34/2002. (XII. 12.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: A Dunán és mellékfolyóin 2002 augusztusában kialakult árhullám okozta károk enyhítéséről

Göd Város Önkormányzat 34/2002. (XII. 12.) sz. ök. rendelete

A Dunán és mellékfolyóin 2002. augusztusában kialakult árhullám okozta károk enyhítéséről

 

Göd város Önkormányzatának Képviselő Testülete a 1149/2002. (IX. 05.) Korm. határozat 4. és 5. pontjában foglaltakra tekintettel a Dunán és mellékfolyóin 2002. augusztusában kialakult árhullám (továbbiakban: árhullám) okozta károk enyhítéséről az alábbi rendeletet alkotja.

 

Általános rendelkezések

1.§

A rendelet hatálya kiterjed Göd Város közigazgatási területén lévő lakóépületekre valamint épület tulajdonosokra.

 

2.§

(1)   Ezen rendelet szabályozása alapján az árhullám okozta károk enyhítése magánszemélyek részére nyújtott anyagi támogatással történik. A támogatás célja a károsultak lakhatásának megoldása, alapvetően a természeti csapást megelőző műszaki tartalomnak és komfortfokozatnak megfelelően.

(2)   A kártyaenyhítés azon ingatlanokra terjed ki, amelyekben a dunai árhullám, vagy annak kísérőjelensége okozott kárt.

(3)   A kárenyhítés a magánszemélyek tulajdonában lévő építési engedéllyel épült lakóépületekre terjed ki, amelyekben a felméréskori tulajdonos az árvíz idején életvitelszerűen lakott.

(4)   Kivételesen méltányolható esetben a kárenyhítés az engedély nélkül épül, de fennmaradási engedéllyel rendelkező lakóingatlanra is kiterjedhet.

 

3.§

(1)   A Kormány által nyújtandó települési kárenyhítési keretösszegnek az egyes károsult magánszemélyek részére történő felosztásáról a polgármester – az egyedi szociális helyzet és rászorultság ismeretében- mérlegelési jogkörben dönt.

(2)   A polgármester döntése ellen a Képviselő Testülethez lehet fellebbezni.

(3)   Ezen rendelet alkalmazásában szociálisan rászorultnak minősül különösen az a károsult ingatlantulajdonos, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 1,5- szeresét.

 

A támogatás mértéke

4.§

(1)   Az egyes támogatások mértékét a polgármester állapítja meg mérlegelési jogkörben.

(2)   A támogatás mértéke nem haladja meg a lakás eredeti állapotának helyreállításához szükséges összeget.

(3)   A támogatás

a.             Biztosított lakás esetén a biztosítótól kapott kártérítéshez- a károsult szociális helyzete és rászorultsága függvényében- legfeljebb a helyreállítási költség 100%-ra történő kiegészítésre szolgálhat.

b.            Biztosítás hiányában a támogatás a helyreállítási összeg 70%- ig terjedhet.

 

Az odaítélés szabályai

5.§

(1)   A támogatás odaítélése rászorultsági alapon történik, melynek vizsgálatát a Polgármesteri Hivatal Lakosságszolgálati Osztálya végzi.

(2)   A károsult szociális helyzetének felmérése az 1993. évi III. törvényben, illetőleg Göd Város Önkormányzatának 12/1996. (IX. 04.) sz. rendeletében foglaltaknak megfelelően történik.

(3)   A szociális helyzet vizsgálata során szükséges figyelembe venni a károsult egészségi állapotát, esetleg csökkent munkaképességét, továbbá, hogy egyedül álló-e, illetve rendelkezik-e önerővel a helyreállításhoz.

(4)   A szociális helyzet felmérése során vizsgálni kell elsősorban a családi és egyéni jövedelmet, a vagyoni helyzetet, a lakáskörülményeket és a tulajdoni viszonyokat.

 

6.§

(1)   A károsultnak a támogatást a Polgármesteri Hivatal Lakosságszolgálati Osztálynál kell kérelmeznie. A kérelemhez csatolni kell a 48/1999. (XII. 15.) BM rendelet 10.§ (3) bekezdésének a) pontja alapján meghatározott kitöltött kárfelmérő lapot, valamint szociális helyzetre vonatkozó nyilatkozatot jövedelemigazolásokkal együtt.

(2)   Kérelmező a polgármester döntéséről alakszerű határozatot kap.

(3)   Az eljárási szabályokra a 12/1996. (IX: 04.) sz. Ök. rendeletében foglaltakat kell alkalmazni az itt meghatározott kivételekkel.

 

7.§

(1)   A támogatás kifizetése készpénzben történik, amelyet a jogosult vagy a Polgármesteri Hivatal pénztárában vehet fel, vagy kérheti postai úton való kiutalását.

(2)   A támogatás pénztárban való felvételére a károsult ingatlantulajdonos jogosult személyazonosságának igazolása mellett.

 

Záró rendelkezések

8.§

Az árvíz vagy belvízvédelmi szempontból fokozottan veszélyeztetett helyen épült és megsemmisült vagy életveszélyes épület újjáépítése az általános rendezési terv alapján elfogadott területen történik.

 

9.§

 

Ezen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

 

 

 

                        Polgármester                                                            jegyző

 

Kihirdetési záradék:

 

A rendeletet kihirdettem: 2002. év december hó 12. napján

 

 

jegyző

2008. november 18-i állapot

 

« Vissza
Vissza a főmenübe