2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2013. augusztus 8-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodában a 2013/2014- es tanévben indítandó csoportok és létszámok jóváhagyása
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő

Tisztelt Társulási Tanács!
 
Czikkelyné Fodor Tünde jelen előterjesztéssel kéri a Tisztelt Társulási Tanácsot, mint az intézmény fenntartóját, hogy a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodában 2013/2014- es tanévben indítandó csoportokat és létszámokat hagyja jóvá.
 
Az intézményvezető az óvodai csoportlétszámokat a csökkenő gyermekszám miatt 1 csoporttal csökkentené (236 főről 221 főre csökken az átszámított létszám). Ez a változás a Margaréta Óvodát érinti, ahol ebben a nevelési évben 3 délelőtti és 2 délutáni csoport működött, ez a következő nevelési évben mind délelőtt, mind délután két csoport működtetését jelentené.
 
Az Intézményvezető Asszony kéri a Társulási Tanácsot, hogy a Kistérségi Óvoda 2013. szeptember 1. napjától 10 óvodai csoporttal működhessen:
 
 
Óvoda
Csoport szám
 
Létszám
Korcsoportonkénti megosztás
 
Kicsi     Középső   Nagy
Nemzeti, etnikai kisebbség
 
SNI
 
BTMN
HH
HHH
felvett létszám / férőhely
Kihasználtság
Csemetekert
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
55/83
 66 %
Kis-középső csoport
26(27)
9
17
 
 
1
 
 
 
 
Nagy-középső csoport
25(28)
 
12
13
 
2
 
 
 
 
Napsugár
1
22(24)
6
5
11
18
2
2
 
 
24/30     86%
Margaréta
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
44/82     54%
Maci csoport
22(23)
4
3
15
 
1
 
 
 
 
Mókus csoport
20(21)
4
9
7
 
1
 
 
 
 
Százszorszép
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
85/114 74%
Süni csoport
18(20)
3
7
8
 
2
4
 
 
 
Nyuszi csoport
22(25)
10
4
8
 
2
 
 
 
 
Maci csoport
19(21)
13
4
2
 
1
 
 
 
 
Breki csoport
18(19)
6
5
7
 
1
1
 
 
 
Csárdaszállás
1
13
10
0
3
 
 
 
 
 
13/25 52%
Összesen:
10
205(221)
65
66
74
 
13
7
 
 
 
                         
  
Az óvodai csoportlétszámokkal kapcsolatos előírásokat a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény határozza meg a fenntartók számára:
- a törvény 83. § (2) bekezdésében határozza meg a fenntartó jogait és kötelezettségeit:
A fenntartó
d) meghatározza az adott nevelési évben indítható óvodai csoportok számát, az adott tanítási évben az iskolában indítható osztályok, a kollégiumban szervezhető csoportok számát,
 
- A törvény csoport és osztálylétszámokat meghatározó 4. melléklete 2013. szeptember 1. napjával lép hatályba, melynek az előírásait kell alkalmazni a 2013. szeptemberében indítandó csoportok és létszámok meghatározásakor. (annál is inkább, hiszen a normatíva kiszámításánál is a szeptemberben hatályba lépő rendelkezéseket kell alapul venni.)
 
Intézménytípus/Oktatási forma 
Osztály- és csoportlétszámok
minimum
maximum
átlag
Óvoda
13
25
20
 
 A csoportok kialakításához törvény 25 és 47. §-ai tartalmaznak előírásokat:
 
„25. § (7) 72 Az óvodai csoportok, iskolai osztályok, kollégiumi csoportok minimális, maximális és átlaglétszámát a 4. melléklet határozza meg. Az óvodai csoportra, iskolai osztályra, kollégiumi csoportra megállapított maximális létszám a nevelési év, illetőleg a tanítási év indításánál a fenntartó engedélyével legfeljebb húsz százalékkal átléphető, továbbá függetlenül az indított osztályok, csoportok számától, akkor is, ha a nevelési év, tanítási év során az új gyermek, tanuló átvétele, felvétele miatt indokolt. A minimális létszámtól csak akkor lehet eltérni, ha azt az óvodai, tanulói jogviszony nevelési, tanítási év közben történő megszűnése indokolja, továbbá szakképző iskolában akkor is, ha a képzés során tanulói jogviszony korábbi tanítási évben történő megszűnése miatt az érintett osztály, csoport létszáma a minimális létszám alá csökkent, és átszervezéssel - a tanulóra háruló aránytalan teher nélkül - nem alakítható ki a minimális létszámot elérő létszámú osztály, csoport.”
 
„47. § (7) Az enyhe értelmi fogyatékos, beszédfogyatékos vagy pszichés fejlődési zavarral küzdő sajátos nevelési igényű tanulót két gyermekként, a mozgásszervi, érzékszervi, középsúlyos értelmi fogyatékos, autizmus spektrum zavarral küzdő vagy halmozottan fogyatékos gyermeket, tanulót három gyermekként kell figyelembe venni az óvodai csoport, iskolai osztály, kollégiumi csoport létszámának számításánál, ha nevelés-oktatásuk a többi gyermekkel, tanulóval együtt történik.”
 
Az intézményvezető asszony által kialakított csoportlétszámok megfelelnek a törvényi előírásoknak, a Csemetekert Óvoda két csoportjának létszáma (az átszámított létszám) meghaladja ugyan a maximális létszámot, de a fenntartó által engedélyezhető 20 %-os eltérésen belül, 30 fő alatt került kialakításra.
A Százszorszép Óvodában a 4 csoport megtartását kezdeményezi az intézményvezető, melynek indoka a következő:
- a táblázatban található átszámított létszám 85 fő, nyár folyamán érkeznek meg a gyermekek egészségi állapotát vizsgáló szakvélemények, melyek alapján + 1 főt kell 2 főként figyelembe venni, így az átszámított létszám 86 fő. Az intézményvezető asszony tájékoztatása alapján még legalább 5 fő beiratkozását várja – előzetesen a szülők már jelezték szándékukat -, tehát a szeptemberre várható gyermeklétszám miatt már nem alakítható ki a három csoport, hiszen túllépik a maximális létszámon felüli a fenntartó által engedélyezhető 20 %-os létszámot is egy csoport esetében.
 
A gyermeklétszám és az óvoda széttagoltsága indokolja a 10 csoport indítását.
 
Törvényességi szempontból megvizsgálva a csoportszámok elfogadását illetve a csoportlétszámok engedélyezését javaslom.
 
A fent említett gyermeklétszám csökkenés, illetve a szeptemberben életbe lépő törvényi változás a normatíva igénylésben változást jelentett:
 
- 2013. évben 8 hónapra 21 fő óvodapedagógus alkalmazását finanszírozta a normatíva, 2013. szeptemberében ez 19 főre csökken. 1 fő óvodapedagógus közös megegyezéssel kérte munkaviszonyának megszüntetését, így 1 fő óvodapedagógus foglalkoztatását kell megoldani állami normatíva nélkül (20 fő).
2013. évben a finanszírozás önkormányzati többlettámogatás nélkül biztosított, az állami normatíva magasabb átlagbérének és a ténylegesen kifizetett alacsonyabb átlagbér különbségéből adódóan.
2014. első nyolc hónapjában ez finanszírozási gondot jelenthet, hiszen jelen pillanatban nem tudjuk, hogy a pedagógus életpálya modell bevezetése 2014. évben milyen költségvetési hatással lesz a pedagógusok bérezésére. A többszöri törvénymódosítások lehetővé teszik azt, hogy a bér és dologi kiadások egymás között átcsoportosíthatóak legyenek, így az intézményvezető asszony számítása szerint 2014. első 8 hónapjában önkormányzati többlettámogatás nélkül tudja biztosítani az államilag nem finanszírozott 1 fő óvodapedagógus foglalkoztatását.
 
- Törvényi változás 2013. szeptember 1-től, hogy óvodai csoportonként 1 dajka vagy gondozónő vagy takarítónőt lehet alkalmazni állami finanszírozás mellett (eddig egy csoporthoz több technikai dolgozót is lehetett rendelni). Az óvodában jelenleg is 10 fő dajka látja el ezt a feladatot, nem számítva a Csárdaszállási tagóvodában közhasznúként foglalkoztatott 2 fő technikai dolgozót, mely személyek alkalmazását Csárdaszállás finanszíroz.
 
- Az állami normatíva biztosítja az óvoda számára óvodatitkár és pedagógiai asszisztens alkalmazását, ezért az intézményvezető az előterjesztés készítésével párhuzamosan megtette az intézkedéseket a pályázatok kiírásával kapcsolatban. Az óvodatitkár az intézményvezetőt terhelő adminisztratív feladatok ellátásában tehermentesíti az intézményvezetőt, a pedagógiai asszisztens viszont a széttagolt intézményben az óvodapedagógusok szakmai munkáját segíti.
 
- 2013. január 1. napjától az intézmény engedélyezett férőhelyszáma 32 fő volt, az alábbi táblázatban mutatjuk be a változásokat:

 
 
2013. január 1.
2013. 09.01
Változás oka
Óvodapedagógus
20 fő – 11 csoport
Állami finansz.
19 fő – 10 csoport
Állami finansz.
Csoport és gyermeklétszám csökkenésből adódóan csökken a finanszírozott pedagógusok létszáma.
1 fő pedagógusnak megszűnt a munkaviszonya, tehát összességében 1 fő foglalkoztatását kell az önkormányzatnak finanszíroznia
intézményvezető
1 fő
Állami finansz.
1 fő
Önk. Finansz.
Engedélyzett pedagógus létszám
21 fő
Állami finansz.
20 fő (ebből 1 fő önkormányzati finanszírozású)
Csoport és gyermeklétszám csökkenésből adódó csökkenés, de a 10 csoport miatt csak egy fővel csökkenhet
Technikai dolgozók
Dajka
 
 
 
10 fő - 11 csoport (2 fő négy órában látja el a feladatot)
Állami finansz.
10 fő – 10 csoport
(2 fő négy órában látja el a feladatot)
Állami finansz.
--
Engedélyezett létszám
10 fő
Állami finansz.
10 fő
Állami finansz.
--
Pedagógai asszisztens
--
 
1 fő
Állami finansz.
A köznevelési törvény értelmében 2013. szeptemberétől finanszírozza az állam.
Engedélyezett létszám
--
1 fő
Állami finansz.
óvodatitkár
--
1 fő
Állami finansz.
A köznevelési törvény értelmében 2013. szeptemberétől finanszírozza az állam.
Engedélyezett létszám
--
1 fő
Állami finansz.
Karbantartó
 
1 fő
1 fő
 
-----
 
 
Engedélyezett létszám
1 fő
Önk. Finansz
1 fő
Önk. Finansz
 
Összességében 1 fővel nő az intézmény engedélyezett álláshelyeinek a száma, annyiban, hogy a csoportok és a gyermeklétszám csökkenés következtében 1 fővel csökken a pedagógusok létszáma, ugyanakkor a technikai dolgozók létszáma 2 fővel nő, az állami támogatás mellett foglalkoztatható 1-1 fő óvodatitkár és pedagógiai asszisztens alkalmazásával.
 
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot, szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni és azt a határozati javaslatok szerint elfogadni.
 


1. döntési javaslat

"Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodában a 2013/2014- es tanévben indítandó csoportok és létszámok jóváhagyása "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint fenntartó a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdése alapján a 2013/2014-es nevelési évben a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézményben az alábbi csoportszámok indítását engedélyezi:
 
Óvoda
Gyermek és csoportszám
 
Százszorszép
77 (86)fő/ 4 csoport
 
Csemetekert
51 (55)fő/ 2 csoport
 
Napsugár
22 (24)fő/ 1 csoport
 
Margaréta
42 (44)fő/ 2 csoport
 
Gyomaendrőd:
192 (209) fő/ 9 csoport
 
Csárdaszállás
13 (13) fő/ 1 csoport
 
 
Összesen:
205 (222)/ 10 csoport
 
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Mmaximális csoportlétszám túllépésének engedélyezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda fenntartója az alábbi csoportokban engedélyezi a maximális csoportlétszám túllépését a 2013/2014-es nevelési évben:
 
 
Csemetekert
 
Létszám
Korcsoportonkénti megosztás
 
Kicsi  Középső  Nagy
 
SNI
Kis-középső csoport
26(27)
9
17
 
1
Nagy-középső csoport
25(28)
 
12
13
2
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

3. döntési javaslat

"yomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda engedélyezett álláshelyeinek meghatározása a 2013. szeptember 01. napjától"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda fenntartója 2013. szeptember 1. napjától az intézmény engedélyezett álláshelyeinek számát 33 főben határozza meg:
-         20 fő óvodapedagógus
-         10 fő dajka
-         1 fő óvodatitkár
-         1 fő pedagógiai asszisztens
-         1 fő karbantartó

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe