8/2009. (II. 26.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: Szociális ellátásokról

 

Göd Város Önkormányzatának 8/2009 (II. 26.) sz. rendelete

az önkormányzat által nyújtható szociális ellátásokról szóló 8/2004.(III. 17.) sz. rendelet módosításáról

 

1.§

A rendelet 7.§ helyére az alábbi szövegrész kerül:

„A rendszeres szociális segélyre jogosultak körét, illetve a megállapítás feltételeit, a támogatás mértékét az Szt. 37/B. § határozza meg.”

 

2.§

A rendelet 8.§ helyére az alábbi rendelkezések kerülnek:

„ 8.§

A rendszeres szociális segélyben részesülő aktív korú nem foglalkoztatottakra előírt együttműködési kötelezettség

 

(1) Az Szt. 37/D.§ (1) bekezdése alapján az Szt.  37/B.§ (1) bekezdésében foglalt b) és c) pont szerint rendszeres szociális segélyben részesülő aktív korú nem foglalkoztatott személynek – a pénzellátás feltételeként – együttműködési kötelezettsége van a Családsegítő Szolgálattal (továbbiakban: Szolgálat).

(2) A rendszeres szociális segély megállapításáról és az együttműködési kötelezettségről határozatban kell rendelkezni, amelynek egy példányát meg kell küldeni a Szolgálatnak.

(3) Az együttműködés eljárási szabályai:

Az együttműködés keretén belül a rendszeres szociális segélyben részesülő

a) A határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül kérelmezi a Szolgálatnál nyilvántartásba vételét.

b) Írásbeli együttműködési megállapodást (továbbiakban: megállapodás) köt a szociális helyzetéhez, végzettségéhez és mentális állapotához igazodó beilleszkedési programban való részvételről. A megállapodás tartalmazza a segélyben részesülő természetes személyazonosító adatait, iskolai végzettségét, szakképesítését, eddig betöltött munkaköreit, valamint azt, hogy milyen foglalkozási területeken keres munkát, továbbá az együttműködés egyedi feltételeit és a teljesítendő feladatokat.

c) Havonta kétheti rendszerességgel kapcsolatot tart a családgondozóval előre egyeztetett időpontban.

d) Vállalja hogy részt vesz a beilleszkedési programban, teljesíti a munkához jutás érdekében előírt – megállapodásba foglalt – feladatokat.

e) Részt vesz a munkavégzésre történő felkészítésben.

f) A felajánlott oktatásban és képzésben részt vesz.

g) A felajánlott munkalehetőséget elfogadja

(4) A beilleszkedést segítő program a segélyben részesülő személy és családja önfenntartó képességének szinten tartására, fejlesztésére, valamint a kérelmezőnek munkaerőpiacra való visszakerülésére irányul.

(5) A beilleszkedést segítő programot, egyedileg – személyre szabottan - a Szolgálat dolgozza ki, melynek keretében:

a) munkaközvetítő tevékenységet végez a munkát kereső és a munkát kínálók között.

b) megszervezi a mentálhigiénés felkészítést, pszichológiai tanácsadást, életmód-vezetési tanácsadást, egyéni foglalkozásokat, valamit az egyéni képességet fejlesztő programokat.

c) hozzáférést biztosít a Munkaügyi Központ váci kirendeltsége által meghirdetett állásajánlatokhoz, korlátozott mértékben internet hozzáférést és telefonhasználatot biztosít a programban részt vevőknek

d) jogi tanácsadáson való részvételt biztosít

e) munkavégzésre történő felkészítést vezet, ennek keretében részvételt biztosít álláskereső klubokban, valamint munkanélküliek számára szervezett tréningeken.

(6) A Szolgálat a segélyben részesülővel kötött megállapodásnak egy példányát, az aláírást követő 15 napon belül megküldi a Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztályának.

(7) Amennyiben a segélyben részesülő önhibájából megszegi a (3) bekezdésben foglalt bármelyik kötelezettségét, együttműködést nem vállalónak minősül. Erről a Szolgálat az észlelést követő 15 napon belül – az indok és a megsértett kötelezettség megjelölésével – értesíti a Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztályát.

E rendelet alkalmazásában önhibának minősül minden mulasztás, amely a segélyben részesülő személy érdekkörében merül fel. Az önhibából felmerülő mulasztást a Ket. Előírásainak megfelelően a segélyben részesülő személy további ellátása érdekében 8 napon belül a Szolgálat felé igazolni köteles.

(8) Abban az esetben, ha a segélyben részesülő az együttműködési kötelezettségét megszegi, úgy a Jegyző figyelmeztetésben részesíti, valamint a folyósított segély összegének 50%-át a Polgármesteri Hivatal visszatarthatja. Abban az esetben, ha a segélyben részesülő súlyosan megszegi az együttműködési kötelezettségét, úgy a részére megállapított rendszeres szociális segély megszüntetésre kerül.

(9) Az együttműködési kötelezettség súlyos megszegésének minősül a (3) bekezdés a) b) és d) pontjában foglalt kötelezettség nem teljesítése.”

 

3.§

(1) A rendelet 9.§ (2) bekezdése helyére az alábbi rendelkezés lép:

„Az Szt. 38.§ (9) bekezdése alapján helyi lakásfenntartási támogatásban részesíti azon kérelmezőt, akinek családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át és lakásfenntartása havi költsége havi összjövedelmének 10%-át meghaladja.”

(2) A rendelet 9.§ (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„A támogatás egy hónapra jutó mértéke: 3.000 Ft.”

(3) A rendelet 9.§ (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„A támogatás iránti kérelmet minden év március hónapjában illetve szeptember hónapjában kell benyújtani.”

 

4.§

A rendelet 12.§ (4) bekezdése helyére az alábbi rendelkezés lép:

„Nem jogosult átmeneti segélyre azon kérelmező, akinek családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élők esetében a 250%-át”

 

5.§

A rendelet 14.§ (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„Az (1) bekezdésben foglaltakon kívül – méltányosság alapján – az a szociálisan rászorult személy is jogosult,

a.) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át egyedül élők esetén a 250%-át, továbbá,

b.) a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-át meghaladja.”

 

6.§

A rendelet 19.§ (2) bekezdése helyére az alábbi szövegrész kerül:

 

„A helyi szociálpolitikai kerek asztal tagjai:

a)   Szociális Bizottság elnöke

b)   Alapszolgáltatási Központ vezetője

c)   Családsegítő Szolgálat vezetője

d)   Vöröskereszt gödi titkára

e)   Lámpás 92’ Közhasznú alapítvány kuratóriumának elnöke”

 

7.§

Ezen rendelet kihirdetésével lép hatályba.

 

 

 

                          Polgármester                                                                                                  Jegyző

« Vissza
Vissza a főmenübe