6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2017. október 25-i ülésére

Tárgy:   Mezei őrszolgálat létrehozása
Készítette:   Enyedi László, Kocsisné Takács Gabriella
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény szabályozza a mezei őrszolgálat létrehozásával, a mezőőr alkalmazásával kapcsolatos teendőket, illetve a mezőőr feladatait.
 
Mezei őrszolgálat létesítése:
 
- A települési önkormányzat a közigazgatási területéhez tartozó termőföldek - ide nem értve az erdőt, a halastavat - őrzéséről mezei őrszolgálat létesítésével gondoskodhat.
- A mezei őrszolgálat létrehozását a mezőgazdasági igazgatási szervnek be kell jelenteni, amely az őrszolgálatot közhiteles hatósági nyilvántartásba veszi. A bejelentésnek tartalmaznia kell az őrszolgálat létszámát, az őrzött terület mértékét és a földrészletek helyrajzi számát.
- A mezei őrszolgálat a nyilvántartásba vett területen látja el tevékenységét.
- Az őrszolgálat létszámát a működési területhez és a körzetben tevékenykedő egyéb közfeladatot ellátó őrszolgálatok működéséhez mérten úgy kell megállapítani, hogy annak napi, rendszeres ellenőrzése biztosítható legyen.
- Az önkormányzati mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a földhasználó, ha ez ismeretlen, a tulajdonos által kifizetett mezőőri járulékból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból kell fedezni.
- A mezőőri járulék mértékét és megfizetésének módját a települési, a fővárosban a fővárosi kerületi önkormányzat, a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről szóló helyi önkormányzati rendeletében szabályozza.
- Az önkormányzat a mezei őrszolgálat megalakítása előtt az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló törvényben meghatározott együttműködési megállapodást köt a rendőrséggel.
- Az önkormányzati mezei őrszolgálat esetében, a mezőőri járulék adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. Az eljárásra az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzat jegyzője jogosult.
 
Mezőőr:
 
- A mezőőr a termőföldek őrzését, valamint a termőföldön lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, földmérési jelek vagyonvédelmét ellátó személy.
- A mezőőr feladatát az őrszolgálatot létrehozó települési önkormányzat utasításai szerint végzi, szakmai felügyeletét a mezőgazdasági igazgatási szerv és a rendőrség látja el.
- A fenntartó a mezőőr foglalkoztatásáról, illetve a foglalkoztatás megszüntetéséről a mezőgazdasági igazgatási szervet és a rendőrséget a foglalkoztatást, illetve annak megszüntetését megelőzően öt napon belül írásban értesíti.
- A mezőőr e törvényből, a működési és szolgálati szabályzatból, mezőgazdasági alapismeretből, lőfegyverismeretből, valamint az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló törvényben meghatározott ismeretekből vizsgát tesz.
- A mezőőrnek az e törvényben meghatározott tevékenység folytatására való jogosultságát a rendőrség által kiadott szolgálati igazolványa igazolja. A mezőgazdasági igazgatási szerv a mezőőr számára az előírt vizsga és eskü letétele után szolgálati naplót ad ki.
- A mezőőr sörétes vadászlőfegyverrel, a rendőrségnél rendszeresített könnygázszóró palackkal, valamint formaruhával való ellátásáról a fenntartó gondoskodik.
 
A mezőőr feladatai:
 
- A mezőőr a működési területén
a) azzal a járművel szemben, amelyről alaposan feltételezhető, hogy azon a működési területről származó jogellenesen szerzett szállítmány van,
b) azzal a személlyel szemben, aki a nála vagy az általa használt járművön levő szállítmány megszerzésének jogszerűségét nem valószínűsíti
jogosult és köteles az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló törvényben meghatározott intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazására.
- A mezőőr a működési területén jogosult és köteles a jogtalanul legeltetett, illetőleg felügyelet nélkül talált állatot a tulajdonosnak átadni.
- A mezőőr köteles a feladatának ellátása során tudomására jutott bűncselekményről, valamint - ha saját intézkedésének a feltételei nem állnak fenn - a tudomására jutott szabálysértésről a rendőrséget vagy az ügyben hatáskörrel rendelkező más szervet haladéktalanul értesíteni, illetve a hatáskörrel rendelkező szerv eljárását kezdeményezni.
- A mezőőr jogosult a jogszabályban meghatározott esetben helyszíni bírságot kiszabni.
- A mezőőr tevékenysége során együttműködik a katasztrófavédelemmel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerveivel, a hivatásos állami és önkormányzati tűzoltósággal, a természetvédelmi őrszolgálattal, az erdészeti hatósággal, a vadászati hatósággal, a halászati hatósággal, az önkormányzati szervekkel, a járási hivatallal, a fegyveres biztonsági őrséggel, valamint az egyesületekkel.
 
A mezei őrszolgálat megalakításához, fenntartásához és működéséhez nyújtandó állami hozzájárulás igénybevételének rendjéről és feltételeiről szóló 64/2009. (V. 22.) FVM-PM együttes rendelet az alábbiak szerint szabályozza a megalakításhoz, működéshez kapcsolódó állami hozzájárulást:
 
- A hozzájárulást az a települési önkormányzat igényelheti, amelynek az őrszolgálatát a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatási hatáskörben eljáró járási hivatala nyilvántartásba vette.
- Az önkormányzat az újonnan létrehozott őrszolgálat megalakítási költségeinek 50%-át, de mezőőrönként legfeljebb 500.000 forintnak a megtérítését, a nyilvántartásba vételét követő harminc napon belül igényelheti.
- Az önkormányzat az őrszolgálat fenntartásával és működésével kapcsolatban felmerülő költségek - személyi és dologi kiadások - 50%-ának, de legfeljebb 90.000 forint/hó/fő megtérítését negyedéves időszakokra utólag kérelmezheti, a tárgyidőszak utolsó napjától számított harminc napon belül.
- A költségként kimutatott és pénzügyileg rendezett kiadások lehetnek csak a kérelmezés alapbizonylatai.
- A jogosulatlanul igénybe vett hozzájárulást vissza kell fizetni. A hozzájárulás összegének rendeltetési céltól eltérő felhasználása - a hozzájárulás teljes vagy annak teljesítményarányos része vonatkozásában - jogosulatlanul igénybe vett hozzájárulásnak minősül, és azt vissza kell fizetni.
 
A mezei őrszolgálat megalakításával és működésével kapcsolatos költségek alakulása:
 
Egyszeri, megalakítási költségek:
 
Eszközök megnevezése
Ft/Fő
Megjegyzés
Orvosi vizsgálatok, szakmai vizsgák induló költsége
80 000
Alkalmassági/pszichiátriai vizsgálat, szakvizsga, fegyvervizsga szükség szerint
Mezőőri formaruha
200 000
Kötelező felszerelés, kihordási ideje: 12-24 hó
Szolgálati igazolvány, jelvény stb.
15 000
Kötelező felszerelés
Sörétes vadászlőfegyver (használt)
90 000
Kötelező felszerelés
Lőszer
10 000
Kötelező felszerelés
Könnygázszóró palack
1 500
Kötelező felszerelés
Szolgálati telefon
15 000
Kötelező felszerelés
Szolgálati jármű beszerzés (használt motor vásárlás esetén)
150 000
Kötelező felszerelés, gépjármű esetén ennek az összegnek a többszöröse
Bilincs, rendőrbot, távcső
30 000
Javasolt felszerelés
Fegyvertok, fegyvertisztító felszerelés, fegyverszekrény
70 000
Kötelező felszerelés
Fényképezőgép, keresőlámpa
100 000
Javasolt felszerelés
Ingatlan nyilvántartási igazgatási szolgáltatási díj
323 800
200 Ft ingatlanonként
Mezőőri járulék nyilvántartó program
292 100
 Szoftver + telepítés, adatfeltöltés
Minimális induló költségek összesen
1 377 400
 
 
A megalakításhoz nyújtott állami hozzájárulás mértéke a fentiek szerint: a megalakítás költségeinek 50%-a, de mezőőrönként legfeljebb 500.000 forint.
 
Működtetéssel járó, folyamatos kiadások:
 
Kiadások
Ft/fő/hó
Ft/fő/év
Bér (Közalkalmazotti jogviszony esetén,180.500 Ft-os minimálbérrel számolva. A bérelem növekedhet, ha éjszakai munkát végez. Ez külön pótlék juttatására jogosít. )
180 500
2 166 000 
Munkáltatói járulék
39 710
476 520
Cafetéria juttatás
16 666
200 000
Üzemanyag költség
60 000
720 000
Mobiltelefon használat
5 000
60 000
Kiadások összesen:
301 876
3 622 520
 
A működéshez nyújtott állami hozzájárulás mértéke: a felmerülő költségek - személyi és dologi kiadások - 50%-a, de legfeljebb 90.000 forint/hó/fő, vagyis évente legfeljebb 1.080.000 Ft.
 
Az önkormányzati mezei őrszolgálat működési költségeit - a központi költségvetés által biztosított hozzájárulás mellett - a földhasználó, ha ez ismeretlen, a tulajdonos által kifizetett mezőőri járulékból kell fedezni, ami másra nem használható fel. A mezőőri járulék mértékét és megfizetésének módját a települési önkormányzat, a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről szóló helyi önkormányzati rendeletében szabályozza. Mezőőri járulékot a közigazgatási területhez tartozó termőföldek - ide nem értve az erdőt, a halastavat – után lehet kivetni.
 
A Békés Megyei Kormányhivatal Gyomaendrődi Járási Hivatala Földhivatali Osztályának adatszolgáltatása alapján Hunya község közigazgatási területe a következő művelési ágak szerint oszlik meg:
 
Művelési ágak
Fekvések területe ha,m2
Összesen
Belterület
Külterület
Zártkert
szántó
1,2586
2985,8065
 
2987,0651
rét
 
 
 
 
szőlő
 
 
 
 
kert
 
 
 
 
gyümölcsös
 
0,9090
 
0,9090
legelő
 
1,9936
 
1,9936
nádas
 
 
 
 
erdő
 
19,8319
 
19,8319
kivett
99,1346
144,5608
 
243,6954
halastó
 
 
 
 
fásított terület
 
3,3631
 
3,3631
Összesen
100,3932
3156,4649
0,0000
3256,8581
 
A földrészletek darabszáma:
Belterület
539
 
Külterület
1.619
 
Zártkert
0
 
Összesen:
2.158
 
Fentiek szerint a mezőőri járulék-köteles terület 2988,7091 ha.
 
A mezei őrszolgálat működtetésével járó éves kiadásokat, és az ahhoz kapott állami hozzájárulás összegét figyelembe véve, ahhoz, hogy a működés ne legyen veszteséges mintegy 2.542.520 Ft mezőőri járulék beszedésére lenne szükség. Ez minimum 850 Ft/ha mezőőri járulék mértékkel lenne elérhető.
 
Összehasonlításul pár környező település által alkalmazott mezőőri járulék mérték:
 
Település
Mezőőri járulék mértéke
Csárdaszállás
500 Ft/ha
Gyomaendrőd
2 ha alatt 600 Ft/földrészlet
2 ha felett 300 Ft/ha
Mezőberény
zártkert 1 Ft/m2, minimum 1.000 Ft/év
szántó 600/Ft/ha, minimum 1.000 Ft/év
egyéb 180 Ft/ha, minimum 1.000 Ft/év
Békéscsaba
500 Ft/ha
Körösladány
szántó 500 Ft/ha
legelő 300 Ft/ha
zártkert 500 Ft/hrsz.
Köröstarcsa
szántó 600 Ft/ha
legelő 200 Ft/ha
Békés
0-1500 m2 ingatlannál 1.650 Ft/év
1501-3000 m2 ingatlannál 2.850 Ft/év
3000 m2 feletti ingatlannál 3.450 Ft/év
Elek
20 Ft/Ak/év, minimum 400 Ft
 
Amennyiben a Képviselő-testület úgy dönt, hogy létrehozza a mezei őrszolgálatot, meg kell alkotni az erről szóló rendeletét, melyben a mezőőri járulékról is rendelkeznie kell.
- A mezőőri járulék bevezethető a következő év január 1-ével, amennyiben a mezei őrszolgálat a törvényben előírt feltételek teljesülése esetén addigra létrejött és a mezőőr megkezdheti működését. Ebben az esetben a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről szóló helyi önkormányzati rendeletet, melyben a mezőőri járulék is szabályozásra kerül, legkésőbb november 30-ig ki kell hirdetni.
- A mezőőri járulék bevezethető év közben is, amennyiben a mezei őrszolgálat a törvényben előírt feltételek teljesülése esetén addigra létrejött és a mezőőr megkezdheti működését. A rendeletet a hatálybalépése előtt 30 nappal ki kell hirdetni. Év közbeni bevezetés esetén az adott évre az időarányos járulékot lehet kiszabni.
 
Fenti címen beszedett összeg, mint járulék, csak konkrét feladat végrehajtására, célhoz kötötten használható fel, vagyis csak a mezei őrszolgálat működésének fedezetére. Az önkormányzat megteheti, hogy a mezőőri járulék helyett a termőföldeket települési adó keretében adóztatja meg, melyet szabadabban használhat fel. A települési adóból származó bevétel az azt megállapító önkormányzat bevétele, amelyet fejlesztési célra és a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozó szociális ellátások finanszírozására használhat fel. Az önkormányzat települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. A települési adónak viszont nem lehet alanya állam, önkormányzat, szervezet, továbbá - e minőségére tekintettel – vállalkozó (például az őstermelő) sem, így ilyen keretek közt nem kerülhetne a teljes földtulajdonosi, földhasználói kör adóztatásra.
 
A mezőőr munkakör betöltése határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony keretében történne, teljes, de nem az általános munkarend szerinti munkaidőben. A munkakört meg kell hirdetni, a pályázat minimális feltételei: legalább 8 általános végzettség, büntetlen előélet, magyar állampolgárság.
 
Kérem a T. Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és döntésének meghozatalára.

Döntési javaslat

"Mezei őrszolgálat létrehozása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: település üzemeltetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzéséről mezei őrszolgálat létesítésével kíván gondoskodni. A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a mezei őrszolgálat létrehozásával kapcsolatosan járjon el, valamint felkéri a jegyzőt, hogy a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről szóló helyi önkormányzati rendelet-tervezetet készítse el.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe