1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2014. szeptember 24-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya, Települési Önkormányzati Társulás 2014. évi költségvetési határozatának módosítása
Készítette:   Szilágyiné Bácsi Gabriella
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő

Tisztelt Társulási Tanács!
 
 
Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya, Települési Önkormányzati Társulás Tanácsa 2014. II. 28.-i ülésén a Társulás 2014. évi költségvetését a 21/2014. (II. 28.) határozatával állapította meg, melyet a mellékelt határozat-tervezet a következőkben módosít.
 
A költségvetési főösszege 32.091 E Ft-tal változott.
 
Főbb előirányzat változások a következők:
 
A költségvetésbe beépítésre került a 2014. május - július hónapokra kifizetett bérkompenzáció összege (Kistérségi Óvoda: 126 E Ft, Térségi Szociális Gondozási Központ: 3.105 E Ft), melynek forrásául a Gyomaendrőd Város Önkormányzatánál jelentkező központosított támogatás szolgál.
 
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet 101. § (2) bekezdése értelmében lehetőség van az önkormányzat által 2014. június 1-éig beküldött 2014. évi megalapozó adatok módosítására. Ennek értelmében az egyes köznevelési feladatok támogatása címén a Kistérségi Óvoda 2.401 E Ft összegben részesült többlettámogatásban, a szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása jogcímen pedig a Térségi Szociális Gondozási Központ kapott 275 E Ft összegben plusz támogatást.
 
Az intézményeknél átcsoportosításra került a dologi kiadások összegéből a fejlesztési kiadások közé a beszerzésre került kis értékű tárgyi eszközök nettó értéke és az áfája, melynek oka, hogy 2014. évtől kezdődően az államháztartási szerveknél a jogszabályi változások miatt a 200 E Ft alatti kis összegű tárgyi eszközöket is beruházásként kell lekönyvelni és nyilvántartani.
 
A Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda saját bevételeinek összege 33 E Ft-tal növekedett, mely kis értékű tárgyi eszköz beszerzés forrásául szolgál.
 
Az intézmény az előző évben pályázaton 900 E Ft-ot nyert, melynek elszámolása áthúzódott 2014. évre. Az elszámolás során 228 E Ft visszafizetési kötelezettség keletkezett, melyet át kellett csoportosítani a dologi kiadásokból a működési célú támogatásértékű kiadások közé.
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium 2014. augusztus 4-én kelt levele alapján a költségvetési törvény III.4. pontja szerinti „idősek átmeneti és tartós, valamint a hajléktalan személyek részére nyújtott tartós szociális szakosított ellátási feladatok támogatása” pont b) Intézmény-üzemeltetési támogatás alpontja szerinti jogcímre 12.428 E Ft plusz támogatás került megítélésre a Térségi Szociális Gondozási Központ részére, mely összeget az intézmény dologi kiadásainak finanszírozására fordíthat.
 
5.451 E Ft összeggel került beépítésre a költségvetésbe az önkormányzati támogatás összege, szemben a személyi juttatások (4.292 E Ft) és járulékok (1.159 E Ft) összegével, mely az ágazati pótlék címén megigényelésre és kifizetésre kerülő összegek előirányzatba történő beépítése.
 
500 E Ft adomány került az intézményi társulás számlájára befizetésre, melyet az Őszi Napsugár Idősek Otthona működési kiadásaira ajánlottak fel.
 
A munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatos kiadások tervezése a Térségi Szociális Gondozási Központban nem a dologi kiadások között történt, ezért a munkaadói járulékok összege 10 000 E Ft-tal csökkentésre került, szemben a dologi kiadások összegével, mert a teljesítés is ezen a jogcímen történik.
 
A közfoglalkoztatottak bértámogatása a Munkaügyi Központtól meghaladja a tervezett szintet, ezért a támogatás értékű működési bevételek összege megemelésre került 7.620 E Ft összeggel, szemben a személyi juttatások és munkaadói járulékok összegével (6.000 E Ft személyi juttatás, 1.620 E Ft járulékok).
 
A nyári napközis tábor megszervezésével a Térségi Szociális Gondozási Központot bízta meg az Önkormányzat, melyhez 35 E Ft összegű támogatás biztosítása vált szükségessé.
 
Kérem a T. Társulási Tanácsot, hogy a költségvetési határozat módosítását elfogadni szíveskedjen.


Döntési javaslat

"2014. évi költségvetési határozat módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a 2014. évi költségvetéséről szóló 21/2014. (II. 28.) határozatát a következőkben módosítja:
 
1. A 2014. évi költségvetésről szóló 21/2014. (II. 28.) határozat (továbbiakban: TH.) 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1. Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa (a továbbiakban: Önkormányzati Társulás) az Önkormányzati Társulás 2014. évi költségvetésének
a) bevételi főösszegét 746.291 ezer forintban,
b) kiadási főösszegét 746.291 ezer forintban
állapítja meg az 1. mellékletben részletezettek szerint.”
 
2. A TH. 1. melléklete helyébe a határozat 1. melléklete lép.
 
3. A TH 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép.
„2. A bevételi főösszegen belül
a) a működési bevételek előirányzata 742.422 ezer forint,
b) a felhalmozási bevételek előirányzata 0 forint,
c) a működési célú finanszírozási bevételek előirányzata 3.869 ezer forint,
d) a felhalmozási célú finanszírozási bevételek előirányzata 0 forint
a 2. mellékletben részletezettek szerint.”
 
4. A TH. 2. melléklete helyébe a határozat 2. melléklete lép.
 
5. A TH 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép.
„3. A kiadási főösszegen belül az Önkormányzati Társulás működési kiadásainak előirányzata 745.166 ezer forint, melyből:
a) személyi juttatás 361.447 ezer forint,
b) munkaadót terhelő járulék 89.319 ezer forint,
c) dologi kiadás 294.172 ezer forint,
d) működési célú támogatásértékű kiadás 228 ezer forint,
e) működési célú pénzeszköz átadás államháztartáson kívülre 0 forint,
f) a működési célú céltartalék 0 forint,
g) ellátottak pénzbeli juttatása 0 forint
a 3. mellékletben részletezettek szerint.”
 
6. A TH. 3. melléklete helyébe a határozat 3. melléklete lép.
 
7. A TH 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép.
„4. A Önkormányzati Társulás fejlesztési kiadásának összege 1.125 ezer forint, a 4. melléklet szerint.”
 
8. A TH. 4. melléklete helyébe a határozat 4. melléklete lép.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 09. 24.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Szilágyiné Bácsi Gabriella

« Vissza
Vissza a főmenübe