1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2018. december 12-i ülésére

Tárgy:   Helyi elismeréseket szabályozó önkormányzati rendelet alkotása (2. forduló)
Készítette:   Megyeri László aljegyző
Előterjesztő:   Ágostonné Farkas Mária egyéni választókerületi önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete 58/2018. (II. 26.) Gye. Kt. határozatában elhatározta, hogy a helyi kitüntetéseket szabályozó önkormányzati rendeletet felül kívánja vizsgálni, és ezt új rendelet megalkotásával szándékozik megvalósítani. A felülvizsgálattal az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottságot bízta meg, azzal hogy az új szabályrendszer hatályosulása Gyomaendrőd várossá avatásának 30-ik évfordulóját megelőzően bekövetkezzék. Gyomaendrőd Várossá nyilvánításának napja 1989. március 1., az avató ünnepség napja 1989. március 30.
 
A hatályos, "Gyomaendrőd Díszpolgára" cím, valamint a "Gyomaendrődért” kitüntető emlékplakett alapításáról és adományozásáról szóló 12/1991. (X. 30.) önkormányzati rendeletet a rendszerváltás hajnalán alkotta a Képviselő-testület úgy, hogy az alapvetően Gyomaendrőd városi jogú Nagyközség Tanácsának 7/1988. (XI. 1.) tanácsi rendeletére épült, és csak szövegezésében történt minimális változtatás. Az egyébként rendszerfüggetlen szándékok szabályainak szocializmusra jellemző megfogalmazásai kerültek polgáriasabb kontextusba. A rendelet alapvetően megfelelt az önkormányzat szándékai kifejezésére, azonban az elmúlt 27 év alatt 11 ráncfelvarráson is átesett. Ezek jelentős része az adományozható kitüntetések mennyiségét, a kitüntetéssel járó egyéb juttatások formáját és további eljárási kérdéseket szabályoztak.[1]
 
A módosítási igényeket áttekintve a következőket állapíthatjuk meg:
1. A kitüntetések és díjak alapvetően jól beváltak, egyértelműen elkülöníthető formában ismeri el a városhoz való kötődés, a városért végzett tevékenység és az egyes szakterületeken végzett kiemelkedő munkásság elismerését. Az új rendeletben normaszöveg szinten is pontosítani kellene a díszpolgári cím és a pro urbe kitüntetés viszonyát. A korábbi és jelenlegi gyakorlatban egyfajta ellentmondásosság található. Amíg erkölcsileg magasabb rangúnak véli a díszpolgári címet, addig az elismeréssel járó egyéb juttatásoknál a pro urbe díj a kedvezményezettebb.
2. A fentieket erősíti az a jogalkotási hezitáció, ami az egyes választási ciklusok között megjelent. Ez szemléletesen nyilvánult meg az adományozható kitüntetések számának gyakori módosításában, a kiegészítő juttatások összegének és formájának változtatásában.
3. Az eljárási kérdésekben és az adományozási protokollban az évtizedek során kiforrott szabály, illetve mindenki által elfogadott gyakorlat alakult ki. Néhány érdemi kérdés rendezésével azonban adós is maradt a rendelet. Pl. nincs kimondva, hogy a díszpolgári cím és pro urbe díj mikor adományozható. Az elmúlt 20 év gyakorlata szerint általában október 23-a, de az önkormányzati választás évében ez augusztus 20-a volt.
4. A jelenleg hatályos rendelet több helyen tartalmaz fölösleges vagy be nem tartható szabályokat. Pl. taxatívák, amelyek egyfelől korlátos kategóriákat határoznak meg, másrészt pedig túl általánosak, így gyakorlatilag minden élethelyzetre alkalmazhatók. Sokkal szerencsésebb olyan fő elveket és célokat meghatározni, amely mentén egyértelműen eldönthető, hogy a javaslat megállja-e a helyét vagy sem.
Az új rendelet ezért kellően tömör legyen és csak a legalapvetőbb szabályokat tartalmazza, figyelemmel a jelenleg hatályos felhatalmazást adó törvényekre is. Az egyéb kapcsolódó részletkérdéseket – különösen a nem jogalkotási tárgyú témákat, mint pl. a protokoll – pedig belső szabályzatokban is elég rendezni.
5. Az új rendelet alkotásakor biztosítani kell a helyi jogszabályok közötti koherenciát (pl. díszsírhely adományozása, amely három helyi rendeletet is érint, pontosabban ennyi rendelet érinti a kérdést)
6. Az erkölcsi elismeréssel járó juttatások természetben (tárgyiasult formában, pl. díszgyűrű, kitűző, plakett stb.) vagy anyagiakban (pénzjutalom) jelenjenek meg.
 
