1/2002. (I. 29.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: Helyi népszavazásról, népi kezdeményezésről

Göd Város Önkormányzatának 1/2002.(I.29.) sz. Ök. rendelete a

 helyi népszavazásról, népi kezdeményezésről

 

Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 50.§(2) bekezdésben kapott felhatalmazása alapján a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről a következő önkormányzati rendeletet alkotja.

 

I. fejezet

 

Általános rendelkezések

 

1. §

 

A helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben az vehet részt, aki a helyi önkormányzati választáson választójogosult.

 

II. fejezet

 

Helyi népszavazás

 

2.§

 

(1) A képviselő-testület helyi népszavazást köteles kiírni a következő kérdésekben:

a./ községegyesítésnek és községegyesítés megszüntetésének kezdeményezése,

b./ új község alakításának kezdeményezése

c./ társult képviselő-testület alakítása, a társult képviselő-testületből való kiválás,

d./ abban az ügyben, amelyet az önkormányzati rendelet meghatároz.

 

(2) Az (1) bekezdés a-c pontjában foglalt esetekben a helyi népszavazásban az érintett településrész, község választópolgárai vehetnek részt.

 

(3) Göd Város településrészei:

            - alsógödi településrész

            - felsőgödi településrész

            - újtelep Bócsa településrész.

 

(4) A képviselő-testület helyi népszavazást rendelhet el:

a./ a képviselő-testület hatáskörébe tartozó ügyekben

b./ önkormányzati rendelet megerősítésére

 

(5) Nem rendelhető el helyi népszavazás:

a./ a költségvetésről való döntésre

b./ a helyi adónemeket, illetőleg mértéküket megállapító rendelet tárgyában

c./  a képviselő-testület hatáskörébe tartozó szervezeti, működési, személyi kérdésekben

d./ a képviselő-testület feloszlásának kimondásáról.

 

3.§

 

A helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti:

a./ a települési képviselők legalább egynegyede,

b./ a képviselő-testület bizottsága

c./ a helyi társadalmi szervezet vezető testülete

d./ a település választópolgárainak 25 %-a.

 

4.§

 

A képviselő-testület köteles kitűzni a helyi népszavazást, ha azt a 3.§ d pontjában meghatározott számú választópolgár kezdeményezte.

 

 

III. fejezet

 

Népi kezdeményezés

 

5.§

 

(1) Népi kezdeményezés útján a képviselő-testület elé terjeszthető minden olyan ügy, amelynek eldöntése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

 

(2) Népi kezdeményezést a választópolgárok 10 %-a nyújthat be a polgármesternél.

 

(3) A képviselő-testület köteles megtárgyalni azt a népi kezdeményezést, melyet a (2) bekezdés szerinti választópolgár indítványozott az eljárási szabályok szerint.

 

(4) A helyi választási iroda vezetője akkor tagadja meg a népi kezdeményezésre irányuló aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ha

            a./ a kérdés nem tartozik a képviselő-testület hatáskörébe

            b./ az aláírásgyűjtő ív nem felel meg az eljárási szabályokban meghatározott     feltételeknek.

 

IV. fejezet

 

Eljárási szabályok

 

6.§

 

(1) Népszavazás népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívek benyújtásával kezdeményezhető.

(2) Az aláírásgyűjtő ívek egy példányát az aláírásgyűjtés megkezdése előtt - hitelesítés céljából - be kell nyújtani a helyi választási iroda vezetőjéhez.

A helyi választási iroda vezetője a jogszabálynak megfelelő aláírásgyűjtő ívet a benyújtásától számított 15 napon belül hitelesíti. A helyi népszavazás, illetőleg népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének tartalmaznia kell a népszavazás kezdeményezés, illetve a népi kezdeményezés megjelölést, az aláírásgyűjtő ív minden oldalát a kezdeményezés szövegének megfogalmazásával kell kezdeni. Csak a szó szerint azonos szövegezésű ív vehető figyelembe. Az aláírásoknak a kérdéssel azonos oldalon kell szerepelniük.

Azonos sorrendiség megtartásával több kérdés is szerepelhet az íveken. A kérdést egyértelműen igen vagy nem válaszokkal megválaszolható módon kell megfogalmazni. Az aláírás sorában olvashatóan fel kell tüntetni a választópolgár családi és utónevét, lakcímét, sajátkezű aláírását, személyi azonosítóját,, a kezdeményező bizottság vagy helyi társadalmi szervezet nevét a bizottság tagjainak, illetőleg a helyi társadalmi szervezet vezető testületének saját kezű aláírását.

Az aláírásgyűjtő ívet az aláírást gyűjtő polgár az aláírásával látja el.

 

(3) Az aláírást tartalmazó ívnek csak az eredeti, hitelesített példánya fogadható el.

 

(4) Meg kell tagadni az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ha:

 

a./ a kérdés nem tartozik a képviselő-testület hatáskörébe

b./ a kérdésben nem lehet helyi népszavazást tartani

c./ ugyanabban a kérdésben egy éven belül népszavazást tartottak

d./ az aláírásgyűjtő ív nem felel meg az eljárási szabályban meghatározott követelményeknek.

 

(5) A helyi választási iroda vezetőjének az aláírásgyűjtő ív hitelesítésével kapcsolatos döntését a helyben szokásos módon közzé kell tenni.1

 

(6) A jogorvoslati határidő eredménytelen elteltét követő napon, jogorvoslat esetén a bíróság hitelesítő határozatot helyben hagyó döntése kézbesítésének napján a helyi választási iroda vezetője hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát. Az aláírásgyűjtést a hitelesítési záradékkal ellátott aláírásgyűjtő ív másolatával lehet megkezdeni.2

 

(7) Az aláírásgyűjtő ívet az a választópolgár írhatja alá, akinek lakóhelye a településen van. Az aláírás nem vonható vissza.

 

(8) Aki az aláírásgyűjtő ívet többször is aláírta, annak valamennyi aláírása érvénytelen. Érvénytelen az az aláírás, melyet az aláírásgyűjtésre vonatkozó szabályok megsértésével gyűjtöttek.

 

(9) A népszavazás kitűzésére irányuló állampolgári kezdeményezést az aláírásgyűjtő ív hitelesítését követő egy hónapon belül egyszer lehet benyújtani a polgármesterhez. A pótlólag benyújtott, a kezdeményezést kiegészítő aláírások érvénytelenek.

 

(10) A (9) bekezdésben foglalt  határidő elmulasztása esetén a helyi választási bizottság az aláírásokat nem ellenőrzi.

 

7.§

 

(1) Aláírást gyűjteni az állampolgárok zaklatása nélkül a (2) bekezdésben foglalt kivétellel bárhol lehet.

(2) Nem gyűjthető aláírás:

a./ munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben,

b./ a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban levő személytől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben,

c./ tömegközlekedési eszközön,

d./ állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében.

 

(3) Az aláírásért az aláírónak vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos.

 

Az aláírások ellenőrzése

 

8.§

 

 (1) Az aláírásgyűjtő íven szereplő aláírásokat a helyi választási bizottságnak ellenőriznie kell.

 

(2) Az aláírások ellenőrzése az 1.§, 3.§/a. és d. pontja, 5.§(2) bekezdése, 6.§ szerinti ellenőrzését jelenti.

 

(3) Ha az aláírások ellenőrzése során alapos gyanú merül fel meghatározott aláírások eredetiségét illetően, és az ilyen aláírások érvényessége vagy érvénytelensége befolyásolja a kezdeményezés érvényességét, a helyi választási bizottság a személyi adat- és lakcímnyilvántartás, illetőleg a helyi választási iroda vezetője útján a személyazonosságot is ellenőrizheti.

Az aláírások ellenőrzése az érvényesnek tekinthető aláírások számának statisztikai és matematikai módszerrel történő megállapítását jelenti a népszavazás-kezdeményezést aláíró választópolgárok adatainak a személyi adat- és lakcímnyilvántartás, továbbá a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartása adatainak felhasználásával. Ha az alkalmazott statisztikai és matematikai módszer nem valószínűsíti a kellő számú érvényes aláírás meglétét, akkor az aláírások ellenőrzését az aláírások tételes vizsgálatával kell folytatni mindaddig, amíg a kezdeményezés érvényessége vagy érvénytelensége kétséget kizáróan meg nem állapítható.

Az aláírások ellenőrzése során a kezdeményezést benyújtók képviselője lehet jelen.

Az aláírások ellenőrzését a kezdeményezés benyújtásától számított 45 napon belül kell lefolytatni.

 

(4) A személyazonosság (3) bekezdés szerinti ellenőrzése esetén az aláírások ellenőrzésének határideje 30 nappal meghosszabbodik.

 

(5) Az aláírásgyűjtő ívnek az aláíró személyére vonatkozó adatai nem nyilvánosak. Az aláírásokkal kapcsolatos kifogás esetén az aláírásgyűjtő ív adatait, valamint a technikai nyilvántartást a helyi választási bizottság, a helyi választási iroda és a bíróság ellenőrizheti. Az aláírásgyűjtő ívet, valamint a technikai nyilvántartást az illetékes választási iroda a szavazás napján megsemmisíti.

 

(6) A társadalmi szervezet kezdeményezési jogosultságát a helyi választási bizottság a bíróság által bejegyzett társadalmi szervezetek nyilvántartásában ellenőrizheti.

 

(7) Az aláírásgyűjtőnek a be nem nyújtott aláírásgyűjtő íveket a benyújtásukra rendelkezésre álló határidő lejártát követő három napon belül meg kell semmisítenie, és erről jegyzőkönyvet kell készítenie. A jegyzőkönyvet három napon belül a választási bizottságnak át kell adni.

 

(8) A helyi választási bizottság elnöke az aláírók ellenőrzésének eredményéről haladéktalanul tájékoztatja a polgármestert.

 

(9) Az aláírásgyűjtő íveket az aláírások ellenőrzését, illetve a jogorvoslati eljárás befejezését követő 30 nap elteltével meg kell semmisíteni, erről jegyzőkönyvet kell készíteni.

 

A népszavazás elrendelése, kitűzése

 

9.§

 

(1) A polgármester a népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezést  a helyi választási bizottság 8.§ (8) bekezdése szerinti tájékoztatásának kézhezvételét, nem állampolgári kezdeményezés esetén a benyújtását követő legközelebbi testületi ülésen bejelenti.

 

(2) A népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről a polgármester  bejelentését követő 30 napon belül a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

A népszavazást legkésőbb 35 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni.

A népszavazást elrendelő határozatnak tartalmaznia kell:

- a népszavazásra bocsátandó kérdés szövegét,

- a népszavazás időpontját,

- a népszavazás költségfedezetét, költséghelyét.

 

(3) Ha a népszavazás elrendelésére irányuló állampolgári kezdeményezést késve nyújtották be, vagy az aláírások ellenőrzésének eredményeként a helyi választási bizottság azt állapította meg, hogy az érvényes aláírások száma nem éri el e rendeletben meghatározott számot, a kezdeményezést a polgármester elutasítja.

 

(4) A népszavazás időpontját a képviselő-testület a népszavazás elrendelésével egyidejűleg tűzi ki.

 

(5) A népszavazás elrendeléséről és a népszavazás időpontjának kitűzéséről szóló határozatot az önkormányzat hivatalos lapjában, illetve az önkormányzat hirdetőtábláján közzé kell tenni. Az önkormányzati rendeletet megerősítő népszavazás esetén a rendelet-tervezetet is közzé kell tenni.

 

(6) A népszavazás időpontjáról a helyi választási iroda választási hirdetményt ad ki. A választási hirdetményről a közforgalmú helyeken plakátot kell elhelyezni.

 

(7) A népszavazáson a névjegyzéket a szavazás napja előtt 18 nappal közszemlére kell tenni. A választópolgárokat a névjegyzékbe vételükről legkésőbb a szavazás napja előtti 16. napig kell értesítő megküldésével tájékoztatni.

 

Szavazás

 

10. §

 

(1) A szavazás, az eredmény megállapítása és a jogorvoslat során a népszavazásra feltett minden kérdést külön-külön kell figyelembe venni.

 

(2) Több kérdés esetén a kérdéseket a népszavazás elrendelésének sorrendjében, folyamatos sorszámozással ellátva kell a szavazólapon feltüntetni.

 

Szavazatok összesítése

 

11.§

 

(1) A népszavazás eredményét a szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvei alapján a helyi választási bizottság állapítja meg. A szavazatszámláló bizottságba és a helyi választási bizottságba a kezdeményezést benyújtók választási bizottságonként egy közös megbízottat, továbbá a kezdeményezés benyújtásában részt nem vevő, de a képviselő-testületben képviselőcsoporttal rendelkező jelölő szervezetek egy-egy megbízottat delegálhatnak.

 

(2) Ha a szavazólapon több kérdés szerepel, a szavazólapon leadott érvényes szavazatokat kérdésenként külön-külön kell megszámlálni. Ha a választópolgár egy kérdésen belül több válaszra szavazott, e szavazatai érvénytelenek, ez azonban nem érinti a szavazólap érvényességét. Az érvényes és érvénytelen szavazatot egyaránt tartalmazó szavazólapokat külön kell kötegelni. A kötegre kérdésenként és azon belül válaszonként külön-külön rá kell írni az érvényes szavazatok számát.

 

(3) A helyi népszavazás érvényes,

            - ha a választópolgárok több mint a fele szavazott, és

            - eredményes, ha a szavazóknak több mint a fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

 

(4) A helyi népszavazás eredményét a képviselő-testület határozatban állapítja meg.

A határozatot a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

 

(5) A népszavazás eredménye kötelező a képviselő-testületre. Eredménytelen helyi népszavazás esetén a népszavazásra bocsátott kérdésben a képviselő-testület dönthet. Ugyanabban a kérdésben helyi népszavazást egy éven belül nem lehet kitűzni, akkor sem, ha a helyi népszavazás eredménytelen volt.

 

(6) A helyi népszavazás költségeit az önkormányzat költségvetéséből kell fedezni. A választási szervek és a választási iroda munkatársai külön díjazásban részesülnek.

 

Jogorvoslat

 

12.§

 

(1) A helyi választási iroda vezetőjének a népszavazás kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek hitelesítésével kapcsolatos döntése ellen a közzététel napjától számított 15 napon belül a helyi bírósághoz lehet kifogást benyújtani.6

 

(2) A képviselő-testület népszavazást elrendelő, valamint kötelezendően elrendelendő népszavazás elrendelését elutasító határozata ellen a határozat közzétételétől számított 8 napon belül a helyi bírósághoz lehet kifogást benyújtani. 7

 

Záró rendelkezések

 

13.§

 

E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik . A kihirdetéssel egyidejűleg hatályát veszti a 2/1999.(I.26.) sz. Ök. rendelet. E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi önkormányzatokról szóló 1990. LXV. törvény, a választási eljárásról szóló 1997. C. törvény és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvény, rendelkezései az irányadók.

 

 

 

                 Polgármester                                                                              Jegyző

 

 

Kihirdetési záradék:

 

 

 

A rendeletet kihirdettem: 2002. év január hó 29. napján

 

 

 

                                                      

jegyző

 

 

 

 

2008. november 18-i állapot

 



1 133.§ (3)

2 133.§ (4)

6 146.§ (1)

 

7 146.§ (2)

« Vissza
Vissza a főmenübe