7/2009. (II. 26.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: Gyermekvédelmi ellátások helyi szabályai

Göd Város Önkormányzatának 7/2009 (II. 26.) sz. rendelete

a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 7/2004.(III. 17.) sz. rendelet módosításáról

 

1.§

(1) A rendelet 12.§ (2) bekezdése az alábbi e) ponttal egészül ki:

„e) gyermekház szolgáltatás”

(2) A rendelet 12.§ az alábbi bekezdésekkel egészül ki:

„(4) A Gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a Gyvt. 39.§-40.§ valamint a 15/1998.(IV. 30.) NM rendelet alapján látja el.

(5) A Gyermekek napközbeni ellátását a 12.§ (2) bekezdése tekintetében a Gyvt. 41.§-42.§, valamint a

közoktatásról szóló 1993 évi LXXIX törvény rendelkezései alapján látja el.

(6) A Gyermekek átmeneti gondozásának ellátását a 12.§ (3) bekezdése tekintetében a Gyvt. 45.§-49.§ alapján, a helyettes szülői szolgáltatást illetően a Fehér Kereszt Baráti Kör Kiemelten Közhasznú Egyesülettel kötött ellátási szerződés alapján látja el.”

 

2.§

A rendelet 13.§ helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„Az önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátása keretében a következő alternatív szolgáltatásokat nyújtja:

(1) Gyermekház szolgáltatás, melynek helyszíne: Göd, Rákóczi u. 142. sz. alatti kis épület. A szolgáltatás keretén belül a Gyermekjóléti Szolgálat az alábbi programokat szervezi:

a) biztos kezdet program, amely a kisgyermekkori fejlődést támogató – elsősorban a szülő-gyermek kapcsolatot erősítő - személyi és tárgyi környezetet biztosít, ahol pedagógusok segítik a gyermekek foglalkoztatását a szülők aktív bevonása mellett.

b) fejlesztő korrepetálás, amely a Gyermekjóléti Szolgálat ügyfélkörébe tartozó hátrányos helyzetű gyermekek tanulmányainak fejlesztő jellegű segítése, valamint a magántanulói státuszba került tanulók felkészítése.

c) játszóház, amely szervezett játékfoglalkozások lebonyolítását célozza, korosztály szerinti csoportokban, szükség esetén szülői részvétellel. A program célja a gyermek személyiségének és kreativitásának fejlesztése, a szabadidő hasznos eltöltése, prevenció a veszélyeztető körülmények – különösen a csellengés – elkerülése érdekében. A szolgáltatás díját az 1. sz. melléklet tartalmazza. 

(2) Nyári napközis tábor, melynek helyszínei Göd, Jósika u. 14. sz. alatti Duna parti üdülőházak, valamint Göd, Rákóczi u. 142. sz. alatti kis épület. A Gyermekjóléti Szolgálat július és augusztus hónapban nyári napközis tábort szervez, melynek célja, azon családok segítése, amelyek nem tudják megoldani a gyermekük napközbeni felügyeletét. A szolgáltatás díját az 1. sz. melléklet tartalmazza. A szolgáltatás igénybevételéhez a jelentkezési lapot legkésőbb tárgy év június 15-ig le kell adni (jelentkezési határidő).

(3) A nyári napközis tábor szolgáltatást díjmentesen vehetik igénybe a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek, továbbá mérsékelt díjtételt állapíthat meg a Bizottság a táboroztatási kedvezményben részesülő gyermekek számára. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek törvényes képviselője a határozat fénymásolatát a jelentkezési határidőn belül köteles leadni.”

 

3.§

A rendelet 15.§ (2) bekezdése helyére az alábbi szövegrész kerül:

„A Bizottság a támogatásban azon gyermeket gondozó családot részesítheti, amely családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át.”

 

4.§

(1) A rendelet 21.§ számozása 22.§-ra változik.

(2) A rendelet az alábbi 21.§-al egészül ki:

„21.§

Táboroztatási kedvezmény

 

(1) A Bizottság egyedi elbírálás alapján táboroztatási kedvezményben részesítheti azon kérelmezők kiskorú gyermekeit, akiknek életkörülményei indokolják a kedvezményre való jogosultságot. A Bizottság a kérelem elbírálásánál figyelembe veszi a családtagok létszámát, egészségi állapotát, valamint a család jövedelmi és vagyoni viszonyait. Ezen életkörülményekről a Gyermekjóléti Szolgálat környezettanulmányt készít.

(2) A szolgáltatást a Gyermekjóléti Szolgálat a 14.§ (2) bekezdése alapján nyári napközis tábor formájában szervezi meg.

(3) A Bizottság az arra rászoruló gyermek részére az (1) bekezdésben foglaltak alapján 50%-os illetőleg 100%-os mérsékelt díjtételt állapíthat meg.

(4) Az kedvezmény igénybevételéhez szükséges kérelmek a Gyermekjóléti Szolgálatnál nyújthatók be, a 14.§ (2) bekezdés foglalt jelentkezési határidőn belül. A kedvezményre való jogosultság megállapításához az Alapszolgáltatási Központ vezetője környezettanulmány alapján tesz javaslatot.”

 

5.§

A rendelet az alábbi 1. sz. melléklettel egészül ki:

 „1. sz. melléklet

 

Játszóház szolgáltatási díjak:

1 óra…………………………………………………………………….….           400 Ft

4 alkalmas bérlet (igénybevett óráktól függetlenül egy napra vonatkoztatva)… 6.000 Ft

8 alkalmas bérlet (igénybevett óráktól függetlenül egy napra vonatkoztatva)   12.000 Ft

Nyári napközis tábor napi díja:………………………………………………… 1.000 Ft”

 

6.§

Ezen rendelet kihirdetésével lép hatályba.

 

 

 

                          Polgármester                                                                                                  Jegyző

 

« Vissza
Vissza a főmenübe