9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2018. szeptember 20-i ülésére

Tárgy:   A Gyomaközszolg Nonprofit Kft. kérelme önkormányzati tartozásai visszafizetési határidejének ismételt módosítására
Készítette:   Szilágyiné Bácsi Gabriella
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete 2016. évben két alkalommal, 2017. évben további egy alkalommal biztosított kölcsönt a Gyomaközszolg Nonprofit Kft. részére. A Kft. részéről fennálló tartozás összege mindösszesen 16.065.517 Ft. A Kft. a kapott kölcsön összegét a Regionális Hulladékkezelő Kft-vel szemben fennálló tartozásának rendezésére, továbbá munkabérek, járulékok, üzemanyag költség és az Áfa határidőben történő megfizetésére fordította. A szerződésekben a kölcsönök visszafizetési határideje három alkalommal már módosítva lett. Az utolsó módosításra a Képviselő-testület 132/2018. (III.29.) Gye. Kt. határozatával került sor, melyben a kölcsönök visszafizetési határideje 2018. szeptember 30-ában lett meghatározva.
 
2018. október 1. napjától a hulladékszállítási közszolgáltatási feladatot ellátó Dareh Bázis Zrt. alvállalkozója a közbeszerzési eljárás eredményeképpen a Global Refuse Nonprofit Kft lett. Ezáltal a Gyomaközszolg Kft. hulladékszállító és hulladékgyűjtő tevékenysége megszüntetésre kerül. Ebből adódóan a tevékenység ellátását szolgáló eszközöket értékesíti a Kft., a munkavállalók munkaviszonyának megszüntetéséhez kapcsolódó járandóságokat pedig rendezi dolgozói felé.
 
A munkavállalók felé esedékes kifizetések rendezéséhez szükséges forrás a Kft. rendelkezésére áll, ugyanakkor a Kft. az önkormányzat felé fennálló több mint 16 millió Ft összegű kölcsöntartozását nem tudja határidőben visszafizetni.
 
Ennek indoka a következő:
A Dareh Bázis Zrt-vel szemben mintegy 36 millió Ft összegű követelése áll fenn a Gyomaközszolg Kft-nek, mely követelés esedékessége 2018. augusztus 15-e volt. A Dareh Bázis Zrt. a mai napig nem rendezte tartozását, a Gyomaközszolg Kft. információval se rendelkezik a várható kiegyenlítés időpontjára vonatkozóan.
 
2018. szeptember 13-án érkezett kérelmében a Gyomaközszolg Kft. ügyvezető igazgatója kéri a Képviselő-testületet, hogy járuljon hozzá a kölcsönszerződések módosításához oly módon, hogy a kölcsönök visszafizetési határidejét a Dareh Bázis Zrt. 2018. II. negyedéves számlájának teljesítését követő 8 munkanapon belül határozza meg.
 
A felvázolt külső körülményekre való tekintettel javasoljuk a Képviselő-testületnek a kérelem támogatását és a kölcsönszerződések visszafizetési határidejének kérelem szerinti módosítását.
 
 
Kérem a Tisztelt Testületet, szíveskedjen az előterjesztést megvitatni és döntését meghozni.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A Bizottság javasolja a döntési javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"A Gyomaközszolg Kft. önkormányzati tartozásai visszafizetési határidejének módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaközszolg Nonprofit Kft. önkormányzattal szemben fennálló 3.156.017 Ft, 4.000.000 Ft, valamint 8.909.500 Ft összegű tartozásainak visszafizetési határidejét az alábbiak szerint módosítja: A Gyomaközszolg Nonprofit Kft. az Önkormányzattal szemben fennálló kölcsöntartozásait 8 munkanapon belül köteles rendezni, amint a Dareh Bázis Zrt. átutalja a Kft. részére a 2018. II. negyedévre vonatkozó számlatartozását. Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a szerződés módosításához kapcsolódó jognyilatkozatok megtételére, aláírására.  

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe