9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2017. június 28-i ülésére

Tárgy:   Elektronikus ügyintézési ütemterv
Készítette:   Megyeri László
Előterjesztő:   Dr. Uhrin Anna jegyző

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól 2015. évi CCXXII. törvény (a továbbiakban: E-ügyintézési tv.) 108. § (1) bekezdése alapján az elektronikus ügyintézésre kötelezett szervezetek 2018. január 1. napjától kötelesek az ügyek elektronikus intézését az E-ügyintézési tv.-ben meghatározottak szerint biztosítani. Az E-ügyintézési tv. 1. § 17. pontja alapján ez a kötelezettség a helyi önkormányzatra is kiterjed.
Azt, hogy ez tartalmilag mit jelent, az E-ügyintézési tv. 25. § (3) bekezdése határozza meg. E szerint az elektronikus ügyintézést biztosító szerv köteles olyan, elektronikus ügyintézést biztosító információs rendszer működtetésére, amely biztosítja legalább:
a) az ügyfél ügyintézési rendelkezésének lekérdezését,
b) a személyre szabott ügyintézési felületen keresztül történő ügyintézés lehetőségét,
c) elektronikus azonosításhoz kötött szolgáltatás nyújtása esetén a központi azonosítási ügynök szolgáltatáson keresztül elérhető elektronikus azonosítási megoldások ügyfél általi használatát,
d) a Kormány rendeletében meghatározott biztonságos kézbesítési szolgáltatáson keresztül történő kézbesítést, a neki címzett üzenetek fogadását,
e) az ügyfél által elektronikus úton tett jognyilatkozatok, elküldött iratok kézhezvételének jogszabályban meghatározott módon történő haladéktalan igazolását,
f) a legalább fokozott biztonságú és közigazgatási követelményeknek megfelelő elektronikus aláírással ellátott, illetve elektronikus bélyegzővel ellátott elektronikus dokumentumok feldolgozását,
g) e törvény szerint hitelesített dokumentumok előállítását,
h) az ügyfél részére kézbesítendő iratok kézbesítését biztonságos kézbesítési szolgáltatás útján,
i) az eljárásért fizetendő terhek elektronikus fizetését, és
j) az elektronikus űrlapkitöltés-támogatási szolgáltatással létrehozott elektronikus űrlapok kezelését.
 
Fentiek leegyszerűsítve tartalmilag azt jelentik, hogy az e-ügyintézésre kötelezett szervnek:
a) biztosítania kell az ügyfelekkel folytatott, hiteles azonosításon alapuló, és a kézbesítés időpontját is hitelesen visszakereshető módon megvalósító elektronikus kommunikációt (ennek csak az E-ügyintézési tv.-ben meghatározott eljárási rendben kialakított és tartalmi követelményeknek megfelelően nyújtott szolgáltatások felelnek meg, tehát pl. egy egyszerű e-mail nem);
b) az így beérkezett dokumentumok hitelességének ellenőrzését és a törvényben meghatározott követelményeknek megfelelő hitelesítését;
c) az elektronikus fizetést, és
d) az elektronikus űrlapok kezelését.
 
Minden 2018. január 1-ig rendszercsatlakozó önkormányzat esetében az ASP által biztosított ELÜGY szolgáltatások és ASP szakrendszerek, amelyek az általa ellátott feladatok tekintetében „minimálisan” megfelelnek a törvényi előírásoknak.
 
Az önkormányzati ASP rendszerről szóló 257/2016. (VIII. 31.) Korm. rendelet értelmében a 2019. január 1-ig fog csatlakozni Gyomaendrőd, Csárdaszállás és Hunya is.
Az átmeneti időszakban az önkormányzatokra rótt követelmények teljesítését az alábbi módon látjuk megvalósíthatónak:
A fenti körbe tartozó önkormányzatok 2018. január 1-éig egyenként csatlakoznak az e-Papír szolgáltatáshoz, de a hozzájuk kapcsolódó témacsoportokat, ügyköröket - az ASP-hez csatlakozottakhoz hasonlóan - központilag, az ASP konzorcium határozza meg és fogja össze a teljes érintett önkormányzati körre – így ezen ügykörök kapcsán biztosított a KAÜ, BKSZ, e-Papír és SZÜF használata[1].
A fent leírtakat informatikai fejlesztés nélkül lehet megvalósítani, hiszen az e-Papírhoz való csatlakozáshoz egy űrlap kitöltésére, egy Hivatali kapura és egy böngészős RNY igénylésre van szükség.
A fenti megoldás azonban csak azokra az esetekre, ügyekre alkalmazható, melyekre nincs formalizált nyomtatvány. Formalizált nyomtatvány azonban több önkormányzatnál több ügyre is van, ezekre jelenleg az ÁNYK űrlapok jelenthetnek – informatikai fejlesztést nem igénylő – megoldást, mely esetben szintén biztosított a KAÜ, BKSZ és SZÜF használata, későbbiekben pedig az iFORM.
 
Gyomaendrőd önkormányzata 2011, Csárdaszállás és Hunya önkormányzatai pedig 2013 óta nyújtanak ÁBT szolgáltatást az ügyfelek részére elsősorban a helyi adózásban, mezőőrizetben, az üzletek működésével kapcsolatos, továbbá a polgári peres eljárásokban.
 
E-ügyintézési tv. 108. §-ának (3) bekezdése szerint az elektronikus ügyintézésre kötelezett szervezetnek 2017. június 30-ig ütemtervet kell készíteni és azt a Elektronikus Ügyintézési Felügyelet számára meg kell küldeni.
Az elkészített ütemterv az átmeneti időszakra való felkészülést és a törvényi követelmények biztosítása érdekében az ÁBT szolgáltatás teljes körűvé tételét célozza meg.
 
Kérem a Képviselő-testületet, hogy a mellékelt e-ügyintézési ütemtervet elfogadni szíveskedjen.
 

[1] Személyre Szabott Ügyintézési Felület (SZÜF), Ügyfél ügyintézési rendelkezésének nyilvántartása (RNY), Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ), Biztonságos Kézbesítési Szolgáltatás (BKSZ), Általános célú elektronikus kéreleműrlap szolgáltatás (e-Papír), Összerendelési Nyilvántartás (ÖNY), ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás (ÁBT)

Döntési javaslat

"Elektronikus ügyintézési ütemterv"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: szervezeti, személyi ügyek
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja Hunya önkormányzatának elektronikus ügyintézés bevezetéséhez készített ütemtervet a következő tartalommal:

"ÜTEMTERV
az elektronikus ügyintézés biztosítása érdekében
 
Önkormányzat neve: Hunya Község Önkormányzata
Címe:5555 Hunya, Rákóczi u. 19.
Telefon/ E-mail cím: 66-521-601, jegyzo@gyomaendrod.hu
 
Bevezető:
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (a továbbiakban: E-ügyintézési tv.) 108. § (1) bekezdése alapján az elektronikus ügyintézésre kötelezett szervezetek 2018. január 1. napjától kötelesek az ügyek elektronikus intézését az E-ügyintézési tv.-ben meghatározottak szerint biztosítani.
Hunya önkormányzata 2019. január 1-én csatlakozik az önkormányzati ASP rendszerhez, amely szinte teljes körűen biztosítja az e-ügyintézési szolgáltatásokat.
Ezt megelőzően Hunya önkormányzata már 2013 óta nyújt ÁBT szolgáltatást az ügyfelek részére elsősorban a helyi adózásban, az üzletek működésével kapcsolatos, továbbá a polgári peres eljárásokban.
Az E-ügyintézési tv. 108. §-ának (3) bekezdése szerint az elektronikus ügyintézésre kötelezett szervezetnek 2017. június 30-ig ütemtervet kell készíteni. Az elkészített ütemterv a törvényi követelmények biztosítása érdekében az e-ügyintézésre való felkészülést és az önkormányzati ASP rendszercsatlakozásáig szóló átmeneti időszakra az ÁBT szolgáltatás teljes körűvé tételét célozza meg.

1.) Fel kell mérni, hogy önkormányzati rendelet, szabályzat, utasítás tartalmaz-e az elektronikus ügyintézést korlátozó vagy kizáró, az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény rendelkezéseire tekintettel 2018. január 1-től fenn nem tartható rendelkezést. A tiltó vagy korlátozó rendelkezések, intézkedések esetében elő kell készíteni a módosító vagy hatályon kívül helyező rendelkezéseket.
Felelős: jegyző
Határidő: a felmérésre: 2017. augusztus 31., módosításra, hatályon kívül helyezésre: 2017. december 15.
 
2.) Az elektronikus ügyintézés és az informatikai együttműködés 2018. január 1-től történő megvalósítása érdekében az önkormányzat által igénybe veendő SZEÜSZ, KEÜSZ szolgáltatások körének meghatározása.
Felelős: jegyző
Határidő: 2017. szeptember 30.
 
3.) Annak a felmérése, hogy az önkormányzatnál mely ügyeket lehet elektronikus űrlap benyújtásával kezdeményezni, a 2015. évi CCXXII. törvényben foglaltaknak megfelelően.
Felelős: jegyző, aljegyző
Határidő: 2017. augusztus 31.
 
4.) Egyeztetés a SZEÜSZ, KEÜSZ szolgáltatások szolgáltatóival a szolgáltatásokhoz történő csatlakozás ütemezéséről.
Felelős: aljegyző
Határidő: 2017. augusztus 31.
 
5.) Annak a felmérése, hogy mely munkatársaknak kell elektronikus aláírást biztosítani. A felmérés terjedjen ki arra, hogy a minősített aláíró tanúsítványhoz elegendő-e az állam által ingyenesen biztosított, e-személyi igazolványhoz igényelhető személyes aláírói tanúsítvány vagy a kereskedelemben beszerezhető munkatársi és szervezeti aláíró tanúsítvány szükséges. Amennyiben elegendő az önkormányzati ASP-hez rendszeresített e-személyi igazolvány, és az ahhoz igényelhető személyes aláírói tanúsítvány, akkor fel kell gyorsítani az e-személyi igazolvány, vagy munkatársi és szervezeti aláíró tanúsítvány szükségessége esetén, ezek beszerzését és rendszeresítését.
Felelős: jegyző, aljegyző
Határidő: felmérésre 2017. augusztus 15.,  e-szig. olvasó beszerzésre 2017. szeptember 30.
 
6.) Az önkormányzatnál ügyindításra rendszeresített űrlapok elektronikus változatának elkészítése és a személyre szabott ügyintézési felületen történő közzététele.
Felelős: aljegyző
Határidő: az űrlapok elkészítésére: 2017. december 1., az űrlapok közzétételére a személyre szabott ügyintézési felületen: 2017. december 15.
 
7.) Az elektronikus ügyintézés bevezetésének következtében az ügyintézés folyamatát érintő változásokról oktatás a teljes személyi állomány részére
Felelős: aljegyző
Határidő: 2017. december 15.
 
8.) Az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos tájékoztatások közzététele.
Felelős: jegyző
Határidő: 2017. december 29.
 
9.) Csatlakozás a SZEÜSZ, KEÜSZ szolgáltatásokhoz.
Felelős: jegyző
Határidő: a szolgáltatóval történt egyeztetés szerinti időpontban, legkésőbb 2017. december 31.
 
10.) Az eljárási terhek elektronikus megfizetésének lehetővé tétele, a minimális megfeleléshez szükséges bankszámlaszám feltüntetésével, az elektronikus űrlapokra, és nyomtatványokra.
Felelős: jegyző
Határidő: 2017. december 31.
 
11.) Az önkormányzat az E-ügyintézési törvény szerinti elektronikus ügyintézésének megvalósulása.
Felelős: jegyző
Határidő: 2018. január 1.
 
Dátum: Hunya, 2017. június 26.
 
 
 
dr. Uhrin Anna
 
jegyző

"

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe