4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2017. október 25-i ülésére

Tárgy:   A szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítása
Készítette:   Balogh Rita, Keresztesné Jáksó Éva
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Belügyminisztérium (a továbbiakban: Támogató) a szociális célú tüzelőanyag támogatás keretében kiadta a BMÖGF/69-67/2017 iktatószámú támogatói okiratot, melyben a Támogató, Hunya Község Önkormányzatát (továbbiakban: Kedvezményezett), a benyújtott pályázat alapján 2017. szeptember 29. napján kelt, BMÖGF/69-63/2017. iktatószám alatti miniszteri döntésnek megfelelően 723.900 Ft, azaz hétszázhuszonháromezer - kilencszáz forint vissza nem térítendő támogatásban részesíti.
A miniszteri döntés alapján nyújtott támogatást a Kedvezményezett kizárólag az alábbiakban meghatározott célokra, a jelzett keretösszeg erejéig használhatja fel:
           
lágylombos tűzifa                 76 erdei köbméter
 
A pályázati kiírás alapján az önkormányzatnak önrész vállalása kötelező, mivel a kedvezményezett települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről szóló 105/2015.(IV.23.) Korm. rendelet 2. melléklete alapján Hunya község nem tartozik a jelentős munkanélküliséggel sújtott települések közé. Községünk az említett kormányrendelet 3. melléklete alapján az Átmenetileg kedvezményezett települései közé tartozik. Ennek értelmében a pályázati kiírás 5/b pontja alapján 7.500,- Ft/erdei m3 + Áfa támogatásban részesülhet a település és az 5/c pont alapján 1000,- Ft/erdei m3 + Áfa önrész vállalása a pályázat feltétele.

A fentiek és a megváltozott mennyiség alapján Hunya Község Önkormányzatának 96.520 Ft önrészt kell vállalnia.

A Kedvezményezett a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet 2018. február 15-éig osztja ki a rászorulók részére, a támogatás teljes összegének pénzügyi felhasználása legkésőbb 2018. március 31- ig történhet meg.

A 88/2016. (IX.21.) Hunya Képviselő-testület határozat 3) bekezdése alapján a pályázat pozitív elbírálását követő testületi ülésre a rászorultság szabályait és az igénylés feltételeit tartalmazó rendeletmódosítást el kell készíteni. A hivatal elvégezte a rendelet felülvizsgálatát és az alábbi módosításokat javasolja:
-          a beérkezett kérelmeket a Képviselő-testület bírálja el a soron következő ülésén, ezért a rendelet 1. § (4) bekezdése törlésre kerül, melyben a képviselő-testület a támogatás iránti kérelmek elbírálását a Polgármesterre ruházta át.
-          módosítani szükséges a rendelet 3. § (1) bekezdését, mely a kérelmek benyújtására rendelkezésre álló határidőt határozza meg: 2017. november 22. – 2017. december 5.

A rendelet további módosítást nem igényel, mivel a pályázat tartalmi elemei nem változtak az előző évhez képest.

Előzetes hatásvizsgálat
 
1. A tervezett jogszabály társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
Hunya Község Önkormányzata az elnyert pályázathoz biztosítja az önrészt, a támogatás biztosításához rendelkezésre áll a szükséges forrás. Szociális tűzifa támogatással az önkormányzat segíteni tudja a szociálisan rászorult hunyai lakosok téli tüzelőjének megvásárlását, lakásfenntartását.
 
2. Környezeti és egészségi következményei:
A rendeletben foglaltak végrehajtásának környezeti és egészségi következményei hatásai nincsenek.
 
3. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások:
A rendeletben foglaltak végrehajtásának az adminisztratív terheket befolyásoló hatása nincs.
 
4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A rendelet módosításával önkormányzatunk a rendelet módosításával lehetővé teszi a pályázaton elnyert támogatás felhasználását.
 
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek az Önkormányzatnál rendelkezésre állnak.

 
Az önkormányzati rendeletekhez indoklási kötelezettség is társul. Az indokolásban a jogszabály előkészítőjének feladata azoknak a társadalmi, gazdasági, szakmai okoknak és céloknak a bemutatása, amelyek a szabályozást szükségessé teszik. Az indokolásban ismertetni kell a jogi szabályozás várható hatását is.

  /2017. (….) önkormányzati rendelet
a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 11/2016. (XII. 1.)
önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolása
 
A helyi rendelet módosításának célja a szociális célú tüzelőanyag támogatás biztosítása az arra szociálisan rászorult személyek részére.
 
Részletes indokolás
 
1. § Hunya Község Önkormányzata a szociális célú tűzifa iránti kérelem beadásának határidejét 2017. november 22. napjától 2017. december 5. napjáig határozta meg.
 
2. § A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
 
 
Kérem a Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, a döntési javaslat elfogadására.

Döntési javaslat

"A szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 11/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: szociális ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Tervezet
…/….. (……) önkormányzati rendelet
a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 11/2016. (XII. 1.) önkormányzati
rendelet módosításáról
 
Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése alapján és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
 
1. § Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 11/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: ÖR.) 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) A támogatás megállapítása iránti kérelem az arra rendszeresített formanyomtatványon a szükséges mellékletek csatolásával postai úton vagy személyesen a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Hunyai Kirendeltségéhez nyújtható be 2017. november 22. napjától 2017. december 5. napjáig.”
 
2. § (1) Ez a rendelet 2017. november 10-én lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.
(2) Hatályát veszti az ÖR. 1. § (4) bekezdése.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe