16/2009. (II. 9.) Városfejlesztési Bizottsági határozat
Tárgy: Javasolja a HÉSZ-ben az 1-13 pontokban bekövetkezett változások átvezetését

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT

Göd Város Önkormányzat

 

VÁROSFEJLESZTÉSI BIZOTTSÁGÁNAK

                             2009. február 09-én készült jegyzőkönyvéből              

 

16/2009.(II.9.) sz. VfB határozat

 

Göd Város Önkormányzatának Városfejlesztési Bizottsága javasolja, a város Helyi Építési Szabályzatában az 1-13-as pontban felsorolt változások átvezetését és felkéri a Pénzügyi Bizottságot, hogy a város költségvetésében különítsen el keretet erre a célra.

 

  1. A kerítéssel egybeépített kocsibeálló lehetővé tétele. (Szabályozott módon) A változás indoka az lenne, hogy egyrészről jelentős lakossági igény van rá, másrészről meg lehetne ily módon  kímélni a telkek zöldterületeit az autóforgalomtól. Az eredeti tervezetben szerepelt, az állami főépítész vetette ki magasabb rendű jogszabályra hivatkozva, de a hivatkozott jogszabály időközben megváltozott.
  2. A 14 §  i) Ha a meglévő telek (nyeles telek esetén nyél nélkül) 280 m2-nél nagyobb, de legfeljebb 550 m2-es, akkor a maximális beépíthetőség 20 %. j) Ha a meglévő telek (nyeles telek esetén nyél nélkül) 550 m2-nél nagyobb, de maximum 650 m2 es, akkor a maximális beépíthetőség 25 %. Az 550 m2-es határ módosítására 2 javaslat érkezett, az építéshatóság 500 m2-t javasolt, a tervtanács 535 m2-t, A változás indoka az lenne, hogy sok az 540 m2-es telek és ez a 14§ 1.a. pontjával együtt már túlzó építési korlátozást jelent .
  3. Az LKe 2 övezet hátsó kertje csökkenthető. (Albakert, illetve a Felsőgöd északi részén levő kis telkek) A jelenlegi előírás 6m. A HÉSZ véleményeztetésének időpontjában az OTÉK előírta a 6 m-t, és eltérést nem engedélyezett. Időközben azonban a jogszabály változása lehetővé tette az eltérést ettől az értéktől. Javaslat: 4m.
  4. Az LKe 2 övezetre a 14§ 1a pontjának korlátozásainak a megszüntetése. (Albakert, illetve a Felsőgöd északi részén levő kis telkek) A korlátozás beépíthetetlenné teszi a 300 m2 körüli telkeket.
  5. Keü 3 (bölcsöde) beépítési százaléka módosuljon 35 %-ra. (Tényleges állapot) Jelenleg 30 % az engedélyezett és ezt az épület már most meghaladja.
  6. A nyeles telkek nyele ne legyen szűkíthető semmilyen építménnyel, vagy növényzettel 3 méternél keskenyebbre. Kezd elharapózni a nyelek szűkítésének a szokása és ez balesetveszélyes állapotot eredményezhet.
  7. Telekhatárra és attól számított 1 méteren belül csak egy kerítés legyen létesíthető az egyéb előírások betartásával.
  8. Ne legyen létesíthető, dupla pince, vagy dupla tetőtér.
  9. Új lakás, lakóépület, vagy lakóépület alapterületi bővítéssel járó átalakítása esetén a tartalékfűtéshez minimum 1 db kémény létesítése legyen kötelező.
  10. Az Má3 övezet (82§) 1. bekezdése javítandó, nem tisztázott, hogy a 4000 m2-es előírás a kialakítható, vagy a beépíthető földrészletre vonatkozik-e.                                       Az Má-3 övezetben kialakítható beépíthető földrészlet és a létesíthető beépítés fő paramétereit az alábbi táblázat tartalmazza                                                                                                                Javaslat: kialakítható legkisebb földrészlet 2000 m2, a beépíthető legkisebb földterület 4000 m2
  11. Az Mk-1 övezetben (83§) (kertes mezőgazdasági övezet) a kialakítható telek legkisebb mérete jelenleg 5000 m2. Indokolatlan, hogy a kertes mezőgazdasági övezet beépíthető területe kisebb legyen, mint a szántóé. Ez a helyzet az utolsó pillanatban elfogadott lakossági javaslat miatt következett be. Javaslat: a kialakítható legkisebb terület 1500 m2, a beépíthető legkisebb terület 3000 m2 legyen.
  12. A 14§ (2) e pontja az alábbiak szerint módosítandó:  Oldalhatáros övezetben új épület létesítése esetén amennyiben a telek szélessége eléri a 18 métert, csak szabadon álló épület építhető, kivéve,

ha a szabadon álló beépítés megbontaná az utcában az egységesen kialakult, oldalhatáros beépítést. Ez esetben a minimális oldalkert 1,5 m.

  1. 18§ (6) Az épületek magastetősek lehetnek, a tető hajlásszöge 20-45O közötti lehet, (kivéve a manzárdtetőt) a kialakult szomszédos beépítéshez igazodva.

 

Felelős: főépítész

Határidő: folyamatos

 

Kiadmány hiteles:

 

Szokolainé Obermayer Éva

2009. február 23.

 

« Vissza
Vissza a főmenübe