15. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete
2023. szeptember 27-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés az utak és csapadék elvezetők állapotának felméréséről, javaslat az elhárítás sorrendjére
Készítette:   Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2019. február 7-i ülésén született határozattal előírta a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjének hogy a Város csapadékvíz- elvezető rendszereinek felmérésére, műszaki megoldásokra javaslatok megtételére és a kritikus területek kiemelésére, koncepcióterv készítésére, tervezői költségbecslésre külsős vállalkozással szerződést kössön. Ezzel a munkával a megbízott szakértő elkészült és 2019 novemberében „Döntés-előkészítő tanulmányt” adott át (1. sz. melléklet).

A tanulmányban a csapadékvíz-elvezetés javítására részletes beavatkozási javaslatok készültek a Város hét kritikus pontján. Ezek az alábbiak:

1.      Sipos-hegy keleti oldala:

A Szent István utcára a magasabb pontokról érkező csapadékvíz a Keleti övárokba (Napsugár utcai szívóárok) elvezetése. A megoldandó probléma a meglévő levezető, többnyire zárt rendszerek rekonstrukciója.

2.      Csisztai út:

A Fő utcáról és a Kupa vezér utcáról érkező csapadékvíz nyílt, a végén lefolyástalan árokban gyűlik össze, időnként tartós elöntéseket okozva. A megoldás nagy szelvényű burkolt árok építése, a meglévő szakasz burkolása.

3.      Alsóbélatelep:

A vasút és a berek közötti településrészen néhány rövid, árkolt szakaszon kívül nincsen kiépített csapadékvíz-elvezető rendszer, így a legdélebbi szakaszok ingatlanai gyakran elöntésre kerülnek és a burkolatlan utcaszakaszok járhatatlanná válnak (Szegfű u. déli, István u. déli, Dárdai köz déli végei, valamint a Balassi B. u. nyugati szakasza).  A legkritikusabb területek a Dárdai köz déli vége (a berek elkerítésekor végzett földmunkák és az akkori/azóta megnövekedett teherfogalom sem tett jót a meglévő ároknak), az Ordas köz déli vége és a Kossuth tér déli vége.

4.      Zichy M. utca környéke:

A Zichy Mihály utca nyugati szakaszán meglévő, ám funkcióját be nem töltő dréncsatorna található, ami nagy valószínűséggel eltömődött. Az utca ezen része azonban elkészíthető déli irányú lefolyással, ami mellé párosuló csapadékvíz-árok alkalmassá tenné a probléma megoldására.

5.      Fonyódliget, Szilágyi E. utca környéke:

Ez a több utcát magában foglaló lefolyástalan terület elsősorban magas vízálláskor és tartós esőzés után okoz problémát, elöntött ingatlanok és közterületi csomópontok formájában. A megoldás kis szelvényű, burkolt árokrendszer kialakítása lehetne, ami 12 utcát érintene (Szilágyi E., Gárdonyi G., Derkovits Gy., Dózsa Gy., Kárász, Csényi I., Ezredév, Nagy I., Gábor Á., Kőrös, Tisza, Niklai), befogadópontok a Csényi I. utca keleti és nyugati végei, valamint a Csényi I. u.-Kárász utca kereszteződésében készülhetnének. Az árokrendszer több lépcsőben is kiépíthető a befogadópontoktól kiindulva.

6.      Boglári út – Niklai utca kereszteződése:

A Niklai utca 7-es főúttól délre eső szakaszán a Boglári utca körüli terület egy része észak felé (7-es főút irányába) gravitál. Az ezért létesített áteresz azonban sok esetben (magas vízállás vagy tartós esőzés esetén) visszafolyat. Éppen ezért ennek indokolt az átépítése, a mellette található befogadóárok felújításával együtt.

7.      Kodály Zoltán utca környéke:

A Balaton-közeli terület elöntöttsége a tartósan magas vízállás, talajvízszint és/vagy tartós esőzések után fordul elő. Tartós megoldás csapadékvíz-átemelőrendszer kiépítésével garantálható, emellett a Kodály Z., Szél és Sás utcákban burkolt árok kialakítása is sokat segíthet a terület vízmentesítésében.

 

A fentiekben felsorolt településrészek, utcák közül a csapadékvíz-elvezetést tekintve az eltelt idő alatt már történt változás: pl. a Napsugár utca – Lőcsei köz sarkán lezajlott fejlesztéssel - valamint a vele egy időben az utcaszakaszon helyreállított nyílt árkokkal -, ami nagyban segítette a térség vízelvezetését. Ám azóta problémaként felmerült a Bézsenyi úti vízátemelőház elektromos vezeték-felújítása és tartalékszivattyú beszerzése, amivel a prioritási lista élére kerülhet.

A Bézsenyi úti vízátemelőház szivattyúi az elmúlt években gyakran meghibásodtak (jelenleg a kettőből csak egy üzemel), a hibák egy része az elektromos vezetékrendszerre vezethetőek vissza. A megnyugtató megoldáshoz ezek cseréje lenne szükséges.

Javaslatunk szerint a 2019-es tanulmányban felvázolt településrészek és utcák csapadékvíz-elvezető rendszereinek állapotában – súlyosság és egyéb okok miatt (mekkora területet, hány utcát és lakost érintő terület, volt-e probléma az elmúlt években, vélhetően mekkora összegből orvosolható) – történő javítás sorrendjét az alábbiakban határozzuk meg:

1.      A Bézsenyi úti vízátemelőház elektromos felújítása és tartalékszivattyú beszerzése

2.      Sipos-hegy keleti oldala

3.      Alsóbélatelep,

4.      Boglári út – Niklai utca kereszteződése,

5.      Fonyódliget, Szilágyi E. utca környéke,

6.      Zichy M. utca környéke,

7.      Csisztai út

8.      Kodály Zoltán utca környéke,

 

Kérem a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottságot az előterjesztés megtárgyalására, a Képviselő-testületet pedig kérjük a határozati javaslat elfogadására - azzal a feltétellel, hogy a kiválasztott munkákra 2024. évre aktualizált árajánlatokat tudjunk bekérni.


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság  

A Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti Határozati javaslat elfogadását.

 
Döntési javaslat

"Az utak és csapadék elvezetők állapotának felméréséről, javaslat az elhárítás sorrendjére"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pénzügyi kérdések
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. az utak és csapadék elvezetők állapotának felmérése és az elhárítás sorrendje tárgyában készült előterjesztését. A javítás sorrendjét az alábbiakban határozza meg és hozzájárul hogy ezekhez aktualizált árajánlatokat bekérjen:
- ............


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője

« Vissza
Vissza a főmenübe