1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2015. október 27-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda Házirendje
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság

Tisztelt Társulási Tanács! 

Kovács Péterné a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézményvezetője írásban jelezte, hogy a 2015/16-os nevelési év kezdetével hatályba lépő jogszabályi változások értelmében szükségessé vált az intézmény Házirendjének átdolgozása.  
 
Az intézményvezető a dokumentumot az alábbi jogszabályok alapján készítette el: 
a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban Nkt.) 
a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet (továbbiakban R.) 
a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet  
 
Az intézmény Házirendjét illetően az Nkt.83.§ (2) i) pontja szerint a fenntartó ellenőrzési joggal rendelkezik.Amennyiben a Házirend rendelkezései szerint többletköltség hárul a fenntartóra, az Nkt. 25.§ (4) bekezdése egyetértési jogot ír elő számára.  
Ilyen jellegű módosítást nem tartalmaz az átdolgozott dokumentum. 
 
A jogszabályi változásokkal, az átdolgozással érintett területek: 
  • Óvodai felvétel 
  • A távolmaradás igazolása 
  • Az igazolatlan mulasztás következményeinek meghatározása 
  • A gyermekek jogai és kötelességei 
  • Étkezési térítési díj befizetése, kedvezmény igénybevétele 
A szülői képviselet 2015. 10. 09-én az intézmény Házirendjének elfogadásához magasabb jogszabályban meghatározott kérdések rendelkezéséhez a véleményezési jogátkorlátozás nélkül, a jogszabályban meghatározott határidő biztosításával gyakorolta. A dokumentummal kapcsolatban ellenvetést nem fogalmazott meg. 
Az óvoda nevelőtestülete 2015. 10.12-én tartott határozatképes rendkívülinevelő-testületi ülésén át nemruházható jogkörében eljárva,egyhangúan a Házirendet TÜ.1/2015.(09.15.). határozat számon elfogadta. 
 
A köznevelési törvényben foglalt ellenőrzési kötelezettségének a fenntartó jelen előterjesztés megtárgyalásával és az alábbi döntési javaslat elfogadásával eleget tesz: 
 
 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság   A Bizottság megtárgyalta az előterjesztést, annak a határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja a Társulási Tanács  számára. 
 
Döntési javaslat

"Kistérségi Óvoda házirendjének ellenőrzése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda fenntartója a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdés i) pontjában biztosított ellenőrzési jogkörében eljárva megállapítja, hogy a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda Házirendje a szakmai jogszabályoknak megfelelő, rendelkezései nem rónak többlet terhet a fenntartóra. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe