részére,
  2. a támogatással megvalósított projekt általánosítható tapasztalatainak bemutatását tartalmazó tanulmány készítését és saját vagy fenntartója és a bevont települések honlapján online hozzáférhetővé tételét a társintézmények, társszervezetek részére,
  3. a projekt keretében elkészült tájékoztató anyagok ingyenes, online elérhetőségének biztosítását saját vagy fenntartója és a bevont települések honlapján,
  4. újonnan létrejövő önkéntes pontok fenntartása
A támogatási kérelemhez kötelezően csatolandó dokumentum a Helyi emberi erőforrás fejlesztési terv és mellékletei, melynek elkészítéséhez szükséges külső szolgáltató igénybevétele, ezért árajánlatokat kértünk be a Beszerzési szabályzatunk alapján, az alábbi gazdasági szereplőktől:

1. MorpheoNautica Korlátolt Felelősségű Társaság
5700 Gyula, Munkácsy Mihály utca 27/2.
Cégjegyzékszám: 04 09 008881
Adószám: 14677878-1- 04
ügyvezető: Szilágyi Tamás
telefon: +36 30 327 53 76
email: tamas.szilagyi@morpheonautica.hu
Ajánlati ár: 14.500.000 Ft + Áfa

2. EMMAROZ Tanácsadó Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
6725 Szeged, Alföldi utca 22. II. ép. A. lház. fszt. 4.
Cégjegyzékszám: 06 09 018284
Adószám: 23770515-2- 06
ügyvezető: Szénási Enikő
telefon: +36 30 958 9996
email: eniko.szenasi@fcl.org.hu
Ajánlati ár: 14.842.520 Ft + ÁFa

3. VANIN Vezetési Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság
1028 Budapest, Szabadság utca 29.
Cégjegyzékszám: 01 09 952577
Adószám: 23092994-2- 41
ügyvezető: Veszelka Tamás
telefon: +36 (1) 225 1585
email: vanin@vaninmc.com
Ajánlati ár: 14.450.000 Ft + Áfa
 

Az árajánlatok bírálata megtörtént, legkedvezőbb ajánlatot a VANIN Vezetési Tanácsadó Kft. nyújtotta, ajánlati ár: 14.450.000 Ft + Áfa. 
Az árajánlat kérésnél a fizetési feltételek között meghatározásra került, hogy a vállalkozó a pályázat benyújtását követően az ajánlati ár 10 %-ára jogosult számlát kiállítani, a fennmaradó összegre pedig a támogatói döntést követően. A konzorciumi tagokkal az a megállapodás született, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata a 10 %-ot megelőlegezi, mely a pályázat sikeressége esetén elszámolhatóvá válik, a pályázat esetleges sikertelensége esetén megoszlik települési lakosságszám arányosan a konzorciumi tagok között. 
 
Település
Lakónépesség (fő)
Hozzájárulás összege (bruttó Ft)
Gyomaendrőd
13.456
1.044.488
Dévaványa
7.874 
611.199
Ecsegfalva
1.271 
98.658
Csárdaszállás
383 
29.729
Hunya
685
51.076
 
A pályázat konzorciumi keretek között benyújtható, melyben a Gyomaendrődi járás valamennyi településének részvétele szükséges. A benyújtandó pályázati program összeállt, a konzorciumi megállapodás megkötése így a program ismertében, annak elfogadását követően lehetségessé válik. A konzorciumi megállapodás mintája a támogatási felhívás segédletei között elérhető, a konzorciumi megállapodás szintén a támogatási kérelem kötelező melléklete.
A konzorcium vezetői feladatokat a konzorciumi partnerekkel egyeztetve Gyomaendrőd Város Önkormányzata fogja ellátni.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés megtárgyalását követően hozza meg döntését.

1. döntési javaslat

"Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben - kedvezményezett térségek "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pályázat
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete konzorciumi partnerként részt kíván venni a Gyomaendrőd Város Önkormányzata által az EFOP-1.5.3-16-os pályázati felhívásra „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben a Gyomaendrődi Járásban" címmel benyújtandó pályázatban.
 
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete tudomásul veszi, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a pályázatot konzorciumi formában nyújtja be a Gyomaendrődi Járás településeivel Dévaványával, Csárdaszállással, Ecsegfalvával, és Hunyával közösen maximum 500.000.000 Ft támogatási összegre.
 
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja, hogy a felálló Konzorcium vezetői feladatait Gyomaendrőd Város Önkormányzata látja el.
 
A Képviselő-testület felhatalmazza Hegedüs Roland polgármestert a pályázat benyújtásához szükséges jognyilatkozatok megtételére.

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 04. 01.
Felelős: Hegedüs Roland
Hivatali felelős: Petényi Roland

2. döntési javaslat

"Humán erőforrás fejlesztési terv beszerzése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pályázat
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete tudomásul veszi, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Helyi emberi erőforrás fejlesztési terv és mellékleteinek összeállítására beszerzési eljárást folytatott le, mely eljárás érvényes.
 
A Képviselő-testület tudomásul veszi továbbá, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a beszerzési eljárás keretében a legkedvezőbb ajánlatot adó VANIN Vezetési Tanácsadó Kft. ajánlatát 14.450.000 Ft + Áfa összegben elfogadta.
A Helyi emberi erőforrás fejlesztési terv és mellékletei költsége (14.450.000 Ft + Áfa) a pályázatban elszámolható költség. A pályázat sikertelensége esetén a Gyomaendrőd által megelőlegezett összeg létszámarányosan településre jutó részét – azaz 51.076 Ft-ot – Hunya Község Önkormányzata a 2017. évi költségvetésében biztosítja.

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 04. 01.
Felelős: Hegedüs Roland
Hivatali felelős: Petényi Roland

3. döntési javaslat

"Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben - konzorciumi megállapodás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pályázat
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az alább olvasható Konzorciumi megállapodást megismerte, a benne foglaltakat jóváhagyja, felhatalmazza Hegedüs Roland polgármestert a Konzorciumi megállapodás aláírására az alábbi tartalommal:
 
KONZORCIUMI EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS
Támogatási kérelem benyújtására
 
 
1. Jelen konzorciumi együttműködési megállapodás (a továbbiakban Megállapodás) aláírásával a 2. pontban megnevezett szerződő felek konzorciumot hoznak létre abból a célból, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében az EFOP-1.5.3-16 Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek felhívásra (a továbbiakban: felhívás) támogatási kérelmet nyújtsanak be, és a támogatási kérelem támogatása esetén az abban foglalt célt közös együttműködéssel megvalósítsák.
A támogatási kérelem címe: Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben a Gyomaendrődi Járásban
2. A konzorcium tagjai (a továbbiakban Tagok) az alább felsorolt intézmények, szervezetek és személyek, akik az 1. pontban megjelölt támogatási kérelemben meghatározott cél(ok) megvalósításában a támogatási kérelemben foglaltaknak megfelelően a jelen Megállapodás keretei között részt vállalnak:
Szervezet neve:
Gyomaendrőd Város Önkormányzata
Postacím:
5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.
Székhely:
5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.
Azonosító szám (törzs-szám/cégjegyzékszám):
725525
Adószám:

15725527-2-04
Aláírásra jogosult képviselője:
Toldi Balázs
 
Szervezet neve:
Dévaványa Város Önkormányzata
Postacím:
5510 Dévaványa, Hősök tere 1.
Székhely:
5510 Dévaványa, Hősök tere 1.
Azonosító szám (törzs-szám/cégjegyzékszám):

725327
Adószám:
15725321-2-04
Aláírásra jogosult képviselője:
Valánszki Miklós Róbert
 
Szervezet neve:
Ecsegfalva Község Önkormányzata
Postacím:
5515 Ecsegfalva, Fő u. 67.
Székhely:
5515 Ecsegfalva, Fő u. 67.
Azonosító szám (törzs-szám/cégjegyzékszám):
344740
Adószám:
15344746-2-04
Aláírásra jogosult képviselője:
Kovács Mária
 
Szervezet neve:
Hunya Község Önkormányzata
Postacím:

5555 Hunya, Rákóczi út 19.
Székhely:

5555 Hunya, Rákóczi út 19.
Azonosító szám (törzs-szám/cégjegyzékszám):
346788
Adószám:
15346786-2-04
Aláírásra jogosult képviselője:
Hegedüs Roland
 
 
Szervezet neve:
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
Postacím:
5621 Csárdaszállás, Petőfi utca 17.
Székhely:
5621 Csárdaszállás, Petőfi utca 17.
Azonosító szám (törzs-szám/cégjegyzékszám):
725570
Adószám:
15725572-2-04
Aláírásra jogosult képviselője:
Petneházi Bálint Lászlóné
 
A Konzorcium vezetőjének a jelen Megállapodás aláírásával a Tagok Gyomaendrőd Város Önkormányzatát (a továbbiakban Vezető-t) választják.
3. Jelen Megállapodás aláírásával a Tagok Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:11. §-a és 6:15. §-a alapján meghatalmazzák a Vezetőt, hogy helyettük és nevükben a támogatási kérelmet aláírja, benyújtsa és a támogatási kérelem elbírálása során a konzorciumot képviselje.
A Tagok kijelentik, hogy a támogatási kérelemben foglaltakat ismerik, és az abban foglaltakat magukra nézve kötelezőnek ismerik el.
4. Jelen Megállapodás aláírásával a Tagok kötelezettségek vállalnak arra, hogy a támogatási kérelem támogatása esetén a projektet az abban foglaltak szerint megvalósítják, és ennek érdekében együttműködnek.
5. Tagok kijelentik, hogy a felhívás részét képező „Konzorciumi együttműködési megállapodás támogatásban részesített projekt megvalósítására” című dokumentumot ismerik, és a támogatási kérelem támogatása esetén az abban foglalt tartalommal, valamint a támogatási kérelemben és a támogatási kérelemről hozott döntésében foglalt tartalommal szerződést kötnek.
6. Jelen Megállapodás a támogatási kérelem mellékletét képezi.
7. Jelen Megállapodás megszűnik, ha a támogatási kérelem nem részesül támogatásban, illetve ha a Tagok a projekt megvalósítására konzorciumi együttműködési megállapodást kötnek.
A Tagok a Megállapodást átolvasták, és közös értelmezés után, mint akaratukkal és elhangzott nyilatkozataikkal mindenben egyezőt aláírták.
 
Konzorcium vezetője
 
 
..............................................
Toldi Balázs
Gyomaendrőd Város Önkormányzata
 
P.H.
 
Aláírás dátuma:
 
……………………………
 
konzorciumi tag
 
 
..............................................
Valánszki Miklós Róbert
Dévaványa Város Önkormányzata
 
P.H.
 
Aláírás dátuma:
 
……………………………
 
konzorciumi tag
 
 
..............................................
Kovács Mária
Ecsegfalva Község Önkormányzata
 
P.H.
 
Aláírás dátuma:
 
……………………………
 
konzorciumi tag
 
 
..............................................
Hegedüs Roland
Hunya Község Önkormányzata
 
P.H.
 
Aláírás dátuma:
 
……………………………
 
 
konzorciumi tag
 
 
..............................................
Petneházi Bálint Lászlóné
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
 
P.H.
 
Aláírás dátuma:
 
……………………………
 
 
 
 
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe