5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2017. június 28-i ülésére

Tárgy:   Kölcsön visszafizetési határidejének módosítása
Készítette:   Balogh Rita
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Hunya Község Képviselő Testülete 2016. évben egy alkalommal nyújtott kölcsönt a Gyomaközszolg Nonprofit Kft. részére. A Képviselő-testület a 75/2016. (VI.29.) Kt. határozata alapján 154.062 Ft kölcsönt biztosított a cég részére. A Kft. a kapott kölcsön összegét a Regionális Hulladékkezelő Kft-vel szemben fennálló tartozásának rendezésére volt köteles fordítani. A szerződésekben a kölcsön visszafizetési határideje 2017. június 30-ában lett meghatározva.
A Gyomaközszolg Kft. ügyvezetője 2017. június 14-én kelt levelében kérelemmel fordult Hunya Község polgármesteréhez és Képviselő-testületéhez. Az ügyvezető igazgató a hulladékgazdálkodásban kialakult bizonytalan helyzetre való tekintettel kérte a kölcsönök visszafizetési határidejének módosítását 2017. december 31. napjára.
 
A kérelem indokai között szerepelt, hogy a hulladékgazdálkodási bevételei a kft-nek több hónapos csúszással érkeznek csak meg. Az ügyvezető tájékoztatása alapján az FBH-NP. Nonprofit Kft. felé irányuló követelés összege a 2017. január-áprilisi időszakban mintegy 78 millió Ft. Ezen szolgáltatásból 46 millió Ft-ot számlázhatott le a Gyomaközszolg Kft. a közszolgáltató felé. A kiállított számla fizetési határideje 2017. április 22-én lejárt, de a szolgáltatási bevétel a mai napig nem érkezett meg a Gyomaközszolg Kft. számlájára. A számlák kifizetésére akkor kerülhet csak sor, amennyiben az FBH-NP Kft. és az NHKV Zrt. között az elszámolás megtörténik.
 
Mivel a Gyomaközszolg Kft. nem kapja meg határidőben az ellátott feladat után járó bevételeit, így a cég kifizetetlen számlái is felhalmozódtak. 2017. április 30. napjáig a Gyomaközszolg Kft. lejárt tartozásainak összege meghaladja a 45 millió forintot.
 
A Kft. számára komoly erőfeszítést jelent a napi működési feltételek biztosítása, a munkabérek, járulékok, üzemanyag költség és az Áfa határidőben történő megfizetése. A Kft. egy kötelező önkormányzati feladat ellátásában közreműködik, a hulladékszállítási feladat zavartalanságának biztosítása az egész település érdeke.
 
A felvázolt külső körülmények komoly likviditási nehézséget okoznak a cég életében, így javasoljuk a Képviselő-testületnek a kérelem támogatását és a kölcsönszerződés módosítását oly módon, hogy a kölcsön visszafizetési határidejét 2017. december 28-ában határozza meg.

 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, szíveskedjen az előterjesztést megvitatni és döntését meghozni.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság  
 
Döntési javaslat

"Gyomaközszolg Nonprofit Kft. kérelme"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaközszolg Nonprofit Kft. önkormányzattal szemben fennálló 154.062 Ft összegű tartozásának visszafizetési határidejét 2017. december 28. napjára módosítja. Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Hegedüs Roland polgármestert a szerződés módosításához kapcsolódó jognyilatkozatok megtételére, aláírására. 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal


Mellékletek:
« Vissza
Vissza a főmenübe