A képviselő-testület 58/2018. (II. 26.) Gye. Kt. határozatában kapott megbízás alapján az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság a helyi kitüntetéseket szabályozó önkormányzati rendelet szabályozási koncepcióját előzetesen megvitatta, majd a bizottság tagjaiból és szakértőkből álló normaszöveg előkészítő munkacsoport a következő elveket és szempontokat fektette le:
a) a rendelet-tervezet normaszövegét a felhatalmazást adó és a jogalkotást szabályozó törvények követelményei szerint, „az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről” címet viselő, és a szabályozás tárgyát csak a legszükségesebb mértékig lefedő előírásokkal és irányadó követelményekkel kell megfogalmazni,
b) a kitüntetésekkel, a vele együtt adható juttatáson túl, egyéb előjog vagy megkülönböztetés nem jár, az elismeréshez kizárólag az önkormányzati protokolláris eseményekhez kapcsolódó delegálás, meghívás, vendéglátás és ajándékozás, továbbá a kegyeleti kérdéseket szabályozó önkormányzati rendeletben biztosított kegyeleti juttatás kapcsolódhat. Ezeket, és az önkormányzati ünnepségekhez, rendezvényekhez kapcsolódó protokolláris eljárásokat egy önálló protokoll szabályzatban célszerű rendezni, ha az más önkormányzati rendeletben még nem szabályozott.
c) az évente adható díszpolgári címet 1, Gyomaendrődért Díjat 2, továbbá a Gyomaendrődért Elismerő Okleveleket 4 darabban határozta meg,
d) díszpolgári cím kitüntetés annak a személynek adományozható, aki a várossal tartós és szoros kapcsolatot ápoló hazai vagy nemzetközi szaktekintélyként és mecénási szerepvállalóként járult hozzá a társadalmi, gazdasági, tudományos, művészeti vagy irodalmi életének fejlődéséhez, a múltunk megőrzéséhez, továbbá az egészségügy, az oktatás, a közművelődés és a sport területén kiemelkedő tevékenységet végezve és eredményt elérve közmegbecsülést szerzett,
e) Gyomaendrődért Díj annak a személynek és közösségnek adományozható, amely évtizedes munkásságával, a gazdaság, a kutatás, a közigazgatás, a szolgáltatás, az egészségügy, a tudományok, a közoktatás, a környezetvédelem, a kultúra és a művészetek területén Gyomaendrőd fejlődése érdekében kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű tevékenységet végzett; a város értékeinek hazai és külhoni megismertetésében, valamint kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett.
f) Gyomaendrődért Elismerő Oklevélnek az oktatásban és nevelésben, a kultúrában és művészetben, az egészségügyben, a szociális munkában, a gyermek- és családvédelemben, a sportban, a környezet- és természetvédelemben, a katasztrófa- és rendvédelemben, valamint a közellátásában, köz-szolgáltatásában és a közszolgálatban végzett kiemelkedő munkásságokat és szakmai érdemeket elérők elismerését kell szolgálnia.
g) a kitüntetéseket általában a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából kívánja adományozni, amelytől csak kivételes esetben lehet eltérni,
h) a díszpolgári cím és emlékplakett kitüntetési oklevelek formai és tartalmi elemeiben a kneri tipográfiai elemeket és az előző évtizedek hagyományait kívánja követni,
i) a kitüntetésekkel,a kitüntetés tartalmi és formai leírása szerinti, tárgyi emlék jár,
j) a rendelet hatályba lépésének napja 2019. március 1.
 
A fenti általános elvi alapvetések mentén a szakértői munkacsoport összeállította a napirend tárgya szerinti rendelet normaszöveg javaslatát az előzetes hatásvizsgálat és az általános indokolás szerint.
 
Hatásvizsgálat
 
1. A rendelet alkotásának társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása: a rendelet társadalmi hatása, hogy a helyi elismerések alapításával hozzájárul a helyi identitástudat elmélyítéséhez, a helyi közösségért tenni akarók társadalmi elismeréséhez, továbbá az adományozás szabályozásával átláthatóvá válik az elismerés nyújtásának feltételei, az adományozás alapjául szolgáló ünnepi esemény.
2. A rendelet alkotásának környezeti és egészségügyi következményei: nem ismertek.
3. Az adminisztratív terheket befolyásoló hatása: A rendelet minimális mértékű, az adományozás előkészítéséhez, illetve az elismerések nyilvántartásához kapcsol adminisztratív terheket.
4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: Az önkormányzati norma szükségességét a helyi identitást erősítő társadalmi elvárások generálják. Elmaradása negatív hatást nem vált ki, de nem is járulna hozzá a tőle elvárt többlet pozitív hatás kiváltásához sem.
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A megalkotásra kerülő rendelet többletfeladatot, többletkiadást nem eredményez, mivel az abból következő igazgatási tevékenységet a szervezetben már alkalmazott munkaerő végzi, amelynek költségeit az éves költségvetések tartalmazzák. Szintén az éves költségvetés tartalmazza a kitüntetési és kegyeleti alap előirányzatát.
 
Az önkormányzati rendeletekhez indokolási kötelezettség is társul.Az indokolásban a jogszabály előkészítőjének feladata azoknak a társadalmi, gazdasági, szakmai okoknak és céloknak a bemutatása, amelyek a szabályozást szükségesség teszik. Az indokolásban ismertetni kell a jogi szabályozás várható hatását is.
 
Az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló …/2018. (…) önkormányzati rendelet tervezet

Általános indokolása
 
Helyi közösségi elvárás, hogy az önkormányzat eredeti jogalkotói hatáskörében megalkossa azokat a helyi jogszabályokat, amelyek előmozdítják a helyi közmegbecsülést, helyi identitás tudatot előmozdító, pozitív társadalmi konvenciókat is megvalósító közösségi gondolkodást.
 
Részletes indokolás
 
Az rendelet jelzését és bevezetőjét a hatásköri és felhatalmazást adó jogszabályok alapozzák meg. Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésének i) pontja szerint a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat;…
 
Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény (továbbiakban: Kit.tv.) 24. § (9) bekezdése szerint felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben szabályozza az elismerés alapítását, az elismerés elnevezését, fajtáit, az elismerésben részesíthető személyek körét, az évente adományozható elismerések számát, az elismerés leírását, az adományozás feltételeit és rendjét, valamint az elismerés viselésének rendjét, továbbá a díjjal járó jutalom mértékét, formáját és járadék esetében annak időtartamát.
A Kit.tv. 22. § (1) d), (2) bekezdése szerint az önkormányzat által alapított elismerés …elnevezésében és külső formájában nem hasonlíthat az állami kitüntetésekhez, valamint a Kossuth-díjhoz és a Széchenyi-díjhoz.
Ezen túl a Kit.tv. 23. § (1) és (9) bekezdése szerint az önkormányzat elismerést akkor adományozhat, ha a felhatalmazás alapján alkotott rendeletben szabályozza az elismerés alapítását, az elismerés elnevezését, fajtáit, az elismerésben részesíthető személyek körét, az évente adományozható elismerések számát, az elismerés leírását, az adományozás feltételeit és rendjét, valamint az elismerés viselésének rendjét, továbbá a díjjal járó jutalom mértékét, formáját és járadék esetében annak időtartamát.     
 
A fentiekből az következik, hogy az önkormányzat az Alaptörvény szerint eredeti jogalkotói hatásköréből következően önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat, azonban a Kit.tv. felhatalmazást adó és kapcsolódó rendelkezései szerint ezt csak akkor teheti meg, ha a törvény előírásai szerint helyi rendeletben szabályozásra kerül.
Az új rendelet jelzésénél praktikusan a rendelet alapcéljára utaló rövid és tömör megjelölést alkalmaz.
 
Az 1. § indokolása:
 
Rendelkezik az önkormányzat által, Gyomaendrőd fejlődését szolgálók megbecsülését és elismerését hivatott, megújított kitüntetések és elismerések alapításáról.
Kifejezi, hogy Gyomaendrőd Várossá avatására alapított, és harmincéves évfordulójára megújított Gyomaendrőd Díszpolgára, valamint a Gyomaendrődért Díj kitüntetés Gyomaendrőd érdekében tett legkiemelkedőbb különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál. Ezen túl kimondja, hogy a Gyomaendrődért Elismerő Oklevél elismerés, az oktatásban és nevelésben, a kultúrában és művészetben, a katasztrófa- és rendvédelemben, az egészségügyben, a szociális munkában, a gyermek- és családvédelemben, a sportban, a környezet- és természetvédelemben, valamint a közellátásában, a turizmusban, a közszolgáltatásában és a közszolgálatban végzett kiemelkedő munkásságok és szakmai érdemek elismerésére szolgál.
 
Az 2-4. § indokolása:
 
Rendezi az egyes kitüntetés típus küldetését és tisztázza a két kitüntetés viszonyát. A rendelkezések két olyan magas rangú helyi erkölcsi elismerést hoznak létre, amelyből az egyik rendeltetése szerint olyan személyeknek adományozható, akiknek valamilyen kapcsolatuk és kötődésük van hozzánk, de már nem élnek itthon (díszpolgár), a másik pedig azoknak, akik itthon végzett évtizedes munkásságukkal, életművükkel járultak hozzá a város fejlődéséhez, esetleg egyszeri, de nagyon kiemelkedő országos vagy nemzetközi mértékű teljesítménnyel juttatták ismertségéhez Gyomaendrődöt.
A további részletszabályok meghatározzák az adományozás módját, mértékét, továbbá azokat az erényeket, amelyek megléte estén adományozható a kitüntetés.
Rendelkezik továbbá a kitüntetés tartalmáról és arról, hogy egy azon személynek egy kitüntetési kategória csak egyszer adományozható.
 
Az 5. § indokolása:
 
Kimondja, hogy mennyi szakterületi önkormányzati elismerés milyen szakterületeken elért szakmai erények után adományozható. évente, milyen mennyiségben. Rendelkezik továbbá az évente adható elismerések számát és az elismeréssel járó juttatást.
 
 
A 6. § indokolása:
 
Meghatározza, hogy a díszpolgári cím és emlékplakett kitüntetés általában a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozható. A korábbiaktól eltérő időpontot a várossá avatás napjának közelsége indokolja. Gyomaendrőd 2019-ben 30 éve város. Március elseje a „Város Napja”, így – összhangban az évforduló kapcsán megújított kitüntetésekkel és elismerésekkel – adja magát az, hogy az év legelső és legszebb nemzeti ünnepén legyenek adományozhatóak a kitüntetések. A kora tavaszi adományozás lehetőséget ad egy lezárt évet követő érdemek alapján történő kitüntetésre és egyéb eseményekhez kapcsolódó elismerésre (pl. új értéktárak gondozóinak elismerése, közszolgálatból nyugdíjba vonulók köszöntése stb.) 
A rendelet szakasza lehetővé teszi, hogy a város életét jelentősen meghatározó esemény évében a polgármester javaslatára fentiekben foglalt mértéktől és időponttól is el lehessen térni.
A kitüntetéseket ünnepi képviselő-testületi ülésen, vagy az alkalomhoz méltó ünnepi körülmények között kell átnyújtani a polgármester által.
Elrendeli, hogy a díszpolgári cím kitüntetés adományozását a városházán elhelyezett dísztáblán, az adományozott nevének és az adományozás évének felvésésével kell megörökíteni. Kimondja, hogy az önkormányzati kitüntetésekről és a szakterületi önkormányzati elismerésekről a jegyző nyilvántartást vezet.
 
Az 7. § indokolása:
 
Szabályozza, hogy a kitüntetések adományozására kik tehetnek javaslatot. A javaslatot tehető kört nem szűkítve, egyszerűsíti a szabályt azzal, hogy elsősorban a képviseleti demokrácia közjogi méltóságai, a polgármester, a képviselő-testület tagjai, továbbá az önkormányzat alap pillérei, magát a helyi közösséget alkotó civil szervezetek [jogi személyek, gazdálkodó szerveztek] és a polgárok egyéb közösségei tehessenek javaslatot.
Meghatározza, hogy a javaslat csak írásban, meghatározott időpontig nyújtható be a részletezett követelményeknek megfelelően. Ennek célja, hogy az ajánlások kellően átgondoltak, a döntést elősegítő információkkal ellátottak és megalapozottak legyenek.
 
Az 8. § indokolása:
 
Az önkormányzat megnyitja annak lehetőségét, hogy az adományozott kitüntetés megvonható legyen. A megvonási eljárásra az adományozásra irányadó szabályok követését rendeli el.
 
A 9. § indokolása:
 
A záró rendelkezés rendelkezik a hatálybalépésről és az előző, azonos tárgyú rendelet hatályon kívül helyezéséről. A rendelet, szimbolikus célzattal, 2019. március 1-én, Gyomaendrőd várossá avatásának 30-ik évfordulóján lép hatályba, azzal, hogy az új rendelet szerinti elismerések március 15-i időpontban történő adományozást csak 2020-tól lehet alkalmazni. A látszólagos ellentmondást a 6. § (2) bekezdése oldja fel. A hatályba léptetési időpont, a szimbolikus jellegén túl, kellő felkészülési időt is biztosít a helyi jogszabály megismerésére és alkalmazására.
A kegyeleti kérdéseket szabályozó rendelet módosítása technikai jellegű.
Az SZMSZ módosításával felhatalmazást ad a polgármesternek, hogy a kitüntetések átnyújtásához és más eseményekhez kapcsolódó protokolláris részletszabályokat szabályzatban rögzítse.
 
Tisztelt Képviselő-testület!

Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság, az előterjesztésben foglalt elvek és indokok alapján, a rendelet normaszövegét előkészítő szakértői munkacsoport munkája szerinti, továbbá a 2018. novemberi bizottsági és Képviselő-testületi ülésen pontosított normaszöveg-javaslatot ajánlja rendeletté alkotásra.
 


[1] 33/1992 jelzésű rendelet 15.000 forintra emelte az emlékplakett kitüntetéssel járó pénzjuttatást,
12/1994 jelzésű rendelet szerint az emlékplakett posztumusz is adományozható,
6/1996 jelzésű rendelet szerint az emlékplakettel már nem jár pénzjuttatás,
39/1999 jelzésű rendelet szerint az emlékplakett tulajdonosát halála esetén díszsírhely illeti meg,
10/2001 jelzésű rendelet szerint díszpolgári címből egy, emlékplakettből négy adományozható és a vele járó pénzjuttatás összege 50.000 forint,
26/2004 jelzésű rendelet szerint díszpolgári címből egy, emlékplakettből három adományozható és a vele járó pénzjuttatás helyett egy aranygyűrű jár,
32/2007 jelzésű rendelet szerint a főszabálytól eltérően Gyomaendrőd megalakulásának negyedszázados, illetve ennek egész számú szorzatával kifejezhető évfordulós éveiben a díszpolgári címből kettő, az emlékplakettből négy adományozható; továbbá bevezeti a szaktevékenységeket elismerő kitüntető oklevél kategóriákat.
38/2008 jelzésű rendelet eljárási kérdéseket szabályoz
20/2009 jelzésű rendelet szerint a jövőben egy helyett két szaktevékenységeket elismerő kitüntető oklevél adományozható évente
40/2009 és 27/2010 jelzésű rendeletek eljárási kérdéseket szabályoztak
 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  
 A bizottság támogatja az elé eredetileg beterjesztett normaszöveg javaslat rendeletté alkotását a 2. § (1) bekezdés "művészeti vagy irodalmi" szövegrészének "kulturális" szövegrészre történő cseréje mellett.
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  
 A bizottság támogatja az elé eredetileg beterjesztett normaszöveg javaslat rendeletté alkotását a 2. § (1) bekezdés "művészeti vagy irodalmi" szövegrészének "kulturális" szövegrészre történő cseréje mellett.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  
 A bizottság támogatja a rendelet megalkotását a bizottság elé terjesztett normaszöveg javaslat szerint.
 
Döntési javaslat

"Helyi elismeréseket szabályozó önkormányzati rendelet alkotása (1. forduló)"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Rendelet alkotás, szabályozás
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A bizottság javasolja a képviselő-testületnek a következő normaszövegű rendelet megalkotását:
"…./2018. (…) önkormányzati rendelet
az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről
(Tervezet)
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
 
1. Általános rendelkezések
 
1. § (1) Gyomaendrőd Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Gyomaendrőd fejlődését szolgálók megbecsülésére és elismerésére az alábbi megújított kitüntetéseket és elismeréseket alapítja:
a) Gyomaendrőd Díszpolgára cím;
b) Gyomaendrődért díj;
c) Gyomaendrődért Elismerő Oklevél
(2) Gyomaendrőd Várossá avatására alapított, és harmincéves évfordulójára megújított Gyomaendrőd Díszpolgára cím (továbbiakban: díszpolgári cím), valamint a Gyomaendrődért díj (továbbiakban: pro urbe díj) kitüntetések, Gyomaendrőd érdekében tett legkiemelkedőbb különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál.
(3) A Gyomaendrődért Elismerő Oklevél (a továbbiakban: szakterületi elismerő oklevél) az oktatásban és nevelésben, a kultúrában és művészetben, az egészségügyben, a szociális munkában, a gyermek- és családvédelemben, a sportban, a környezet- és természetvédelemben, a katasztrófa- és rendvédelemben, valamint a közellátásában, a turizmusban, a közszolgáltatásban és a közszolgálatban végzett kiemelkedő munkásságok és szakmai érdemek elismerésére szolgál.
 
2. Önkormányzati kitüntetések és elismerések
 
2. § (1) A díszpolgári cím annak a Gyomaendrődhöz kötődő személynek adományozható, aki a várossal tartós és szoros kapcsolatot ápoló szaktekintélyként vagy mecénási szerepvállalóként járult hozzá a társadalmi, gazdasági, tudományos, művészeti vagy irodalmi élet fejlődéséhez, múltunk megőrzéséhez, továbbá az egészségügy, az oktatás, a közművelődés és a sport területén kiemelkedő tevékenységet végezve és eredményt elérve közmegbecsülést szerzett.
(2) A díszpolgári cím posztumusz is adományozható.
(3) Évente 1 díszpolgári cím adományozható.
(4) A díszpolgári cím az 1. mellékletben meghatározott tartalmú díszoklevélből és éremből áll.
 
3. § (1) Pro urbe díj annak a személynek, közösségnek adományozható, amelyik Gyomaendrődön kifejtett évtizedes munkásságával, a gazdaság, a kutatás, a közigazgatás, a szolgáltatás, az egészségügy, a tudományok, a közoktatás, a környezetvédelem, a turizmus, a kultúra és a művészetek területén Gyomaendrőd fejlődése érdekében kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű tevékenységet végzett; a város értékeinek hazai és külhoni megismertetésében, valamint kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett.
(2) Az pro urbe díj posztumusz is adományozható.
(3) Évente legfeljebb 2 pro urbe díj adományozható.
(4) A pro urbe díj az 1. mellékletben meghatározott tartalmú díszoklevélből és plakettből áll.
 
4. § A díszpolgári cím és a pro urbe díj ismételten nem adományozható.
 
5. § (1) Szakterületi önkormányzati elismerés a következő szakterületeken elért kimagasló szakmai érdemek elismeréséért adományozható:
a) oktatás és nevelés,
b) kultúra és művészet,
c) egészségügy,
d) szociális munka,
e) gyermek- és családvédelem,
f) sport,
g) környezet- és természetvédelem,
h) katasztrófa- és rendvédelem,
i) közellátás és közszolgáltatás,
j) turizmus,
k) közszolgálat
(2) A szakterületi önkormányzati elismerésből évente legfeljebb 4 adományozható.
(3) A szakterületi önkormányzati elismerés az 1. mellékletben meghatározott tartalmú díszoklevélből és ajándéktárgyból áll.
 
6. § (1) Az önkormányzati kitüntetések és elismerések (a továbbiakban: kitüntetések) a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából adományozhatók.
(2) A város életét jelentősen meghatározó esemény évében a polgármester javaslatára a 2. § (3) és a 3. § (3) bekezdésben foglalt mértéktől és az (1) bekezdésben foglalt időponttól is el lehet térni.
(3) A kitüntetéseket ünnepi képviselő-testületi ülésen, vagy az alkalomhoz méltó ünnepi körülmények között a polgármester nyújtja át.
(4) A díszpolgári cím adományozását a városházán elhelyezett dísztáblán, az adományozott nevének és az adományozás évének felvésésével kell megörökíteni.
(5) A kitüntetések adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet.
 
3. A kitüntetések adományozásának rendje
 
7. § (1) A kitüntetések adományozására a polgármester, a képviselő-testület tagjai, civil szervezetek és a polgárok egyéb közösségei tehetnek javaslatot.
(2) A javaslat csak írásban, legkésőbb az adományozás napját megelőző 45. napig nyújtható be.
(3) A kitüntetés adományozását indítványozó javaslatot olyan részletes indokolással kell ellátni, amelyből megismerhető a kitüntetésre felterjesztett személy vagy szervezet adata, elérhetősége, az ajánlott személy vagy szervezet életútja, tevékenysége, valamint a 2. § (1) bekezdésében, a 3. § (1) bekezdésében és az 5. § (1) bekezdésében foglalt erények és annak a városra gyakorolt jelentősége, valamint az ajánló neve, elérhetősége és kézjegye.
(4) Az adományozási javaslat benyújtásának naptár szerinti határnapjáról a polgármester felhívást tesz közzé.
(5) A kitüntetési javaslat alaki megfelelőségét a bizottságok vizsgálják meg, és javaslatot tesznek a formailag nem megfelelő elutasításáról.
(6) A Képviselő-testület a kitüntetések odaítéléséről a benyújtott javaslatok szavazásra bocsájtásával legkésőbb az adományozás napját megelőző 15. napig dönt.
 
8. § (1) A kitüntetés megvonható attól, aki arra érdemtelenné vált.
(2) A kitüntetés megvonására az adományozásra vonatkozó eljárási szabályokat kell alkalmazni.
 
4. Záró rendelkezések
 
9. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel 2019. március 1-én lép hatályba.
(2) A 6. § (1) bekezdése 2020. január 1-én lép hatályba.
(3) Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testületének a kegyeleti kérdésekről szóló 12/2007. (II. 26.) önkormányzati rendeletének 1. § e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"e) Gyomaendrőd Díszpolgára vagy Gyomaendrődért Díj kitüntetettje;”
(4) Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V. 10.) önkormányzati rendeletének 8. §-a kiegészül a következő (3) bekezdéssel:
„8. § (3) A nemzeti és városi ünnepekhez, nemzetközi kapcsolatokhoz, az ünnepi képviselő-testületi ülésekhez, a kitüntetések és elismerések átnyújtásához, a kegyeleti kérdésekhez, továbbá az egyéb önkormányzati rendezvényekhez kapcsolódó protokolláris részletszabályokat a polgármester szabályzatban rögzíti.”
(5) Hatályát veszti a "Gyomaendrőd Díszpolgára" cím, valamint a "Gyomaendrődért” kitüntető emlékplakett alapításáról és adományozásáról szóló 12/1991. (X. 30.) önkormányzati rendelet.
 
1. melléklet a …/2018. (…) önkormányzati rendelethez”
 
1. Gyomaendrőd Díszpolgára kitüntetés leírása
 
a) A díszpolgári oklevél C/3 ívméretű fekvő tájolású, középen függőlegesen félbehajtott fényes műnyomó lap jobb oldalán a kneri nyomdai hagyományokat idéző színes szegélyben a következő feliratot tartalmazza fekete színben: Díszpolgári Oklevél; Gyomaendrőd Város Önkormányzata ….. a város érdekében kifejtett kimagasló tevékenységért megbecsülése és tisztelete jeléül Gyomaendrőd Díszpolgára címet adományozza. Dátum, a polgármester és jegyző aláírása. Az oklevél felirata fölött színes nyomtatban Szereday Ilona grafikusművész tervezte városcímer grafikája.

 
b) Ezüst érem díszdobozban: 50 mm átmérőjű 2,7 mm peremvastagságú ezüst érem mindkét oldalán klasszikus szegélydíszítéssel, köriratban a [Gyomaendrőd Város Díszpolgára], középen a kitüntetést szimbolizáló dombormű. Hátoldalán a [Gyomaendrőd Város megbecsülése és tisztelete jeléül] domborított (vagy mélyített) szöveg alatt lévő üres területen adományozáskor a következő vésetet kell elhelyezni: [… részére], továbbá az [adományozás éve]

 
c) Az oklevéltartót és a díszdobozt azonos anyagválasztású borítás takarja a városzászló színében, annak ezüst rojtját szimbolizáló ezüst oklevélszorító zsinórral.
 
2. Gyomaendrődért Díj kitüntetés leírása
 
a) Az pro urbe díj oklevél C/3 ívméretű fekvő tájolású, középen függőlegesen félbehajtott fényes műnyomó lap jobb oldalán a kneri nyomdai hagyományokat idéző színes szegélyben a következő feliratot tartalmazza fekete színben: Oklevél; Gyomaendrőd Város Önkormányzata ….. részére Gyomaendrőd fejlődése érdekében végzett kiemelkedő és maradandó értékű tevékenységéért, Gyomaendrődért Díjat adományozza. Dátum, a polgármester és jegyző aláírása. Az oklevél felirata fölött színes nyomtatban Szereday Ilona grafikusművész tervezte városcímer grafikája.

 
b) Pro urbe díj díszdobozban: 80 mm átmérőjű 5 mm peremvastagságú, sima hátoldalú bronz plakett dombormű, mely az aljára zsinórral rögzített, városi címerrel nyomott viasz pecsétes pergamen oklevelet ábrázol rajta díszes domborítással ellátott [GyomaEndrődért] felirattal. Adományozáskor a hátoldalán a következő vésetet kell elhelyezni: [… részére], továbbá az [adományozás éve]. A plakett Gáti Gábor szobrászművész alkotása.

 
c) Az oklevéltartót és a díszdobozt azonos anyagválasztású borítás takarja a városzászló színében, annak ezüst rojtját szimbolizáló ezüst oklevélszorító zsinórral. „
 
3. Gyomaendrődért Elismerő Oklevél leírása
 
a) Az oklevél tartalmazza az adományozó megnevezését, a szakterületi önkormányzati elismerés megnevezését, a város címerét, a szakterületi önkormányzati elismerésben részesült nevét, az adományozás keltét, a polgármester és a jegyző aláírását, továbbá az önkormányzat hivatalos bélyegzőjének lenyomatát.
 
b) A szakterületi elismerő oklevéllel adományozandó ajándéktárgy a szakterületet kifejező egyedi készítésű plasztika vagy emléktábla."
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe