10. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság
2022. június 21-i ülésére

Tárgy:   5500 Gyomaendrőd, Magtárlaposi utca 1-3/IV. Szolgálati bérlakás korszerűsítésével kapcsolatos kérelem elbírálása
Készítette:   Albert Ildikó
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

 Tisztelt Képviselő-testület!
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete 241/2021. (VIII. 26.) Gye. Kt. határozatával a Gyomaendrőd, Magtárlaposi utca 1-3/IV. szám alatti szolgálati bérlakást 2021. szeptember 1. napjától határozatlan időre, de legfeljebb a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Gyomaendrődi Tagintézményénél fennálló közalkalmazotti munkaviszonya időtartamáig Hunya Réka és párja részére kiutalta.
A bérlakás bérleti díja: 20.500,- Ft/hó.
 
Bérlő 2022. június 13. napján írásban az alábbi kérelemmel fordult önkormányzatunkhoz:
„Alulírott Hunya Réka (született: Orosháza, 1997.12.25. a.n.:Dinya Gabriella) azzal a kéréssel fordulok a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatalhoz, hogy az általam bérelt, 5500 Gyomaendrőd Magtárlaposi utca 1-3. 4. önkormányzati bérlakásba klímaberendezést szereltethessek fel.
A lakás a társasház első emeletén található, jelenleg nincsen klimatizálva. A klímaberendezés szerelő ajánlása szerint egy 3,5 Kw-os GREE COMFORT X típusú klíma javasolt a lakás hűtésére és fűtésére egyaránt. Az eszköz és a berendezés teljes összege 342.000 forint. Más szakember munkájára nem lesz szükség, így az említett összeg a végösszeg, melyet az Önkormányzat jóváhagyásával az önkormányzati bérlakás bérleti díjából szeretnénk utólagosan levonni.
A fent említett indok alapján szíveskedjenek döntésükkel kérésemet támogatni. ”
 
A korszerűsítési munkálatok tervezett költségei:
 
GREE COMFORT X (hűtő-fűtő) típusú készülék ára:
260.000,-Ft
szerelési díj:
 50.000,-Ft
anyagköltség (tartó, kábel, rézcső, klímagáz):
 32.000,-Ft
mindösszesen:
342.000,-Ft
 
A lakásrendelet lehetővé teszi, hogy a bérlő átalakítási, korszerűsítési munkálatokat végezzen el úgy az általa bérelt lakásban, hogy a bérbeadó a költségek elismerésével engedélyezi a költségek lakbérbe való jóváírását, a költségek „lelakását”. Az eddigi gyakorlat alapján azt mondhatjuk, hogy a bérlők 100-200 ezer forint összegben kérték a költségek jóváírását. Egy esetben fordult elő, hogy nagyobb összeget fordított a bérlő a lakás korszerűsítésére és ebben az esetben a költségek egy részének a jóváírását engedélyezte a bérbeadó.
 
Javaslom a Képviselő-testület számára, hogy általánosságban határozza meg azt az összeget, melynek a „lelakását” bérlők részére engedélyezi. Javaslom továbbá, hogy az összeget az érintett bérlakás bérleti díjának 12-szeresében határozza meg.
 
Javaslatunk alapján, Hunya Réka kérelmének az alábbiak szerint adnánk helyt:
 
Hunya Réka bérlő 2022. szeptember – 2023. augusztus (12) havi lakbérfizetési kötelezettsége 0.-Ft, beszámított költség: 12 x 20.500,-Ft = 246.000,-Ft.
 
Kérem a Képviselő-testületet a határozati javaslatok elfogadására.
 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    
 
1. döntési javaslat

"Bérlakások átalakítási, korszerűsítési munkálatok összegének meghatározása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Lakásügyek
Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 15/2016. (VI. 7.) önkormányzati rendelet 21. §-ában rögzített megállapodás megkötéséhez a bérlakások átalakítási, korszerűsítési munkálatok a bérbeadó által elismert összegét az érintett bérlakás 12 havi bérleti díjában határozza meg. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Hunya Réka bérlő kérelmének elbírálása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Lakásügyek
Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Hunya Réka Gyomaendrőd, Magtárlaposi utca 1-3/IV. szám alatti lakos kérelmének helyt ad, a GREE COMFORT X típusú (hűtő-fűtő) klímaberendezés, anyagköltség és szerelési díj, számlával elismert költségének egy részét, mindösszesen: 246.000,- Ft-nak a lakbérbe történő jóváírását engedélyezi.
Hunya Réka bérlő 2022. szeptember – 2023. augusztus (12) havi lakbérfizetési kötelezettsége 0.-Ft, beszámított költség: 12 x 20.500,-Ft = 246.000,-Ft.
A bérlő által felszerelt GREE COMFORT X típusú (hűtő-fűtő) klímaberendezés, a Magtárlaposi u. 1-3/IV. számú lakás részét képezi, mely a lakásban marad a bérleti jogviszony megszűnését követően.
    

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe