3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2017. április 26-i ülésére

Tárgy:   Cafetéria szabályzat felülvizsgálata
Készítette:   Kocsisné Takács Gabriella
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Hunya Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a cafetéria-juttatások rendszerén keresztül biztosítja az Önkormányzattal közalkalmazotti jogviszonyban álló munkavállalók, valamint a főállású polgármester részére az egységes elvek alapján szabályozott természetbeni juttatásokat.
A 2017. évre vonatkozó jogszabályi változások a cafetéria-juttatások szabályozását is érintették.
A főállású – sajátos foglalkoztatási jogviszonyban álló – polgármester esetében a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó szabályozás az irányadó, mely szerint a cafetéria juttatás kötelező, a közalkalmazottak esetében adható juttatás.
A főállású polgármesterre irányadó szabályozás az alábbi:
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban Kttv.) 151. § -a szabályozza  a cafeteria juttatásokra vonatkozó általános szabályokat. Ennek értelmében a köztisztviselők – választásuk szerint – a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban Szja.) 71. § (1) bekezdésében felsorolt juttatásokra, legfeljebb az ott meghatározott mértékig és feltételekkel a Kormány által meghatározott rendben jogosultak.
2017. január 1-jén léptek hatályba az Szja. törvény béren kívüli juttatásokra vonatkozó új szabályai. Az Szja. törvény 71. § (1) bekezdése értelmében:  
„71. § (1) Béren kívüli juttatásnak minősül – ha a juttató a munkáltató – a munkavállalónak az adóévben
a) juttatott pénzösszegnek az éves keretösszeget meg nem haladó része;
b) a Széchenyi Pihenő Kártya
ba) szálláshely alszámlájára utalt, kormányrendeletben meghatározott szálláshely-szolgáltatásra felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb 225 ezer forint támogatás;
bb) vendéglátás alszámlájára utalt, melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb 150 ezer forint támogatás;
bc) szabadidő alszámlájára utalt, a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásra felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb 75 ezer forint támogatás."
A juttatott pénzösszeg éves keretösszege évi 100 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll.
 
Magyarország 2016. évi központi  költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény 59. § (4) bekezdése alapján a költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafetéria-juttatásának kerete, a juttatást teljesítő munkáltatót terhelő közterheket is magába foglaló együttes összege a 2017. évben nem haladja meg a bruttó 200.000 forintot.
A cafetéria juttatás éves összegét az Önkormányzat Képviselő-testülete az évenként elfogadásra kerülő költségvetési rendeletében határozza meg.
A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény hatálya alá tartozó – az Önkormányzattal közalkalmazotti jogviszonyban álló – munkavállalók esetében a törvényi előírások nem korlátozzák a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások körét, de az egységes szabályozás érdekében az Önkormányzat a cafetéria juttatást munkahelyi étkeztetés keretében látja célszerűnek felhasználni, melyet a Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 70.§-a alapján biztosít. Ez azt jelenti, hogy a közalkalmazottak az éves cafetéria keretösszeg nettó értékét az Önkormányzat által működtetett konyhán tudják étkezésre fordítani.
A végzett számítások alapján a heti 40 órában foglalkoztatott közalkalmazott cafetéria juttatása az alábbiak szerint alakul:
 
Cafetéria elem Éves bruttó keretösszeg Ft. Munkáltatói járulék % Munkáltatói járulék Ft. Éves nettó keretösszeg Ft. Havi nettó keretösszeg Ft.
Munkahelyi étkeztetés     200.000
Alap*1,18 után fizetendő:
15 % SZJA
22 % EHO
Összesen: 43,66 %
Alap: 164.277 Ft.
SZJA: 24.642 Ft.
EHO: 36.141 Ft.
139.217 Ft. 11.600 Ft.

A fenti változások miatt szükségessé vált, a jelenleg hatályos cafetéria szabályzat módosítása, mely a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.
A cafetéria szabályzat szövegét a döntési javaslat tartalmazza.
 
Kérem a tisztelt Képviselő-testületet a cafetéria-juttatás szabályzatát tárgyalja meg és döntsön annak elfogadásáról.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Cafetéria szabályzat felülvizsgálata"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat cafetéria-juttatás szabályzatát az alábbi tartalommal fogadja el:
 
Hunya Község Önkormányzat
Cafetéria-juttatás szabályzata
 
I.       Általános rendelkezés

1. Hunya Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a cafetéria-juttatások rendszerén keresztül biztosítja az Önkormányzattal közalkalmazotti jogviszonyban álló munkavállalók és főállású polgármester részére az egységes elvek alapján szabályozott béren kívüli-, és egyéb meghatározott juttatásokat.
2. A juttatás, a 2011. évi CXCIX törvény, az 1995. évi CXVII. törvény, valamint jelen szabályzatban meghatározott cafetéria elemek közül választható.

 
II.     Cafetéria-juttatásra való jogosultság

1.  Cafetéria-juttatás igénybevételére jogosult az Önkormányzattal
a.) munkaviszonyban álló főállású polgármester,
b.) az önkormányzattal közalkalmazotti jogviszonyban álló alkalmazottak. 
2. A dolgozó nem jogosult cafetéria-juttatás igénybevételére:
a.) a szülési szabadság, terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási-díj, a gyermekgondozási-segély folyósításának időtartamára,
b.) 30 napot meghaladó távollét esetében a távollét első napjától kezdve,
3. A munkaviszonyt létesítő dolgozó a cafetéria-juttatást a jogviszony létesítés napjától veheti igénybe.
4. A cafetéria-juttatás igénybevételére való jogosultság a jogviszony megszűnésének napján szűnik meg.
 
III.  Cafetéria-juttatás igénylése  
 
1. Az Önkormányzat minden év február 15. napjáig tájékoztatja a dolgozókat az igénybe vehető cafetéria-juttatásról.
2.A dolgozók március 1. napjáig nyilatkoznak a cafetéria-juttatás éves összegének felhasználásáról, a választott cafetéria-juttatásról és annak mértékéről.
3. A dolgozó a nyilatkozattétellel hozzájárul ahhoz, hogy a cafetéria-juttatás igényléséhez szükséges adatait az ahhoz szükséges mértékben a cafetéria-juttatás nyilvántartást vezető kezelje.
4. Az, aki az Önkormányzattal év közben létesít munkaviszonyt, illetve jogosultsága év közben keletkezik, a  nyilatkozatot az első munkában töltött napot követő 15 napon belül, de legkésőbb a cafetéria-juttatás igénybevételének  első napjáig teszi meg.
5. A dolgozó nyilatkozata a tárgyév január 1. napjától, - cafetéria-juttatás igénybe vételére való jogosultságtól – december 31-ig – vagy munkaviszony megszűnéséig terjedő időszakra vonatkozik. A  nyilatkozat év közben nem módosítható.
6. A nyilatkozatot egy példányban, aláírással ellátva az ügyintézőnek kell leadni.

 
IV.  Cafetéria-juttatás összege

 
1. A cafetéria-juttatás éves összegét az Önkormányzat Képviselő-testülete az évenként elfogadott költségvetési rendeletében határozza meg.
2. A cafetéria-juttatás összege biztosít fedezetet, az egyes juttatást terhelő közterhekre is.
3. A cafetéria-juttatás összege arányosan kerül megállapításra:
 
a.) azon munkatársak esetében, akik munkaviszonya év közben keletkezik, vagy szűnik meg,

b.) amennyiben a dolgozó részmunkaidőben kerül foglalkoztatásra.

4. A tárgyévben igénybe nem vett cafetéria-juttatás összege a következő évre nem vihető át.

 
V.     Cafetéria-juttatásra vonatkozó elszámolási szabályok
 
1. A cafetéria-juttatás elszámolása bruttó módon történik, tartalmazza a közterhek költségeit.
2. Ha a dolgozó jogviszonya év közben szűnik meg, köteles a részére nyújtott cafetéria összeggel az utolsó munkában töltött napon elszámolni.
3. Amennyiben a dolgozó a tárgy évben a cafetéria-juttatás időarányosan felhasználható mértékénél többet vett igénybe, úgy a különbözet – előzetes hozzájárulásával – illetményéből levonásra kerül.
4. Nem kell visszafizetni a cafetéria-juttatás értékét, ha a jogviszony a dolgozó halálával szűnik meg.
5. Amennyiben a dolgozó nem jogosult cafetéria-juttatás igénybevételére az időarányos részt meghaladó mértékben igénybe vett cafetéria-juttatás értékét, a távollét utáni első munkanapon vissza kell fizetni, illetve vissza kell adni.
6. Ha a munkavállalót tárgyév közben áthelyezik, az egyes munkáltatóknál cafetéria-juttatásra időarányosan jogosult. Ha a munkavállaló a korábbi munkáltatónál az időarányos részt meghaladó értékű cafetéria-juttatást vett igénybe, visszafizetési kötelezettség nem terheli, azonban az időarányos részt meghaladó mértékkel az új munkáltatónál igénybe vehető cafetéria-juttatás értékét – legfeljebb az új munkáltatónál igénybe vehető juttatás mértékéig – csökkenteni kell.

 
VI.  Cafetéria-juttatások
 
A.)   A főállású polgármester alábbi cafetéria-juttatást választhatja:
 
Készpénz kifizetés cafetériában

1. Készpénz kifizetés éves keretösszege a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (6) bekezdés e) pontjában meghatározott összeg.
2. A készpénz kifizetés évente két részletben, minden év április 30. és augusztus 31. napjáig kerül utalásra, az ezen cafetéria-juttatást választó dolgozó részére.
 
Széchenyi Pihenő Kártya

1.  A munkáltató névre szóló, bankkártya elven működő, elektronikus utalványkártya formájában OTP Szép kártyát biztosít dolgozói részére. Az e juttatást választó három különböző alszámla között oszthatja meg az erre szánt összeget:
a.) szálláshely: A cafetéria összeg keretéig, maximum bruttó 200 000.- Ft.
b.) vendéglátás: 150 000.- Ft.
c.) szabadidő: 75 000.- Ft.
2. A Széchenyi Pihenő Kártya alszámlái minden év április 30. napjáig feltöltésre kerülnek.
3. A munkavállalóknak nyilatkozniuk kell, hogy más munkáltatótól részesülnek-e béren kívüli juttatásban. A kapott juttatásokat össze kell számolni, mert a kedvezményes adózás csak a törvényben meghatározott mértékig lehetséges.
 
B.)   A közalkalmazotti jogviszonyban álló munkavállalók azalábbi cafetéria-juttatást választhatják:

 
Munkahelyi étkeztetés

1.A munkavállalók munkahelyi étkeztetésnek minősülő szolgáltatás  keretében a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen megvalósuló ételfogyasztást vehetnek igénybe, melyet az Önkormányzat telephelyén működő főzőkonyhán biztosítunk.
2. A munkahelyi étkeztetés keretösszegét Magyarország 2016. évi központi  költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény 59. § (4) bekezdése alapján határozzuk meg.
3. A munkavállaló által elfogyasztott adagszámokról és annak értékéről a főzőkonyhán nyilvántartást kell vezetni.
 
VII. Egyéb rendelkezés

Jelen szabályzat az elfogadást  követő nap lép hatályba,  ezzel egyidejűleg az önkormányzat 68/2016. (VI.29.) KT határozattal elfogadott cafetéria szabályzata hatályát veszti.
 
 Hunya, 2017. január 20.
                                                                                              Hegedüs Roland
                                                                                                 polgármester 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe