1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2018. augusztus 17-i ülésére

Tárgy:   Térségi Szociális Gondozási Központ szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett adatai módosítása
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva, Mraucsik Éva
Előterjesztő:   Toldi Balázs elnök

Tisztelt Társulási Tanács!
 
Mraucsik Éva a Térségi Szociális Gondozási Központ intézményvezetője az alábbi kérelemmel fordult a fenntartóhoz:
Az Intézményben 2018. évben a korábbi évektől eltérően jelentősen megnövekedett a házi segítségnyújtás iránti igény. Az intézménynek jelenleg átlagosan napi 70 fő ellátására van engedélye, az állami normatívát legfeljebb a működési engedélyben meghatározott létszám után tudnak igényelni. A házi segítségnyújtás esetében az igényelhető állami normatíva alapja a gondozási órák alapján kiszámított ellátotti létszám.
Tekintettel a magas óraszámban igényelt személyi gondozásra, az első félév mutatói alapján megállapították, hogy az engedélyezett létszámot folyamatosan meghaladja az ellátottak száma.
Napi átlagban az alábbiak szerint alakult 2018. 1-7. hónap:
- január 75 ellátott
- február 68 ellátott
- március 75 ellátott (az intézményi térítési díj csökkenése 475,-Ft- ról 215,- Ft-ra növelte az a gondozási igényeket)
- április 71 ellátott
- május 74 ellátott
- június 69 ellátott
- július 73 ellátott
 
A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92/K. § (6) bekezdése szerint: „Házi segítségnyújtás esetében az ellátottak száma egyetlen napon sem haladhatja meg a szolgáltatói nyilvántartásba véglegessé vált döntéssel bejegyzett ellátotti létszám száztíz százalékát, éves átlagban pedig annak száz százalékát.”
 
Tekintettel a törvényi szabályozásra az intézményvezető időlegesen május -június hónapokban új ellátottak felvételének korlátozásáról döntött. Azonban folyamatosan érkeznek olyan igények, amelyeknek kielégítését nem lehet halasztani, ezért továbbra is több időst lát el az intézmény a megengedettnél.
A plusz ellátottakra viszont csak akkor tud az intézmény állami normatívát igényelni, ha a működési engedélybe befogadott ellátotti létszám módosításra kerül, fentiek miatt kéri a Fenntartót, hogy 2018. szeptember 1. napjától a házi segítségnyújtás keretében személyi gondozásban részesíthető ellátottak létszámának 70 főről 77 főre történő módosítása iránt az engedélyező hatóság felé kérelmet nyújtson be.
A működési engedély módosításához, illetve az állami normatíva igénybevételéhez szükség van az ellátotti létszám növekedésének a szociális szolgáltatások területi lefedettségét figyelembe vevő, jogszabály szerinti finanszírozási rendszerbe történő befogadása. A befogadásról szóló minisztériumi szakhatósági hozzájárulást a működést engedélyező szerv az eljárása lefolytatása során szerzi be. Ezzel kapcsolatban a Fenntartónak tennivalója nincs.
 
Kérem a Társulási Tanácstól az előterjesztés megtárgyalását, a Térségi Szociális Gondozási Központ szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett adatai módosításának kezdeményezését.

Döntési javaslat

"Térségi Szociális Gondozási Központ szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett adatai módosítása "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Térségi Szociális Gondozási Központ fenntartója a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92/K. § (2) bekezdése alapján a szolgáltatói nyilvántartásba történő adatmódosítás iránti kérelmet terjeszt elő az általa fenntartott Térségi Szociális Gondozási Központ által biztosított: a házi segítségnyújtás keretében személyi gondozásban részesíthető ellátottak létszámának 70 főről 77 főre történő módosítása okán. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe