37/2006. (XII. 14.) Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: A helyi építményadóról

 

 

 

 

 

 

 

 

Rendelet

 

Önkormányzati Rendeletek Tára

 

 

 

Dokumentumazonosító információk

 

 

Rendelet száma:

37/2006.(XI.14.)

Rendelet típusa:

Módosító

Rendelet címe:

A helyi építményadóról

Módosított rendelet azonosítója:

35/2005.(XII.02.) (hatályon kívüli)

Rendelet tárgykódja:

E1

Tárgykód megnevezése:

Építményadó

Kihirdetés dátuma:

2006. december 14.

Hatályba lépés dátuma:

2007. január 1.

Dokumentum készült:

2006. december 18.

 


Rendelet szövege

 

Göd Város Önkormányzat 37/2006.(XII. 14.) sz. Ök. rendelete

a helyi építményadóról

 

Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. 44/A. § (1) d) pontjában, a helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban Htv.) 1 § (1) bekezdésében, 5. § a) pontjában valamint 6 §-ában kapott felhatalmazás alapján - figyelemmel a Htv. 7. §-ban leírtakra - a következő rendeletet alkotja” (*9)

 

„A rendelet személyi és tárgyi hatálya” (*9)

 

1.§

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya Göd Város illetékességi területére terjed ki.

 

2.§ .”(*3) (*5) (*9)

 

Adóköteles az Önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás, üdülő és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (továbbiakban együtt építmény).

 

„ 2/A § Az építményadó természetes- és jogi személyekre valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.” (*9)

 

ADÓKEDVEZMÉNYEK, ADÓMENTESSÉGEK

 

„Épületekhez, helyiségekhez kapcsolódó adómentességek (*9)

 

3.§

(1)     „A Htv-ben meghatározott mentességen túl mentesek az építményadó alól a lakáshoz és üdülőhöz tartozó alábbi kiegészítő helyiségek:

   a./ tüzelőtér

b./ tüzelő- és salaktároló

c./ szárító

d./szerszámkamra

e./ szín

f./ padlás

g. / pince

(2)     E § alkalmazásában kiegészítő helyiségnek kell tekinteni azt a helyiséget, amely nem minősül gépjármű tárolónak és

a.) huzamos emberi tartózkodásra nem szolgál, továbbá

b.) padlás és pince esetében az a) pontban leírtakon túlmenően jellegénél és kialakításánál fogva csak tárolásra alkalmas.” (*9)

 

Gyermekek számához és életkorhoz kapcsolódó, lakás után fizetendő adóval kapcsolatos kedvezménynek és mentességek

 

3/A § (*8)

(1)     Az e § (2)-(3) bekezdésében meghatározott kedvezmények és mentességek az adótárgyat képező lakás, lakóház után akkor illetik meg az adózót, ha ott ő és a kedvezmények, mentességek szempontjából figyelembe vehető gyermekei az adóév első napján

a.) lakóhellyel (állandó lakcímmel) rendelkeznek

b.) állandó jelleggel, életvitelszerűen laknak

(2) A (3) bekezdésben foglaltak kivételével

a./ a 3 gyermeket nevelő adóalany mentesül az éves adó 50%-ának megfizetése alól.

b./ a 4 vagy annál több gyermeket nevelő adóalany teljes egészében mentesül az éves adó megfizetése alól

(3) Gyermekeit egyedül nevelő adóalany esetében a 3 vagy annál több gyermeket nevelő adóalany teljes egészében mentesül az éves adó megfizetése alól” (*9)

(4) E § alkalmazásában gyermek alatt a 18 életévét be nem töltött személy, valamint a 25 évesnél fiatalabb önálló keresettel nem rendelkező, a nappali oktatás munkarendje szerint közép- vagy felsőfokú tanulmányokat folytató nagykorú személy értendő. (*9)

 

3/B § (*6) (*7) (*8)

(1)    Ha az adóalany az adóév első napján a 70. életévét már betöltötte, családi állapota szerint egyedülálló, lakóhelye az adótárgyat képező ingatlanban van ahol egyedül él és ahol más személynek „sem lakó- sem tartózkodási hely nincs.” (*9)

a.) teljes egészében mentesül az adófizetési kötelezettség alól, ha tulajdoni hányaddal rendelkezik az adótárgyat képező lakásban

b.) 50 %-ban mentesül az adófizetési kötelezettség alól, ha ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga van az adótárgyat képező  lakáson

(2)     E § alkalmazásában

a.)       vagyoni értékű jognak a kezelői jog, a vagyonkezelői jog, a tartós földhasználat, a haszonélvezet, a használat joga - ideértve a külföldiek ingatlanhasználati jogát is - a földhasználat és a lakásbérlet minősül.

b.)     Egyedülállónak az a személy minősül, akinek a családi állapota özvegy, elvált, hajadon vagy nőtlen.„

 

„ Útépítéshez,útfelújításhoz kapcsolódó adókedvezmény (*8)

3/C § (*6) (*8)

(1)      Ha magánszemély lakossági finanszírozásból megvalósuló útépítés, útfelújítás a továbbiakban együtt útépítés - céljára befizetést teljesít, az útépítéssel érintett ingatlan után adófizetésre kötelezett adóalanyt e §-ban leírtak szerint építményadó-kedvezmény illeti meg.

(2)      A E § szerinti építményadó-kedvezmény azon ingatlanon található lakóépület(ek) – a továbbiakban lakóépület - után jár, amely előtt a megépített  útszakasz elhalad és amely után a befizetőnek  építményadó-kötelezettsége áll fenn vagy amelyben a befizető tulajdoni hányaddal rendelkezik

(3)     A (2) bekezdés szerinti feltételeknek az adókedvezmény kezdetekor kell fennállnia.

(4)      Az (5)-(6) bekezdések szerinti adókedvezmény az építményadó mindenkori alanyát az útszakasz befejezését követő év első napjától illeti meg.

(5)   Az építményadó-kedvezmény mértéke legfeljebb az útépítés céljára befizetett összeg 50 %-áig  terjedhet azzal, hogy azt a  lakóépületetek után adófizetésre kötelezett adóalany(ok) 5 éven keresztül vehetik igénybe úgy, hogy évente mentesülnek az általuk fizetendő adósszeg 50 %-a alól.

(6)      Ha az adóalany e rendeletben meghatározott egyéb jogcímen is részesül adókedvezményben, őt az (5) bekezdés szerinti kedvezmény az egyéb jogcímen adott kedvezmény biztosítását követően fennmaradó adóösszeg alapul vételével  illeti meg.

(7)    Az adókedvezmény biztosításának további  feltétele, hogy az útépítésre a lakossági finanszírozásból megvalósuló útépítések, útfelújítások előírásairól és az ezekhez szükséges önkormányzati tulajdonosi hozzájárulás feltételeiről szóló rendeletben leírt előírások szerint kerüljön sor.

(8)     E § szerinti adókedvezmény nem állapítható meg

a.) az önkormányzat által megállapított, útépítési hozzájárulás címén, valamint

b.) járdaépítés céljából

befizetett összegek után

(9)     E § alkalmazásában  az útszakasz befejezésének éve

a.)        útépítés esetében az az év, amelyben az megépített útszakaszt forgalomba helyezik.  

b.)    útfelújítás esetében az az év amelyben a felújított útszakasz műszaki átadása megtörténik.

„(10) E § alkalmazásában- figyelemmel a számvitelről szóló törvényben foglaltakra is -

a)     útépítésnek az adott útszakasz szilárd burkolattal történő ellátása, útfelújításnak pedig a szilárd burkolattal ellátott útszakasz minőségének javításával kapcsolatos beruházás minősül.

b)     Nem minősül útfelújításnak az útszakasz kátyúzása és foltonkénti javítása” (*9)

 

4.§

Az adó alapja

Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete

 

5.§ (*2) (*9)

Az adó mértéke

(1)     a./ Lakás és azon üdülő után, amelyben az adózó az adóév első napján lakóhellyel (állandó lakcímmel) rendelkezik:

1.     0-100 m2-ig 240 Ft/m2

2.     101-150 m2-ig 24.000 Ft- és a 100 m2 feletti részre vonatkozóan 360 Ft/m2

3.     150 m2 felett 42.000 Ft és a 150 m2 feletti részre vonatkozóan 600 Ft/m2 

b./ az a) pontban leírtak kivételével üdülő épület után 800 Ft/m2 

c./  a.)  és b.)  pontokba nem  tartozó, nem lakás céljára szolgáló építmény után:

1.        0-250 m2-ig 250 Ft/m2 

2.        251-1000 m2-ig 62.500 Ft és a 250 m2 feletti részre vonatkozóan 650 Ft/m2

3.        1000 m2 felett 550.000 Ft és az 1000 m2 feletti részre vonatkozóan 1650 Ft/m2

(2) A vállalkozók üzleti célt szolgáló épületei, épületrészei utáni éves építményadó mértéke a településen belül kialakított, (3) bekezdés szerinti körzeteknek megfelelő elhelyezkedés és a (4) bekezdés szerinti adótárgy-fajták szerint differenciált.

 

(3) Az építményadó tekintetében Göd Város közigazgatási területe 4 körzetre oszlik.

I. körzet:

07 és 011 hrsz-ú külterületi út, a Fóti út és annak Déli és Északi folytatása, a 047/5 hrsz-ú út, a 059/4 hrsz-ú út, a 060/1 hrsz-ú út, a 049/3 hrsz-ú út, a Nemeskéri útnak 049/3 hrsz-ú út és a Rómaiak útja közötti szakasza, a Rómaiak útja végig, a Vasútvonalnak a Rómaiak útjától a Kádár útig tartó szakasza, a Kádár utca teljes hossza, a Kinizsi utca végig, az Ilka-pataknak a Kinizsi és a Verseny utca közötti szakasza által határolt terület.

II. körzet:

a 049/3 hrsz-ú út, a 054 hrsz-ú út, a 075 hrsz-ú út, Göd déli közigazgatási határának a Vasútvonal és a 075 hrsz-ú út közötti szakasza, a Vasútvonalnak a déli közigazgatási határtól a Rómaiak útjáig tartó szakasza, a Rómaiak útja végig, a Nemeskéri útnak a Rómaiak útja és a 049/3 hrsz-ú útig tartó szakasza által határolt terület.

III. körzet:

        Göd északi közigazgatási határa a Dunától a Kálmán utcáig, majd az Ilka-pataknak a Kálmán utcától a Kinizsi utcáig terjedő szakasza, a Kinizsi utca végig, a Kádár utca végig, a vasútvonalnak a Kádár utcától a Déli közigazgatási határig tartó szakasza, a déli közigazgatási határnak a vasútvonal és a Duna közötti szakasza, valamint a Dunának a déli és északi közigazgatási határ közé eső szakasza által határolt terület.

IV. körzet

A város közigazgatási területéhez tartozó, I-III. körzetekbe nem sorolt területrészek

 

(4) Vállalkozók üzleti célt szolgáló épülete esetében az éves adó mértéke:

a./ az I. körzetben

1.        üzem, üzemcsarnoknak, gyár, raktár, műhely, iroda, szálloda, hotel és áruház esetében 1650 Ft/m2

2.        Panzió, fogadó, motel, szálló, vendégház, vadászház, műterem, fodrászüzlet, kozmetikai szalon, DVD- és video kölcsönző és állatklinika esetében 650 Ft/m2

3.        kereskedelmi üzlet, bolt, abc, üzletház, játékterem, csárda, bisztró, borozó, söröző, büfé, cukrászda, kávézó, kávéház, teaház, fagylaltozó, étterem, vendéglő, presszó, rendelő, kórház, szanatórium, gyógyszertár, garázs, gépjárműtároló, üvegház, szerviz, présház, hűtőház esetében - 300 Ft/m2

4.        egyéb az 1-3 pontokban nem nevesített épület, épületrész esetében - 300 Ft/m2

b./ a II. körzetben

1.        áruház esetében 1650 Ft/m2

2.        üzem, üzemcsarnok, gyár, raktár, műhely, iroda, szálloda, hotel panzió fogadó motel, szálló, vendégház és vadászház esetében 650 Ft/m2

3.        műterem, fodrászüzlet, kozmetikai szalon, DVD- és video kölcsönző, állatklinika kereskedelmi üzlet, bolt, abc, üzletház, játékterem, csárda, bisztró, borozó, söröző, büfé, cukrászda, kávézó, kávéház, teaház, fagylaltozó, étterem, vendéglő, presszó, műterem, rendelő, kórház, szanatórium, gyógyszertár, garázs, gépjárműtároló, üvegház, szerviz, présház, hűtőház esetében - 300 Ft/m2

4.        egyéb az 1-3 pontokban nem nevesített épület, épületrész esetében - 300 Ft/m2

c./ a III. körzetben

1.        áruház esetében 1650 Ft/m2

2.        üzem, üzemcsarnok, gyár, raktár, műhely, iroda, szálloda, hotel, panzió, fogadó, motel, szálló, vendégház, vadászház esetében - 650 Ft/m2

3.        műterem, fodrászüzlet, kozmetikai szalon, DVD- és video kölcsönző, állatklinika kereskedelmi üzlet, bolt, abc, üzletház, játékterem, csárda, bisztró, borozó, söröző, büfé, cukrászda, kávézó, kávéház, teaház, fagylaltozó, étterem, vendéglő, presszó, műterem, rendelő, kórház, szanatórium, gyógyszertár, garázs, gépjárműtároló, üvegház, szerviz, présház, hűtőház esetében - 300 Ft/m2

4.        egyéb az 1-3 pontokban nem nevesített épület, épületrész esetében - 300 Ft/m2

d./ a IV. körzetben valamennyi épület, épületrész esetében egységesen 300 Ft/m2

 

(5) A vállalkozók üzleti célt szolgáló lakás- és üdülőépülete, - épületrésze után az adó mértéke a (5) bekezdés a-c pontjaiban megjelölt körzetekben 650 Ft/m2, a (5) bekezdés d./ pontjában meghatározott körzetben 300 Ft/m2

(6) E § alkalmazásában áruháznak minősül minden olyan épület, épületrész, amelynek rendeltetési jellege tulajdoni lapjának adatai szerint áruház. Ingatlan-nyilvántartásban történő feltüntetés hiányában áruháznak minősül az olyan épület, épületrész is, amelyre nézve a kiadott használatbavételi (fennmaradási) engedélyben funkcióként (rendeltetésként) áruház került megjelölésre.

(7) E §-ban meghatározott adótárgyak esetében az adómértékek megállapításához az ingatlan nyilvántartásban feltüntetett vagy feltüntetésre váró megnevezést, ennek hiányában az építményre kiadott használatbavételi engedély szerinti megnevezést kell figyelembe venni.  .” (*4) (*5) (*9)

 

6.§ (*5)

Záró rendelkezés

„(1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv. és az adózás rendjéről szóló 2003. évi. XCIII. törvény rendelkezései az irányadók.

(2) E rendelet 2007. január 1. napján lép hatályba,(az alaprendelet hatálybalépésnek napja). (*9)

(3) A rendelet hatályon kívül helyezi a helyi építményadóról szóló 35/2005. (XII. 02.) sz. Ök. rendeletet, a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 28/2002.(XII. 12.) sz. Ök. rendeletet, valamint az azt módosító 25/2004.(XII. 10.) sz. Ök. rendelet, 2/2005.(II. 01.) sz. Ök. rendeletet, az önkormányzat által nyújtható szociális ellátásokról szóló 8/2004.(III. 17.) sz. Ök. rendeletnek a kommunális adó kompenzációjára vonatkozó 10.§-át valamint a 12/2005 (IV. 29) számú és az azt módosító a 16/2006. (V. 26.) számú és a 23/2006 (VII. 27.) számú. Ök. rendeleteket.”

 

7.§

(1.) E rendelet 2007. január 1. napján lép hatályba, kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik.

(2.) A rendelet hatályon kívül helyezi a helyi építményadóról szóló 35/2005. XII. 02.) sz. Ök. rendeletet, a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 28/2002.(XII. 12.) sz. Ök. rendeletet, valamint az azt módosító 25/2004.(XII. 10.) sz. Ök. rendelet, 2/2005.(II. 01.) sz. Ök. rendelet, az önkormányzat által nyújtható szociális ellátásokról szóló 8/2004.(III. 17.) sz. Ök. rendeletnek a kommunális adó kompenzációjára vonatkozó 10.§-a, valamint a 12/2005 (IV. 29) és az azt módosító a 16/2006. (V. 26.) és a 23/2006 (VII. 27.) sz. Ök. rendeleteket.

 

 

                                               Polgármester                                                                       Jegyző

 

 

 

(*1) Módosította a 4/2007. (II. 01.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2007. február 1-től

(*2) Módosította a 27/2007. (IV. 26.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2007. január 1-től

(*3) Módosította az 58/2007. (XII. 14.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2008. január 1-től

(*4) Módosította a 76/2008. (XII. 12.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2009. január 1-től

(*5) Módosította a 43/2009. (XII. 10.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2010. január 1-től

(*6) Módosította a 3/2010. (II. 25.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2010. január 1-től

(*7) Módosította a 13/2010. (V. 27.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2010. június 1-től

(*8) Módosította a 37/2011. (XII. 09.) sz. Ök. rendelet, hatályos 2012. január 1-től

(*9) Módosította a 39/2011. (XII. 21.) sz. Ök. rendelet, hatályos  2012. január 1-től

« Vissza
Vissza a főmenübe