4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete
2022. december 15-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a REZI Bt.-vel kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés meghosszabbításáról
Készítette:   Dr. Ivánfi Eszter aljegyző
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!


A köztemetők kialakítása és fenntartása Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontja alapján helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladat.

A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (3) bekezdése kimondja:

"A temető tulajdonosa - ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik - köteles a temető fenntartásáról, továbbá üzemeltetéséről gondoskodni. E feladatait saját maga, illetve - szerződés alapján - gazdálkodó szervezet útján is elláthatja."

Fonyód Város Önkormányzata mint Megrendelő 2013. január 22-én kegyeleti közszolgáltatási szerződést kötött a REZI Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társasággal (A cég rövidített elnevezése: REZI Bt.).

A szerződést Felek 2013. január 22. napjától 2022. december 31. napjáig kötötték meg, tehát a szerződés év végén lejár.

A 1999. évi XLIII. törvény 39. § (2) bek. e) pontja szerint a kegyeleti közszolgáltatási szerződés érvényességi ideje 5 évnél rövidebb és 15 évnél hosszabb nem lehet, de újbóli megkötése nem zárható ki.

A REZI Bt. a 2013. január 22-én megkötött szerződés alapján a kegyeleti közszolgáltatási feladatokat 10 éve látja el, a törvényi maximumot a szerződés érvényességi ideje nem érte el, ezért a kegyeleti közszolgáltatási szerződés egy évvel történő meghosszabbítását javasolom.

Egy új szerződés megkötése minimum öt év érvényességi időre szólhatna, amely esetben a közszolgáltató kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás lefolytatására jelenleg nincs mód, a temető üzemeltetéséről az önkormányzatnak folyamatosan gondoskodnia kell.

A REZI Bt.-re panasz nem érkezett az elmúlt években. A REZI Bt. a Képviselő-testületnek minden évben beszámol az előző évben végzett kegyeleti közszolgáltatási tevékenységéről.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Fonyódi Járási Hivatal Hatósági és Gyámügyi Osztálya a temetők fenntartásának és működésének hatósági ellenőrzését végezte el 2022. október, november hónapban. A Rezi Bt. feladatellátásával, a temető üzemeltetésével kapcsolatos hiányosságot az ellenőrzés nem tárt fel.

A REZI Bt. ügyvezetője, Szabó Csilla Fonyód Város Önkormányzatához Nyilatkozatot küldött, melyben vállalta a meglévő szerződésben rögzített jogok és kötelezettségek mellett további egy évre a kegyeleti közszolgáltatási feladatok ellátását. A Nyilatkozat az előterjesztés mellékletét képezi.

Az előterjesztés mellékletét képezi a Kegyeleti közszolgáltatási szerződést módosító szerződés tervezete. A szerződés-módosítás a szerződést meghosszabbítja 2023. december 31. napjáig. Ezen kívül a Kegyeleti közszolgáltatási szerződés több pontját azért szükséges módosítani, hogy a temető használatának szabályairól szóló új önkormányzati rendeletre való hivatkozás, különösen a díjakra való hivatkozás megfelelő legyen (a temető használatának szabályairól szóló 24/2005. (X.1.) önkormányzati rendeletnek kettő melléklete volt, a temető használatának szabályairól szóló 22/2022. (XI.23.) önkormányzati rendelet egy mellékletben szabályozza a díjakat). Törvényi változások miatt is indokolt néhány pontját a szerződésnek módosítani.


Melléklet:
1. Rezi Bt. Nyilatkozata
2. Kegyeleti közszolgáltatási szerződés 1. sz. módosítása - tervezet


Kérem a Bizottságokat az előterjesztés megtárgyalására, a Képviselő-testületet a döntéshozatalra.




Döntéshozói vélemények

Jogi és Humán Bizottság   Jogi és Humán Bizottság javasolja a Képviselő- testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság   Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő- testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a REZI Bt.-vel kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés hosszabbításáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: közszolgáltatási kérdések
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1. Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a kegyeleti közszolgáltatási feladatok ellátásával a REZI Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaságot bízza meg. A Képviselő-testület a a REZI Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társasággal a kegyeleti közszolgáltatási szerződést meghosszabbítja, mely alapján a szerződés érvényességi ideje 2023. december 31. napjáig szól.

2. A Képviselő-testület elfogadja a a REZI Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társasággal 2013. január 22-én megkötött kegyeleti közszolgáltatási szerződésnek az előterjesztés melléklete szerinti módosítását.

3. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a kegyeleti közszolgáltatási szerződés 1. számú módosításának aláírására.

Határidők, felelősök:

Határidő: 2022. 12. 23.
Felelős: Hidvégi József

« Vissza
Vissza a főmenübe