3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2015. március 30-i ülésére

Tárgy:   Tanyagondnoki szolgálat fejlesztése
Készítette:   Weigertné Szilágyi Erika
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester

Tisztelt Társulási Tanács!
 
Megjelent a Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedései Irányító Hatóságának 6/2015 (III. 13.) számú közleménye az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére 2015-ben igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről szóló rendelet megjelenéséről.
A Darányi Ignác Terv keretében működő Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (DIT ÚMVP) III. tengelyén belül a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére irányuló intézkedés (a továbbiakban: alapszolgáltatások jogcím) újranyitása várható. A benyújtási időszak kezdete: 2015. április közepe.
Az alapszolgáltatások jogcím kedvezményezettjeinek köre a települési önkormányzatokra, önkormányzati társulásokra, nemzetiségi önkormányzatokra, nonprofit szervezetekre (egyesületek, alapítványok, például polgárőr egyesületek) és egyházi jogi személyekre terjed ki. A rendelet mellékletét képezi a jogosult településeket tartalmazó településlista. Az ügyfélnek székhellyel kell rendelkezni azon a településlistában található településen, amelyen a fejlesztést meg kívánja valósítani.
A rendelet alapján kettő célterület kerül megnyitásra. Az első célterület keretében támogatás vehető igénybe új és már meglévő falu- és tanyagondnoki szolgáltatás fejlesztéséhez, a második célterület keretében egyéb szociális, bűnmegelőzési és közösségi szolgáltatások fejlesztéséhez.
A támogatható tevékenység: új gépjármű beszerzése.
Az egy támogatási kérelemben igényelhető támogatás összege: személygépjármű esetén legfeljebb nettó 3,5 millió forint, terepjáró esetén legfeljebb nettó 5 millió forint, mikrobusz esetén kevesebb, mint nettó 8 millió forint. A támogatás mértéke az összes elszámolható kiadás 100 százaléka.
Az alapszolgáltatások jogcím esetében a támogatási kérelem elektronikus úton nyújtható be.
 
A Térségi Szociális Gondozási Központ tanyagondnoki szolgáltatást nyújt Gyomaendrőd térségében a 001. és a 002. sz. tanyagondnoki körzetekben. A fentiek alapján most várhatóan lehetőség lesz a tanyagondnoki szolgálat fejlesztésére, új jármű beszerzésére.
A pályázó a közleményben foglaltak alapján a Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás lehet. Azonban a támogatási kérelmekben nettó beszerzési összegekre lehet pályázni, így szükség lesz önerő biztosításra az Áfa tekintetében, melyet Gyomaendrőd Város Önkormányzata finanszíroz, mivel a fejlesztés eredménye Gyomaendrőd területén realizálódik. A pontos összegek nem ismertek, ezért a biztosítandó önerő mértékét is csak maximalizálni tudjuk, mely összeg a fentiek szerint beszerezhető járművek nettó értéke alapján maximum 2.160.000 Ft lehet. Ez az összeg Gyomaendrőd Város Önkormányzata 2015. évi költségvetési rendelet felhalmozási célú céltartaléka között gépkocsi vásárlásra elkülönített keret terhére biztosítható.
 
Az Irányító Hatóság közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a közleményben foglaltak tájékoztató jellegűek, a rendelet megjelenése 2015. április hónap közepén várható.

Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot, az előterjesztést megvitatni szíveskedjen és döntését határozat formájában hozza meg.


Döntési javaslat

"Tanyagondnoki szolgálat fejlesztése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Pályázat benyújtása
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás támogatási kérelmet készít elő és nyújt be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére 2015-ben igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről szóló rendelet alapján, a 2. számú tanyagondnoki szolgálat részére gépjárműbeszerzés támogatásának céljából.
 
A támogatás mértéke az összes elszámolható kiadás 100 százaléka. Az egy támogatási kérelemben igényelhető támogatás összege mikrobusz esetén kevesebb, mint nettó 8.000.000 forint. A beszerzés kapcsán felmerülő ÁFA összegét, azaz maximum 2.160.000 Ft-ot, valamint a beszerzett jármű üzemeltetési és fenntartási kötelezettségeit Gyomaendrőd Város Önkormányzata a ……………. sz. határozata szerint biztosítja.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2015. 05. 31.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Weigertné Szilágyi Erika

« Vissza
Vissza a főmenübe