9/2020. (III. 16.) Polgármesteri határozat
Tárgy: Együttműködési megállapodás a Körös Polgárőr Egyesület Gyomaendrőddel
 9/2020.(III.16.) Gye. Polgm. Határozat

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020.(III.11.) Kormányrendeletre tekintettel a Katasztrófa védelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Gyomaendrőd Város Önkormányzata képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva az alábbi döntést hozom:
Gyomaendrőd Városa Önkormányzata támogatja a Gyomaendrőd Város Önkormányzata és a Körös Polgárőr Egyesület Gyomaendrőd felek közötti együttműködési megállapodás létrehozását az alábbi tartalommal:
  
Együttműködési megállapodás
 
amely létrejött egyrészről a(z)
Gyomaendrőd Város Önkormányzata,
Székhely: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124.
Adószám: 15725527-2-04
Bankszámlaszám: 53200125-11062402
Képviselő: Toldi Balázs polgármester
a továbbiakban Önkormányzat
 
Másrészről az
Körös Polgárőr Egyesület Gyomaendrőd
Székhely: 5500 Gyomaendrőd, Kálmán Farkas
Adószám: 19225823-1-04
Bankszámlaszám: 53300232-18794274
Nyilvántartási szám: 3527
Képviselő: Varga János
a továbbiakban Egyesület
 
Gyomaendrőd településen folyó polgárőr tevékenység támogatására az Önkormányzat és az Egyesület, mint Felek (a továbbiakban: Felek) megállapodást kötnek az alábbi feltételekkel, a következő jogok elismerésével, kötelezettségek vállalásával.
 
Az együttműködés célja:
 
Az Egyesület fokozottabb bevonása a település közterületi rendjének fenntartására irányuló közterületi munkába. Ennek során érvényesíteni kell a bűnmegelőzési, baleset-megelőzési, vagyonvédelmi, kábítószer-megelőzési, gyermek- és ifjúságvédelmi, környezetvédelmi, katasztrófa-elhárítási feladatokat.
További cél a település közbiztonsága, közrendje és közlekedése biztonságának emelése, a lakosság biztonságérzetének növelése.
 
A megállapodás jogi alapja:
 
-        Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény
-        az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény
 
 A Felek egymás önállóságát nem korlátozzák.
 
I.
AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS ALAPELVEI:
 
1. Jelen együttműködési megállapodás megkötésének fő célja az Önkormányzat és az Egyesület tevékenységének összehangolása, a település közbiztonságának javítása és a bűnüldözés elősegítése.
 
2. A Felek a törvényesség és az önállóság alapján, egymás kölcsönös elismerésével és tiszteletben tartásával működnek együtt.
 
3. A Felek tudomásul veszik, hogy a polgárőr mozgalmat az önkéntesség, az emberi jogok messzemenő tiszteletben tartása, az ellenszolgáltatás nélkül végzett közösségi tevékenység, a bizalomra épülő felelősségvállalás jellemzi.
 
4. A Felek a bűnözés elleni fellépés, a bűnmegelőzés, a közterületek rendje, a család, a gyermek- és ifjúságvédelem, a közúti közlekedési baleset-megelőzés, a vagyonvédelem terén, valamint a kábítószer fogyasztása elleni küzdelemben közös érdeküket kifejezve kötelezettségeket vállalnak.
 
II.
A FELEK ÁLTAL VÁLLALT KÖTELEZETTSÉGEK:
 
5.
Az Önkormányzat vállalja:
 
a) Folyamatosan figyelemmel kíséri az Egyesület munkáját. Felkéri az Egyesület vezetését, hogy tevékenységükről félévente (január, július) tájékoztassa az illetékes önkormányzati bizottságot, évente egy alkalommal (január) pedig az Önkormányzat Képviselő-testületét.
b) Az Önkormányzat által biztosítani kívánt rendezvények előtt legalább 72 órával korábban értesíti az Egyesület vezetőségét.
c) A közbiztonsággal kapcsolatos, különösen jelen együttműködési megállapodás I/4. pontjában felsorolt közbiztonsági részterületekre vonatkozó tapasztalatairól, észrevételeiről, az Egyesülettől igényelt segítségnyújtásról, az Önkormányzat az illetékes bizottság közreműködésével tájékoztatja az Egyesületet.
d) Népszerűsíti az Egyesület tevékenységét, eredményeit a helyi közbiztonsági propaganda-tevékenység keretében (pl. helyi médiában).
e) Szükség esetén biztosítja az Internet-elérést, önálló jogosultsággal.
f) Segítséget nyújt az Egyesület iratainak másolásában, kiadványainak elkészítésében, az egyesület igénye alapján a pénzügyi elszámolások elkészítésében.
g) Elősegíti az Egyesület pályázati munkáinak elkészítését, valamint ha a pályázati kiírás ezt megköveteli, az Önkormányzati ajánlást biztosítja.
h) Az éves költségvetés külön során az Egyesületet évi 400 000 Ft, azaz Négyszáz-ezer forint összeggel támogatja. A végzett munka alapján az Önkormányzat bizottságaitól további támogatás kérhető.
 
Az Egyesület vállalja:
 
i) Az önállóan végzett tevékenysége során az alábbi területekre fordít kiemelt figyelmet
- a rendőri tevékenység segítésére a közterületi járőrszolgálat folyamán,
- a lakókörnyezetekben a közterületen és a közterületről elkövetett bűncselekmények megelőzésére, figyelő-jelző szolgálat ellátására,
- a gyermekintézmények (óvoda, iskola), játszóterek körzetében a gyermekek sérelmére irányuló bűncselekmények és balesetek megelőzésére,
- különösen hétvégén éjszaka a közintézmények, üzletek zártságának ellenőrzésére, az éjjeliőrökkel és a portásokkal való folyamatos kapcsolattartásra.
j) Gondoskodik arról, hogy az Egyesület tagjaitól illetéktelen személyek információkat, adatokat ne szerezhessenek.
k) Felkérésre részt vesz az Önkormányzat által biztosítani kívánt települési rendezvényeken, melyekről legalább 72 órával korábban hivatalosan tudomást szerez.
l) Kiemelt figyelmet fordít egyes bűncselekmények, különösen a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények, a betöréses lopások, a színesfémlopások, a kerékpár lopások megelőzésére, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre, a gyermek- és fiatalkorúak közbiztonságot veszélyeztető csoportosulásaira.
m) Tevékenységéről tájékoztatja félévente (január, július) az Önkormányzat illetékes bizottságát, évente az Önkormányzat Képviselő-testületét.
n) Az Önkormányzattól kapott támogatásokkal legkésőbb a következő a költségvetési évet követő év február 10-ig elszámol.
o) Az Egyesület vállalja, hogy feladatait a Békés Megyei Polgárőr Szövetség és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság (MRFK) között létrejött megállapodás iránymutatása szerint végzi.
III.

A MEGÁLLAPODÁS EGYÉB ELEMEI:
 
6. Az Önkormányzat és az Egyesület összekötői:
a) Önkormányzat részéről:
Név: Toldi Balázs
Telefon: 06-66/386-122
E-mail: polgarmester@gyomaendrod.hu
b) Egyesület részéről:
Név: Varga János             
Cím: 5500 Gyomaendrőd, Bezsenyi D. u. 6/1.
Telefon: 06-20/997-29-38
e-mail: korospegy@gmail.com
 
7. A Felek évente egy alkalommal együttesen áttekintik az együttműködési megállapodás megvalósulásának tapasztalatait. A tapasztalatok alapján megteszik a szükséges intézkedéseket.
 
8. Az Egyesület hozzájárul, hogy az Önkormányzat jogosult az Egyesület munkájáról szóló nyilvántartásból tájékozódni.
 
9. Jelen együttműködési megállapodás az aláírásával egyidejűleg lép hatályba és határozatlan időre szól.
 
10. Az együttműködési megállapodást bármelyik fel három hónapos határidővel bármikor, a másik Félhez intézett - és indokolást is tartalmazó - irattal egyoldalúan felmondhatja.
 
11. A megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Ptk. vonatkozó rendelkezései az irányadók.
 
Gyomaendrőd, 2020. március......
 
  Önkormányzat részéről                                               Egyesület részéről
  
……………………………………                                         ………………… 
Polgármester                                                                  Elnök
« Vissza
Vissza a főmenübe