6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2017. december 13-i ülésére

Tárgy:   Dr. Janurik István háziorvossal kötött megbízási szerződés
Készítette:   Balogh Rita
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!

Hunya Község Önkormányzatának dr. Janurik István háziorvossal 2016. december 2. napján kötött megbízási szerződése 2017. december 31. napján lejár. Emiatt szükségessé válik új szerződés megkötése.
A háziorvos szóbeli nyilatkozata alapján ismételten egy éves határozott időtartamra, 2018. december 31. napjáig vállalja a háziorvosi szolgálat helyettesítését községünkben.
Az új szerződés jelen előterjesztés mellékletét képezi.

Kérem a Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, a döntési javaslat elfogadására.

Döntési javaslat

"Dr. Janurik István háziorvossal kötött megbízási szerződés"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügy
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2018. január 1. napjától 2018. december 31. napjáig az egészségügyi alapellátás körében háziorvosi szolgálat helyettesítésére megállapodást köt Dr. Janurik István háziorvossal.
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Hegedüs Roland polgármestert a szükséges jognyilatkozatok megtételére és a következő tartalmú szerződés aláírására:
"Megbízási szerződés
Betöltetlen háziorvosi szolgálat működtetésére
 
Mely létrejött egyrészről
Hunya Község Önkormányzata (székhely: 5555 Hunya, Rákóczi u. 19., képviseli: Hegedüs Roland polgármester) továbbiakban, mint Megbízó, másrészről
Dr. Janurik István egyéni vállalkozó háziorvos (székhelye: 5600 Békéscsaba, Bartók B. u. 45. II/7. szám, adószáma: 60203704-1-24,működési nyilvántartási szám: 69962) továbbiakban, mint Megbízott,
a gyógyító-megelőző egészségügyi alapellátás körében háziorvosi szolgálat helyettesítésére megállapodást köt, alulírott helyen és napon a következő feltételekkel:
 
Előzmény:
Hunya Község Önkormányzata a 040090088 számú háziorvosi szolgálat folyamatos működtetése érdekében 2018. január 1. napjától a háziorvosi alapellátást helyettesítés keretében biztosítja, dr. Janurik István háziorvossal a betöltetlen háziorvosi körzet helyettesítésére megállapodást köt.
 
1.1. Megbízó megbízást ad Megbízottnak a háziorvosi feladatok ellátására, területi ellátási kötelezettséggel. Megbízott személyesen látja el a tevékenységet egyéni egészségügyi vállalkozói jogviszonyban.
 
1.2. Megbízott a megbízást elfogadja. Kijelenti és igazolja, hogy a háziorvosi feladatok ellátásához szükséges és előírt működési engedéllyel, saját személyében szakmai képesítési feltételekkel, érvényes orvosi felelősségbiztosítási szerződéssel, valamint érvényes alkalmassági vizsgálattal rendelkezik és a területi ellátási kötelezettség helyettesítését vállalja.
 
1.3. Megbízott köteles a vegyes háziorvosi körzetben a háziorvosi feladatok ellátására, a szakképesítési feltételeknek, szolgálati rendszernek, a helyettesítés rendjének biztosítása folyamán, a külön jogszabályokban, valamint jelen megállapodásban foglaltaknak megfelelően eljárni. Szakmai munkát mindenkor a vonatkozó hatályos jogszabályok értelmében, az általában elvárható gondossággal, a szakmai követelmények keretei között, a szakmai kamarák által kidolgozott etikai szabályok megtartásával, legjobb tudása és lelkiismerete szerint a rendelkezésre álló tárgyi és személyi feltételek által meghatározott szinten kell ellátnia.
Megbízó biztosítja a 60/2003. ESzCsM rendeletben meghatározott tárgyi és az asszisztens vonatkozásában a személyi feltételeket.
Megbízott az orvosi tevékenységet Megbízó tulajdonában álló, természetben 5555 Hunya, Rákóczi u. 22. szám alatti orvosi rendelőben végzi, melynek beruházási-, felújítási-, karbantartási-, és dologi- (anyagköltség, szolgáltatási költségek, stb.) költségei a Megbízót terheli.
Megbízó vállalja heti 40 órában a körzeti ápoló, egészségügyi szakdolgozó foglalkoztatását közalkalmazotti jogviszony keretében, a rendelő és a hozzá tartozó váró takarításának biztosítását.
Megbízó vállalja továbbá a praxis működéséhez szükséges jogszabályban előírt technikai követelmények biztosítását (infekciókontroll, kockázatértékelés, veszélyes hulladék elszállítás, gépek, berendezések időszakos felülvizsgálata stb.)
 
1.4. A szerződő felek a vegyes háziorvosi körzet területét Hunya Község közigazgatási területében határozzák meg.
 
1.5. Megbízó jelen megállapodás 1.4. pontjában meghatározott ellátási területet az egészségbiztosítási pénztárral kötött közvetlen finanszírozási szerződés alapján működteti.
 
a) Megbízó a Megbízott részére a szolgálat finanszírozására OEP által kiutalt összegből, mint megbízási díjat, a havi bruttó 500.000.- Ft, azaz ötszázezer forintot a Megbízott által kiállított átutalási számla ellenében fizet ki, tárgyhót követő hó 15. napjáig.
 
b) Felek megállapodnak, hogy helyettesítés esetén a megbízási díjból 15.000.-Ft/alkalom helyettesítési díj levonásra kerül. A megbízott a helyettesítésről külön nyilvántartást vezet. A helyettesítési díj magában foglalja a helyettesítéssel kapcsolatosan felmerülő valamennyi költséget. A helyettesítés részletszabályait az Önkormányzat és a 3.1-ban megnevezett helyettesítő orvos külön megállapodásban rögzíti.
 
c). Megbízott az általa beszedett díjakat (alkalmassági vizsgálat díja) a tárgyhót követő hó 6. napig az önkormányzat pénztárába befizeti.
 
1.6. A Megbízott jelen megállapodás és a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II.25.) EüM rendeletben foglaltak, valamint külön jogszabály alapján személyes és folyamatos orvosi ellátást nyújt az egészségügyi állapot megőrzésére, a betegségek megelőzésére és gyógyítása céljából. Köteles ellátni továbbá a rendelési időben hozzá forduló személyeket, ha heveny megbetegedésük vagy krónikus betegségük miatt ellátatlanságuk az egészséget károsító vagy a gyógyulást lassító állapotromláshoz vezethet.
 
1.7. Megbízott jelen megállapodáshoz másolatban csatolja:
-egyéni vállalkozói jogviszonyt igazoló okirat másolata
-háziorvosi vonatkozásban: orvosi nyilvántartási számot igazoló iratot, orvosi kamarai igazolvány másolatot, érvényes alkalmassági vizsgálatról szóló igazolást, valamint orvosi felelősségbiztosítási szerződést.
 
1.8. Felek jelen megállapodást 2018. január 1. napjától 2018. december 31. napjáig tartó időre kötik azzal, hogy a megbízás megszűnik, ha a körzet ellátása főállású háziorvossal betöltésre kerül.
 
2. Megbízott a háziorvosi szolgálat feladatait heti 15 órában az alábbi időpontban látja el:
Hétfő
13,00 -16,00
Kedd
13,00 -16,00
Szerda
13,00 -16,00
Csütörtök
13,00 -16,00
Péntek
13,00 -16,00
 
Megbízott indokolt esetben a beteget a beteg otthonában látja el. Ezen túlmenően ellátja a külön jogszabályban előírt egyéb speciális feladatokat is.
 
3.1. Megbízott helyettesítését csak olyan orvos láthatja el, aki a háziorvosi feladatkörre előírt feltételeknek megfelel. Megbízott távollétének esetében helyettesítésről maga gondoskodik megfelelő háziorvos személyében. A helyettesítés vonatkozásában Megbízott köteles a mindenkor hatályos jogszabályban leírtak szerint eljárni.
 
A helyettesítő orvos neve:     Dr. Szarka Gábor
 
Megbízott tudomásul veszi, hogy amennyiben bármilyen okból elmarad a rendelés (szabadság, betegség, továbbképzés, el nem hárítható akadályoztatás, stb.) ennek tényét köteles minimum 24 órával korábban jelezni a Megbízó felé.
A jelzésnek tartalmaznia kell a távollét okát és időtartamát. Ilyen esetekben Megbízottnak gondoskodnia kell a körzethez tartozó lakosság megfelelő tájékoztatásáról, melyet az orvosi rendelő ajtaján köteles elhelyezni.
Különösen indokolt esetben – amennyiben távolléte min. 24 órával korábban nem előre
látható – úgy azt a keletkezésekor haladéktalanul köteles jelezni a Megbízó felé. Ilyen esetekben is a Megbízottnak gondoskodnia kell a körzetébe tartozó lakosság megfelelő tájékoztatásáról, melyet az orvosi rendelő ajtaján köteles elhelyezni. Amennyiben a Megbízott saját maga helyettesítéséről megfelelően nem gondoskodik és erről a tényről a Megbízót nem értesíti, ebből a körülményből keletkező károkért és jogkövetkezményekért korlátozás nélkül felel, kivéve, ha bizonyítja, hogy működési körén kívül álló elháríthatatlan okok miatt nem tudott eleget tenni kötelezettségének.
 
3.2. Megbízott a feladatkörére előírt nyilvántartásokat, adatszolgáltatási kötelezettségeit, az adatvédelmi jogszabályokra figyelemmel a külön jogszabályok szerint teljesíti, felkérésre a Megbízó részére adatokat szolgáltat, az orvosi és üzleti titoktartás sérelme nélkül.
 
3.3.Megbízott köteles haladéktalanul írásban értesíteni a Megbízót, ha a háziorvosi szolgálat működtetése bármilyen módon és formában veszélybe kerül, annak érdekében, hogy a Megbízó megfelelő időben és formában a szolgáltatást a továbbiakban biztosítani tudja.
Felek megállapodnak, hogy Megbízott köteles Megbízóval együttműködni, és az egészségbiztosítási szerv által végzett ellenőrzés során – amennyiben szükséges – Megbízóval együtt, személyesen köteles közreműködni, az ellenőrzést segíteni.
 
3.4. Megbízott a betegek ellátását az ellátás rendjére vonatkozó 2. pontban írtak szerint köteles biztosítani. A rendelési idő módosítása csak az alábbi feltételek együttes fennállása esetén lehetséges:
-a tevékenység folytatásához szükséges ÁNTSZ engedély ez irányú módosítása,
-a Megbízóval kötött megbízási szerződés módosítása,
-az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződés módosítása.
 
A rendelési idő módosítására csak a fentieket követően kerülhet sor.
 
Egyéb rendelkezések
4.1. Megbízó a külön törvényben előírt – kötelező közszolgáltatás nyújtásáért fennálló – felelősségéből következően jogosult jelen megállapodásban foglaltak megvalósítását ellenőrizni. A háziorvosi szolgálat folyamatos szakmai ellenőrzését a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Békéscsabai, Békési, Szarvasi Kistérségi Népegészségügyi Intézete látja el.
 
4.2.Jelen szerződés
a)
megszűnik:
- a praxisjog értékesítése esetén, az 1.8. pontban foglaltak szerint,
-a körzet főállású háziorvossal történő betöltésével,
-a finanszírozási szerződés megszűnésével,
-egyéb jogszabályban meghatározott esetekben,
b)
megszüntethető:
-közös megegyezéssel,
-Megbízó részéről írásban közölt azonnali hatályú felmondással, amennyiben a felmondás közlését megelőzően, az annak alapjául szolgáló körülmény kiküszöbölésére a Megbízott részére írásban biztosított 30 napos határidő eredménytelenül letelik:
-területi ellátási kötelezettség megszegése esetén,
-ha a Megbízott személyében – működtetési jog átruházásából, folytatásából, egyéb okból bekövetkező – változás, az adott körzet lakossági ellátását hátrányosan befolyásolja,
-ha a Megbízott nem rendelkezik:
-érvényes működési engedéllyel,
-a felnőtt háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges érvényes alkalmassági minősítéssel,
-Megbízott részéről írásban közölt azonnali hatályú felmondással:
-ha a háziorvosi szolgáltató működtetése bármely okból lehetetlenné válik,
-ha a Megbízó jelen megállapodásba ütköző súlyos magatartást tanúsít, ilyen magatartásnak minősül, ha a szerződés rendelkezéseit írásbeli felszólítás ellenére ismételten megszegi, valamint a szerződésellenes magatartást írásbeli felszólítás ellenére tovább folytatja.
4.3. Jelen megállapodás közös megegyezéssel módosítható. Szerződő felek bármelyike írásban kezdeményezheti a szerződés módosítását; szerződés tárgyát érintő finanszírozási feltételek, támogatási formák, szakmai jogszabályok lényeges megváltozása, valamint egyéb bármelyik fél által lényegesnek ítélt körülmény megváltozása esetén.
 
4.4. Felek kötelesek a 4.2 pontban meghatározott szerződés megszűnési, megszüntetési esetek bármelyike fennállásakor egymással elszámolni. Szerződő felek kijelentik, hogy jelen szerződés rendelkezéseit közösen értelmezik, az esetleges eltéréseket elsősorban egyeztetéssel kívánják feloldani. Orvosetikai és orvos- szakmai kérdésekben a Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve valamint a Magyar Orvosi Kamara véleményét kikérik.
 
4.5.Szerződő felek megállapodnak abban, hogy az esetlegesen felmerülő vitás kérdéseket elsősorban tárgyalás útján, egyezség keretében fogják rendezni, amennyiben ez nem lehetséges, úgy a Szarvasi Járásbíróság kizárólagos illetékességét kötik ki.
 
4.6. Szerződő felek megállapodnak abban, ha jelen megállapodás valamely rendelkezése bármely okból érvénytelenné válik, az önmagában a megállapodás egészének érvénytelenségét nem vonja maga után.
 
4.7. Amennyiben jelen megállapodás bármely rendelkezése érvénytelenné válik, a szerződő felek az érvénytelen rendelkezést oly módon módosítják, hogy az a külön jogszabályoknak és a felek akaratának érvényesen megfeleljen.
 
4.8. Jelen megállapodásban nem rendezett kérdésekben az egészségügyi, társadalombiztosítási jogszabályok, valamint a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadók.
 
4.9. Jelen szerződéshez csatolt 1. melléklet, valamint az 1.2. és az 1.7. pontban felsorolt dokumentumok másolatai jelen szerződés elválaszthatatlan részét képezik.
 
 
Szerződő felek jelen szerződést elolvasás, értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt alulírott helyen és napon jóváhagyólag aláírták.
 
Hunya, 2018. január 1.
 
 
 
…………………………………….
Hunya Község Önkormányzata
Hegedüs Roland
polgármester
Megbízó
…………………………………….
Dr Janurik István
háziorvos
Megbízott
 
"

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe