11/2002. (IV. 23.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: Az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Göd Város Önkormányzat 11/2002. (IV.23.) sz. Ök rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

 

Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: önkormányzat) a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Törvény) 77. §-a alapján az alábbi rendelet szerint szabályozza a helyi közművelődési tevékenység támogatásával kapcsolatos feladatait:

 

I. RÉSZ
ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Alapelvek

1. § Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa Göd város polgárainak jogát

a) a kulturális örökség javainak és ezek jelentőségének megismerésére a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismeretek megszerzésének lehetőségét a rendelkezésére álló eszközök útján;

b) a közművelődési intézmények szolgáltatásainak igénybevételére, a fogyatékos személyek  részére az akadálymentesítés elvégzésével biztosítva a hozzáférést.

c) műveltsége, készségei életének minden szakaszában való gyarapítására, közművelődési jogai érvényesítése céljából szervezeti és tartalmi segítségre közösség létrehozásához, közművelődési közösségek szervezéséhez, és jogszabályban meghatározottak szerint szervezet alapításához, működtetéséhez.

2. § Az önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés. A Törvényben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.

A rendelet hatálya

3. § E rendelet hatálya kiterjed

a) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő, Göd városban lakó természetes személyekre (*1)

b) az önkormányzat közművelődési intézményeire, azok alkalmazottaira,

c) a rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodás vagy más úton támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira és működtetőire,

d) a képviselő-testületre és szerveire, a Polgármesteri Hivatalra.

 

II. RÉSZ
Az önkormányzat közművelődési feladatai

 

4. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során feladatainak tekinti:

a)          az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését,

b)          a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklését

c) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését,

d) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

e) a környezetkultúra javítását, a településesztétikai kultúra fejlesztését,

f) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúrák megismertetését, gyarapítását,

g) a kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozását,

h) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását, különös tekintettel a kiemelkedő értékeket produkáló művészeti és szellemi alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére

j) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését,

   k) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését;

l) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását;

m) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben részletezett közművelődési feladatainak ellátása során szorosan együttműködik helyi közművelődési tevékenységet folytató, önszerveződő közösségekkel.

(3) Az önkormányzat az egyetemes kultúra részeként elismeri a sport (testi kultúra, testi nevelés) kiemelkedő jelentőségét. Az önkormányzat ezzel kapcsolatos feladatait külön rendelet szabályozza.

(4) A település adottságait és az intézmények felszereltségi  állapotának felmérése után elkészíti a város közép és hosszú távú közművelődési fejlesztési programját

 

III. RÉSZ
Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának struktúrája és intézményei

5. § Az önkormányzat a Törvény 78. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint a rendelet 4. §-ában foglalt feladatai ellátása érdekében művelődési intézményeket működtet.

6. § (1) Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába az 5. §-ban megjelölteken kívül az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:

a) az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeit,

b) a település területén nem önkormányzati és nem közművelődési alapfeladattal, de közművelődési tevékenységi körrel is rendelkező intézményeit,

c) a települési székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetet,

d) a településen bejegyzett közművelődési fő tevékenységkörű vállalkozásokat, gazdasági társaságokat,

„e) minden olyan személy és szervezet, aki illetve amely Gödön vagy gödi közérdekből máshol közművelődési célú tevékenységet folytat, mégpedig ilyen tevékenysége vonatkozásában és mértékében.” (*1)

 

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt intézményeknek és szervezeteknek a közművelődési feladatellátásba való bevonása az önkormányzat által fenntartott intézmények által el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.

7. § Az önkormányzat a 6. § (1) bekezdése c)-d) pontjában szereplő intézményekkel és szervezetekkel a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást köthet.

Az önkormányzat közművelődési intézményei

8. § (1) Az önkormányzat fenntartóként az alábbi intézményeket tartja fenn:

a) József Attila Művelődési Ház            2131 Göd, Pesti út 72.

            Fiók intézmény neve, címe:        Ady Klub,   2132 Göd, Kálmán u. 13.

b)  Göd Városi Könyvtár                       2131 Göd, Pesti út 72.

                        telephelye:                    Ady Endre Fiókkönyvtára,  2132 Göd, Kálmán u. 13.

 

(2) Az (1) bekezdés a) pontjaiban meghatározott intézmény közművelődési feladatait az alapító okiratban meghatározottak szerint alaptevékenységként, a b) pontban meghatározott intézmény pedig az alapító okiratban foglaltak szerint (a könyvtári ellátással kapcsolatos feladatain túlmenően) kiegészítő alaptevékenységként látja el.

IV. RÉSZ

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

9. § (1) A törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület, illetve átruházott hatáskörben a polgármester és az - a képviselő-testület által létrehozott - illetékes bizottság gyakorolja.

(2) Az önkormányzat intézményeinek szakmai ellenőrzését a képviselő-testület szakmai beszámoló és/vagy szakértői vélemény alapján, az illetékes bizottságon keresztül látja el.


A közművelődési tevékenység finanszírozása

10. § (1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait lehetőségeit is figyelembe véve költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulásból, központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, egyéb szervezetektől pályázati úton elnyerhető támogatás. A pályázatokhoz szükséges önrészt lehetőségeihez mérten biztosítja.

(2) A 6. §-ban felsorolt intézményeket és szervezeteket a vállalt közművelődési feladatok arányában az önkormányzat pénzügyi támogatásban részesítheti. A pénzügyi támogatás nem veszélyeztetheti a rendeletben, illetve az intézmények alapító okiratában rögzített alapfeladatok megvalósítását.

V. RÉSZ

Záró rendelkezések

11. § (1) A jelen önkormányzati rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző - az SZMSZ-ben foglaltak szerint - gondoskodik.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja. (*1)

 

Polgármester                                                                                          Jegyző

 

 

 

Kihirdetési záradék:

 

 

 

A rendeletet kihirdettem: 2002. év április hó 23. napján

 

 

 

                                                                                                           

Jegyző

 

 

 

 

(*1) Módosította a 73/2008. (XII. 12.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2008. december 12-től

« Vissza
Vissza a főmenübe